Hyppää sisältöön

Ensi viikko voi tuoda tiukempia koronarajoituksia – kokoontumisrajoituksia sekä lukioiden ja ammattikoulujen etäkoulua valmistellaan

Koronarajoituksista osasta päättää hallitus ja osasta alueiden viranomaiset.

Helsingin Messukeskuksen drive-in-testausasemalla otettiin lokakuun alussa näytteitä koronavirustestejä varten. Kuva: Silja Viitala / Yle

Koronatilanne on huonontunut dramaattisesti viime päivinä. Hallitus valmistelee kiireisesti uusia suosituksia, joilla yritetään estää tartuntojen leviämistä.

Torstaina tartuntaluvut olivat syksyn korkeimmat, lähes 300 uutta tartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) (siirryt toiseen palveluun). Torstaina Suomessa tilastoitiin 34 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana. Keskiviikkoa ilmentymisluku oli 31, viime viikon luku oli 18.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tiistaina, että hallitus valmistelee laajaa toimenpidekokonaisuutta, josta neuvoteltaisiin ensi viikolla. Koronatoimista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi, että hallitus tukee alueita epidemian taltuttamisessa.

Listalla on useita asioita, joita hallitus suosittelisi ja joista alueelliset viranomaiset päättäisivät.

Ylen tietojen mukaan valmistelussa kiireisimpinä on ainakin kokoontumisrajoituksen kiristäminen ja toisen asteen, eli lukioiden ja ammattikoulujen oppilaiden etäkoulu. Esityksiä valmistellaan niin, että esitykset valmistuisivat viimeistään alkuviikosta.

Hallitus linjasi syyskuussa, miten epidemian missäkin vaiheessa toimitaan. Tarkoitus on rajoittaa elämää enemmän siellä, missä tautiakin on paljon.

Tartuntoja runsaasti nyt kuudella alueella

Torstaina epidemia kiihtyi viidessä maakunnassa ja yhdessä maakunnassa – Pohjanmaalla – tartunta on niin sanotussa leviämisvaiheessa. Kiihtymisvaiheessa korona on nyt Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.

Tällä hetkellä kokoontumisrajoitus on 50 henkilöä. Sitä suurempi joukko saa kokoontua vain, jos esimerkiksi turvavälit taataan. Ylen tietojen mukaan määrää on tarkoitus pudottaa alemmas.

Toisen asteen koulujen etäkoulusuositus on myös valmisteilla. Lukiolaiset ja ammattiopistolaiset voisivat joutua opiskelemaan kotona ainakin taudin kiihtymisalueilla.

Tartunnoista suuri osa on nuorilla. THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) joukkoaltistumisia on paljon kouluissa, mutta harvat niistä ovat aiheuttaneet paljon tartuntoja.

Esimerkiksi etäkouluun on jo nyt mahdollista siirtää opiskelijoita. Hallituksen on tarkoitus valmistelutyöllään ja tulevilla suosituksilla tukea alueiden viranomaisia tekemään riittävän järeitä ja nopeita päätöksiä, jotta tilanne ei karkaisi käsistä.

Koronarajoituksista osasta päättää hallitus ja osasta alueiden viranomaiset.

Ravintola- ja matkustusrajoituksista hallitus päättää itse. Keskiviikkona hallitus ilmoitti, että ravintolat joutuvat sulkemaan ovensa pahimmilla korona-alueilla sunnuntaista lähtien jo kello 23. Torstaista lähtien koko maassa ravintolat sulkevat yöllä kello yksi.

Muut koronan takia asetetut rajoitukset vaihtelevat eri puolilla maata tartuntatautilanteen ja alueen ja paikallisten viranomaisten päätösten mukaan.

.
.