1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitus väänsi pitkälle yöhön sotea – soteministeri Kiuru: "Viimeisiä asioita jäljellä"

Hallitus neuvottelee viime hetken muutoksia esitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta uudelleen tänään perjantaina.

sote-uudistus
Krista Kiuru kyselytunnilla
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 8. lokakuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Hallituksen yön pikkutunneille venyneissä sote-neuvotteluissa ei vielä perjantain vastaisena yönä päädytty täyteen sopuun.

Neuvotteluja jatketaan seuraavana päivänä, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) Twitterissä aamukolmen aikoihin. Ministeri kertoi saapuneensa juuri kotiin.

Kiuru sanoi eduskunnassa torstaina, että aikaa valmistelussa ei ole hukattavaksi.

Hallituksen odotetaan lähipäivinä kertovan, millaisia muutoksia se tekee saamiensa lausuntojen pohjalta esitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta.

Rahoitusmalli kipukohtana

Neuvotteluja on käyty useista keskeisistä kysymyksistä, joista hallituspuolueissa on ollut suuriakin erimielisyyksiä.

– Tänään istutaan niin pitkään, että tässä kokonaisuudessa alkavat palaset loksahtaa kohdilleen, Kiuru sanoi torstaina illansuussa ennen neuvotteluja.

Yksi kritiikkiä nostattanut kohta on uudistuksen rahoitusmalli. Etenkin isoissa, kasvavissa kaupungeissa katsotaan, että esitetty malli on viemässä niiltä merkittävästi verokertymää ja siten kykyä vastata investointitarpeisiin.

Ylen tietojen mukaan sovitteluratkaisua soten rahoitusmalliin on haettu siitä, että rahaa menettävien maakuntien tilannetta parannettaisiin. Maakunta voisi menettää rahaa korkeintaan esimerkiksi 50 - 100 euroa asukasta kohti. Sen sijaan lisärahaa voisi tulla sairaampiin maakuntiin jopa enemmän kuin 150 euroa asukasta kohti.

Hallituspuolueista RKP on ilmoittanut, ettei se voi hyväksyä esitetyn kaltaista rahoitusmallia, koska se johtaisi monilla alueilla leikkauksiin.

Keskusta on pelännyt, että rahoitusmalli jättää maakuntien nykyiset terveyserot pysyviksi, jos vähävaraisimmat maakunnat eivät saisi enempää lisärahaa asukasta kohti kuin 150 euroa.

Lue myös:

Ylen tiedot sotesta: Vauraimpien ja terveimpien maakuntien menetykset todennäköisesti pienenevät – hallituksessa vielä ainakin neljä kiistaa

Lue seuraavaksi