1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

Vääntö EU:n uudesta maahanmuuttopaketista alkoi – Saksa haluaa sovun jo tänä vuonna

EU:n sisäministerikokoukseen osallistuneen Maria Ohisalon mukaan halua muutokseen löytyy. Jäsenmaat ovat olleet aiemmin tässäkin asiassa varsin erimielisiä.

Joukko siirtolaisia ja pakolaisia odotti busseja Lesboksen saarella maanantaina matkalla Manner-Kreikkaan ja sieltä eteenpäin. Kreikka on tehnyt joidenkin EU-maiden kanssa kahdenvälisiä vastaanottosopimuksia. Kuva: Vangelis Papantonis / EPA

EU-maat ovat aloittaneet riitaisiksikin ennakoidut neuvottelut unionin uudesta turvapaikkajärjestelmästä. Jäsenmaiden sisäministerit vaihtoivat torstaina videokokouksessa ensi kertaa näkemyksiä EU-komission syyskuussa antamasta ehdotuksesta.

EU on mullistamassa koko turvapaikkajärjestelmäänsä, ja komission ehdotus käytännössä pakottaisi kaikki jäsenmaat huolehtimaan joko ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita tai osallistumaan niiden palautuksiin, jotka eivät oleskelulupaa unionin alueella saa.

Nykyisen Dublin-järjestelmän mukaan turvapaikkahakemus on käsiteltävä siinä maassa, johon hakija on ensin EU:n alueella saapunut. Komission ehdotus siirtäisi ongelmallisena pidetyn järjestelmän historiaan.

**Lue myös: **EU-komission ehdottama maahanmuuttouudistus pakottaisi jäsenmaat solidaarisuuteen – Pakollista taakanjakoa ei kuitenkaan esitetä

Itäeurooppalaiset ns. Visegrád-ryhmän maat eli Unkari, Slovakia, Tšekki ja Puola ovat vastustaneet jyrkästi aiempia suunnitelmia niinsanotusta taakanjaosta eli tulijoiden jakamisesta Etelä-Euroopan maista muihin EU-maihin. Ne ehtivät tyrmätä komission uuden ehdotuksen jo tuoreeltaan.

Torstain videokokoukseen osallistunut sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) arvioi iltapäivällä, että uudistus vaatii jäsenvaltioilta kompromissihalua ja -kykyä.

– Puheenvuoroja tulee laidasta laitaan, mutta henki tuntuu laajalti olevan se, että jotain on tehtävä, Ohisalo sanoi.

Suomen hallituksen kanta uudistuspakettiin muodostetaan Ohisalon mukaan lähiviikkoina.

EU:n puheenjohtajamaan Saksan sisäministeri Horst Seehofer sanoi aamulla ennen kokousta, että Saksa haluaa selvät säännöt ja poliittisen sovun asiasta vielä loppuvuoden aikana.

– Kaikki voivat luottaa siihen, että jatkamme haavoittuvassa asemassa olevien suojelua, mutta haluamme myös järjestystä ja se merkitsee, että jatkossa emme voi päästää maahan niitä, jotka eivät suojelua tarvitse, Seehofer sanoi.

Ministerit kokoontuvat neuvottelemaan asiasta marraskuussa Brysseliin, jos koronatilanne sallii. Seehofer sanoi myös toivovansa, että poliittinen sopu maahanmuuttopaketista syntyy joulukuussa ennen Saksan puheenjohtajakauden päättymistä.

Lue myös:

Maahanmuuttokriittisiltä Itä-Euroopan mailta ennakoitu tyrmäys komission ehdotukselle maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikaksi

EU-komission puheenjohtaja: Ilmastotavoitteita pitää kiristää ja Dublin-järjestelmä pitää korvata uudella – Yle seurasi von der Leyenin linjapuheen

Saksa aikoo ottaa vastaan yli 1500 turvapaikanhakijaa Kreikan leireiltä – Kreikan pääministeri: Moria "kuuluu menneisyyteen", EU:n jaettava vastuu