1. yle.fi
  2. Uutiset

Pieni lukio antaa 6–8 maskia ilmaiseksi jokaiselle opiskelijalle, jos suositus tulee – Suomen lukiolaisten harmiksi se on todellakin poikkeus

Suuri osa toisen asteen opiskelijoista näyttää joutuvan hankkimaan maskit itse. Tämä on myös Opetushallituksen kanta.

kasvomaskit
Emmi Tenkula käytti kasvomaskia bussissa ensimmäisenä suosituspäivänä 14. elokuuta.
Arkistokuva. Osa Suomen toisen asteen oppilaitoksista suosittelee jo maskin käyttöä. Miikka Varila / Yle

Suuri osa toisen asteen opiskelijoista näyttää joutuvan hankkimaan maskit itse. Poikkeukset ovat harvassa, niitä ovat Ylen tietojen mukaan ainakin Pirkkalan kunta ja Kokkola.

Ainakin isot kaupungit, kuten Helsinki, Tampere ja Turku (siirryt toiseen palveluun), ovat linjanneet tähän mennessä, että toisten asteen opiskelijoiden pitää ostaa maskit itse.

Maskisuositus koskee jo monia toisen asteen oppilaitoksia, jotka sijaitsevat kiihtymisvaiheeseen edenneellä epidemia-alueella.

Pirkanmaalla ja Tampereella maskisuositus on annettu vasta korkeakouluihin ja yliopistoon.

Sen sijaan esimerkiksi Turussa ammattioppilaitoksissa ja lukioissa maskisuositus tuli voimaan viime lauantaina. Opiskelijat kustantavat maskinsa itse, mutta kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat saavat kaupungin mukaan maskit maksutta. Sama periaate on pääkaupunkiseudulla.

Opetushallituksen linja

Tämä on myös Opetushallituksen kanta. (siirryt toiseen palveluun)

– Koska kyse on suosituksesta, maskien hankinnasta ja kustannuksista toisella asteella vastaavat ensisijaisesti opiskelijat itse, Opetushallitus linjaa.

Koulutuksen järjestäjä voi tarjota maskeja maksutta opiskelijoille, jos näkee sen turvallisuuden ja tartuntojen ehkäisemisen kannalta tarkoituksenmukaiseksi. Kun kyse on suosituksesta, oppilaita tai opiskelijoita ei voi velvoittaa käyttämään maskeja.

Opetushallituksen mukaan kuntien on lisäksi huolehdittava, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville on saatavissa maskeja ilmaiseksi.

Sen sijaan yläkoulun oppilaille kunnan pitäisi Opetushallituksen mukaan kustantaa maskit, sillä kyse on oppivelvollisuuskoulutuksesta.

Opetushallituksen lakimies Laura Francke sanoo, ettei Opetushallituksella ole tilastotietoa, miten kunnat kustantavat maskeja toisen asteen opiskelijoille.

Lukiolaiset haluaisivat maksuttoman maskin

Suomen lukiolaisten liitossa ei ole tietoa siitä, miten eri kunnissa maskit kustannetaan. Osa kunnista vasta miettii asiaa.

Nyt näyttää siltä, että moni on noudattamassa Opetushallituksen suositusta ja maski jäisi opiskelijan hankittavaksi.

Tämä harmittaa lukiolaisia. Suomen lukiolaisten liiton kannan mukaan maskin hankinta pitäisi olla opetuksen järjestäjän kustantamaa.

– Kunnat tarjoavat maskeja ilmaiseksi vähävaraisille, ja opiskelijoista moni on vähävarainen, Suomen lukiolaisten liiton varapuheenjohtaja Emmi Söderholm muistuttaa.

Kuntien pitäisi liiton mukaan ainakin tuoda jakelupisteitä koulujen lähelle, joista vähävaraiset opiskelijat voisivat noutaa maskeja.

Pirkkala harvoja kustantajia

Yksi harvoja maskien kustantajia näyttää olevan Pirkkalan kunta Tampereen kupeessa. Kunta on valmistautunut jo jakamaan kestomaskit opiskelijoille, jos maskisuositus tulee alueelle.

– Monikäyttöisiä maskeja on varattu 6–8 kappaletta jokaiselle lukiolaiselle. Kunta on jo nyt tarjonnut henkilökunnalleen kaksi monikäyttöistä maskia joukkoliikennettä työmatkoillaan käyttäville, Pirkkalan yhteislukion rehtori Marjukka Suihko kertoo.

Pirkkalan yhteislukiolla on opettajille myös kertakäyttöisiä maskeja sekä visiirejä, joita käytettiin esimerkiksi ylioppilaskokeiden valvonnassa.

Lukio on pieni ja siellä opiskelee noin 250 henkilöä.

Mikäli maskisuositus tulee, niin opiskelijat saavat rehtorin mukaan myös opastusta maskien käsittelyyn ja desinfiointiin.

Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa kasvomaskeja on jaettu lukiolaisille tällä viikolla ilmaiseksi. Jokainen saa aloituspakkausen, jossa on 50 kertakäyttömaskia. Niiden on laskettu riittävän noin kahdeksi viikoksi.

Voit keskustella asiasta 10.10. kello 22. asti.

Artikeliin on lisätty 8.10.2020 klo 17.00 Kokkola mukaan kuntana, joka jakaa ilmaisia kasvomaskeja lukiolaisille.

Lue lisää:

Opiskelija, näin käytät maskia koulussa – seitsemän vinkkiä

Kasvomaskit käyttöön pääkaupunkiseudun kulttuurin ja vapaa-ajan palveluissa sekä toisen asteen oppilaitoksissa – opiskelijat hankkivat maskit omaan piikkiin

Lue seuraavaksi