13 aseistetun ääriryhmän jäsentä vangittu – Aikoivat siepata Michiganin kuvernöörin ja tehdä hyökkäyksen osavaltion pääkaupunkiin

Michiganissa aseistetut mellakoitsijat hyökkäsivät osavaltion parlamenttiin myös keväällä.

Michiganin kuvernööri Gretchen Whitmer. Kuva: Jeff Kowalsky / AFP

Michiganin osavaltiossa Yhdysvalloissa on pidätetty joukko miehiä, jotka suunnittelivat aseellista iskua osavaltion hallintoa ja demokraattijohtoa vastaan, kertoo liittovaltion poliisi FBI.

Miesten aikomuksena oli alun perin hyökätä suurella joukolla osavaltion pääkaupunkiin Lansingiin ja siellä ottaa panttivankeja. Suunnitelmaa muutettiin kuitenkin kesän aikana siten, että miehet aikoivat iskeä kuvernööri Gretchen Whitmerin kesäasunnolle ja siepata kuvernöörin sieltä.

Miesten mielestä Whitmer on toiminut Yhdysvaltain perustuslain vastaisesti ja hänet pitäisi "asettaa oikeuden eteen".

Miehet olivat harjoitelleet operaatiota alkukesästä lähtien ja hankkineet aseita, räjähteitä ja muita varusteita. Operaatio oli määrä toteuttaa ennen marraskuun 3. päivän presidentinvaaleja.

FBI oli seurannut ryhmän toimintaa jo jonkin aikaa. Ryhmän sisälle oli ujutettu poliisin edustajia ja poliisi kykeni murtamaan ryhmän viestien välityksessä käyttämän salauksen.

Kuusi miehistä saa syytteen liittovaltion tuomioistuimeen ja seitsemän osavaltion tuomioistuimeen. Jälkimmäisiä syytetään aikomuksesta hyökätä poliisia vastaan Lansingissä.

Jos miehet todetaan syyllisiksi, heidät voidaan tuomita elinkautiseen vankeuteen.

Tuntematon ääriryhmä Wolverine Watchmen

Yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden mukaan osa kiinni otetuista miehistä on kuulunut Wolverine Watchman -nimiseen puolisotilaallisen ryhmittymään. Michiganin osavaltiossa toimii arviolta 20 – 30 aseellista ryhmittymää Michigan Militia -nimikkeen alla, kertoo esimerkiksi Michiganissa toimiva ABC12-uutissivusto (siirryt toiseen palveluun).

Puolisotilaallisissa ryhmissä toimii kirjava joukko ihmisiä, joita yhdistää useimmiten halu äärimmäiseen yksilönvapauteen, samoin kuin valtiovallan ja sen määräysten vastustaminen. Wolverine Watchmanin jäsenten tavoitteena kerrotaan olleen omavarainen, muista riippumaton elämänmuoto ja tiukasti Yhdysvaltain perustuslakiin perustuvat säännöt, kertoo The Detroit News. (siirryt toiseen palveluun)

Militioihin on hyväksytty ihmisiä, jotka ovat halukkaita aseiden käyttöön ja vaativat hallinnon supistamista. Osa tunnustautuu anarkisteiksi. ABC12-sivuston mukaan Michigan Militian oma ohjeistus kieltää rasismin ja valkoisen ylivallan kannattamisen, joskin CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) siihenkin suuntautuvia ryhmittymiä on.

Kuvernööri Whitmer on Yhdysvalloissa näkyvä demokraattipoliitikko. Hän on äänekäs presidentti Donald Trumpin arvostelija. Hän on myös pannut toimeen tiukkoja rajoituksia, joilla koronaviruksen etenemistä yritetään hillitä. Rajoitukset ovat herättäneet vastalauseita.

Michiganin demokraattikuvernööri Gretchen Whitmer tuuletti 6. marraskuuta 2018, voitettuaan välivaalit. Kuva: Rena Laverty / EPA

FBI:n puhelinkuuntelussa on käynyt ilmi, että miehet olivat raivoissaan juuri rajoitustoimista. He eivät esimerkiksi hyväksyneet sitä, että kuntosalit oli suljettu.

Huhtikuussa Lansingissa oli suuria mielenosoituksia koronarajoituksia vastaan. Mielenosoitukset oli suunnattu osin myös osavaltion demokraattijohtoa vastaan.

Presidentti Trump kannatti mielenosoittajia iskulauseella "Vapauttakaa Michigan".

Aseistautuneet mielenosoittajat yrittivät tuolloinkin rynniä osavaltioparlamenttiin.

Lue lisää:

8.10. klo 21.20. Uutista päivitetty. Pidätettyjen määrä noussut 13:een.

9.10. klo 15.00 Uutisesta poistettu sana "äärioikeistolainen" . Täsmennetty kiinniotettujen ja heidän taustaryhmänsä tavoitteita.