Jyväskylän senioritalon heinäkuisen rajun tulipalon tutkinnassa selvinnyt virheitä: palokatkoissa ja -osastoinneissa puutteita jo rakennusvaiheessa

Poliisi on selvittänyt 10. heinäkuuta syttyneen Jyväskylän senioritalon palon syttymissyytä ja Onnettomuustutkintakeskus palon leviämistä.

Rajussa tulipalossa evakuoitiin 168 asukasta. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Heinäkuisena iltana syttynyt senioritalon tulipalo sai alkunsa iäkkään henkilön parvekkeellaan polttamasta kynttilästä.

Jyväskylän Palokassa sijaitsevan senioritalon palo pääsi leviämään laajasti, koska talon palo-osastoinneissa oli puutteita ja onteloiden sisällä olevat puurakenteet levittivät paloa salamannopeasti.

Kun taloa rakennetaan, se pitää jakaa palo-osastoihin, jotka rajaavat paloa ettei koko rakennus roihahda heti liekkeihin. Esimerkiksi kerrostalossa jokainen asunto muodostaa oman palo-osaston.

Palo-osastojen ja palokatkojen, eli niin sanottujen paloeristeiden, puutteiden vuoksi tulipalo levisi ylöspäin, ja palo kehittyi suureksi kattorakenteiden onteloissa. Tuli levisi myös putoavien kekäleiden välityksellä myös alemmille kattotasoille pystyonteloita pitkin.

Palokatkoilla pyritään estämään tulen ja savusta aiheutuvien savukaasujen leviämistä rakennuksessa tulipalon aikana.

Senioritalossa parvekkeiden kohdalla talon julkisivussa oli yhdeksän senttimetrin syvyisiä, pystysuuntaisia onteloita, jotka olivat koko seinän korkuisia. Onteloita ei oltu katkaistu kerrosten välillä palokatkoilla.

Toinen ongelmallinen pystyontelo oli ilmanvaihtohormien kotelointi, jossa palo levisi samaan tapaan kuin julkisivun onteloissa.

Kun puutteelliset palo-osastoinnit pettivät, palo eteni alempien kattotasojen rakenteisiin.

Puutteita jo rakennusvaiheessa

Senioritalon rakennuksessa oli puutteita jo rakennusvaiheessa, sillä rakennusvaiheen suunnitelmista puuttuu esimerkiksi palokatkoja.

Katkojen lisäksi puuttumaan jäi myös yksityiskohtaiset suunnitelmat rakennuksen eri osien välisistaä osastoinneista. Palo-osastointeja oli toteutettu käytännössä riittämättömillä levyillä.

Myös julkisivun runkomateriaali oli vaihdettu rakentamisen aikana alumiinista puuksi ja parvekepaneelit palosuojaamattomiksi.

Tulipalo sai alkunsa puukorissa poltetusta kynttilästä

Palo sai alkunsa iäkkään henkilön parvekkeellaan polttamasta kynttilästä. Hänen kertomansa mukaan kynttilä oli puisessa korissa parvekkeen nurkassa lattialla.

Onnettomuustutkintakeskuksen arvion mukaan tuli levisi todennäköisesti eensin koriin ja korista ilmaraion kautta puupaneelien taakse ja edelleen kattorakenteisiin.

Palossa evakuoitiin 168 ihmistä.

Lue lisää: