1. yle.fi
  2. Uutiset

Päihdekasvatusta pitäisi lisätä alakouluissa ja jopa päiväkodeissa, sanovat Ylä-Savon ammattilaiset: "Valistusta tarvitaan tänä päivänä myös alakouluikäisille"

Ylä-Savon alueella lasten ja nuorten huumeidenkäyttö on kasvanut huolestuttavasti viimeisten parin vuoden aikana. 

päihteet
Lapsi kävelee tiellä nuoli merkin päältä.
Iisalmessa päihdekasvatusta tehdään alakouluissa eri oppiaineiden tunneilla.Henrietta Hassinen / Yle

Ylä-Savossa pohditaan, pitäisikö päihdekasvatusta antaa entistä nuoremmille lapsille.

Lasten ja nuorten huumeidenkäyttö on kasvanut alueella voimakkaasti viimeisten parin vuoden aikana, ja tilanne on poliisin mukaan pysynyt huolestuttavana myös syksyllä.

Huumausaineiden käyttöä on havaittu myös alakouluikäisten lasten keskuudessa, ja siksi päihdekasvatusta tulisi laajentaa yhä nuoremmille lapsille, sanoo Ylä-Savon soten hyvinvointijohtaja Seija Kärkkäinen.

– Tähän asti se on varmaan painottunut enemmän yläkouluihin ja toiselle asteelle, mutta valistusta tarvitaan tänä päivänä myös alakouluikäisille, Kärkkäinen sanoo.

Alueen kunnat ja koulut ovat pyytäneet vanhempia olemaan tietoisia ja kiinnostuneita siitä, mitä lasten elämässä tapahtuu. Myös poliisi on muistuttanut, että vanhemmilla ja läheisillä on keskeinen rooli päihdeongelmien torjumisessa.

Päihdekasvatus kuuluu jo ekaluokkalaisille

Iisalmen kaupungin sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialajohtaja Kirsi-Tiina Ikosen mukaan ala-asteella on päihdekasvatusta eri oppiaineiden tunneilla: esimerkiksi terveellisistä elämäntavoista puhuttaessa otetaan esille ruoan ja liikunnan lisäksi myös päihteet.

– Se kuuluu osana opetukseen, ihan ensimmäisestä luokasta lähtien, sanoo Ikonen.

Ikosen mukaan Iisalmessa on jopa keskusteltu siitä, että päihdekasvatusta tulisi laajentaa jo esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen puolelle, tosin siellä kasvatus kohdistuisi enemmän lasten vanhempiin.

Alakouluikäisten päihteidenkäyttö ei kaikesta huolimatta ole varsinaisesti iso ongelma, huomauttaa Ikonen. Iisalmessa on viimeisen vuoden aikana ollut koulun piirissä yksi tapaus, jossa alakouluikäinen lapsi on käyttänyt päihteitä.

Alakoulussa aloitettu päihdekasvatus voi kuitenkin auttaa ehkäisemään ongelmia myöhemmin.

– Toki aina, kun tällaisia huolenaiheita ilmaantuu, katsotaan, mitä voitaisiin tehdä paremmin.

Huolenaiheita on viime aikoina ollut, sillä Iisalmessa poliisi alkoi kesällä tutkia alaikäisistä koostuvan huumausaineiden välitysringin toimintaa. Poliisi epäilee noin parinkymmenen nuoren käyttäneen, välittäneen sekä myyneen muun muassa huumaavia lääkeaineita ja koviksi huumeiksi luokiteltavia huumeita.

Tapauksen esitutkinta on vielä kesken.

Lue lisää:

Poliisi: Jokaisessa taajamassa nuoria ja lapsia myymässä ja käyttämässä huumeita – teinien välitysringit eivät yllätä virkavaltaa

Poliisi: Iisalmessa paljastunut alaikäisten huumevälitysrinki, pääosin 15–16-vuotiaat käyttäneet ja myyneet kovaksi luokiteltuja huumeita

Huumausainerikosten määrä kaksinkertaistui alkuvuoden aikana Itä-Suomessa

Lue seuraavaksi