Kahden EIT-huijauksesta epäillyn esitutkinta valmistui ja siirtyy syyteharkintaan – valekuolleeksi epäilty irakilainen yhä tavoittamatta

Kaksi epäillyistä on Suomessa ja kaksi Irakissa. Jälkimmäisten osalta esitutkinta jatkuu.

Kuvassa vasemmalla mies, jonka epäillään lavastaneen kuolemansa.

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan niin sanotun valekuolleen irakilaisen jutussa. Asia siirtyy valtionsyyttäjälle syyteharkintaan tänään.

Tutkinnanjohtaja Jan Aarnisalo kertoo, että jutussa epäillään neljää henkilöä törkeistä petoksista ja törkeistä väärennyksistä. Poliisin mukaan näyttö on vahva siitä, että kuolleeksi väitetty mies on elossa.

Vuonna 1971 syntynyt irakilaismies haki Suomesta tyttärensä kanssa turvapaikkaa vuonna 2015. Mies sai kielteisen turvapaikkapäätöksen, ja lopulta korkein hallinto-oikeus hylkäsi hänen valituslupahakemuksensa. Tämän jälkeen hän palasi Irakiin vapaaehtoisesti. Poliisi epäilee, että Irakissa mies lavasti lähipiirinsä avustuksella kuolemansa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) tuomitsi Suomen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta tapauksen vuoksi. Suomi velvoitettiin maksamaan miehen tyttärelle 20 000 euroa.

Epäillyt: mies, vaimo, tytär ja ex-vävy

KRP epäilee rikoksesta myös miehen tytärtä ja tämän entistä miestä. Vuonna 1996 syntynyt nainen ja vuonna 1984 syntynyt mies asuvat Suomessa. He ovat olleet tutkinnan aikana vangittuina mutta ovat jo vapautuneet tutkintavankeudesta. Heidän osaltaan rikosepäily siirtyy tänään syyteharkintaan.

Valekuolleeksi epäilty mies on poliisin mukaan yhä Irakissa. Jutun neljäs epäilty on valekuolleeksi epäillyn miehen vaimo, joka ei ole ollut missään vaiheessa Suomessa.

KRP epäilee, että pariskunta olisi Irakissa yhdessä väärentänyt muun muassa kuolintodistuksen ja siihen liittyvät poliisin raportit. Pariskuntaa ei ole pystytty kuulustelemaan prosessin aikana. Heidän osaltaan esitutkinta jää auki.

Poliisi kuulusteli rikoksesta epäiltynä myös kahta Ruotsissa asuvaa henkilöä, mutta heitä ei enää epäillä rikoksesta.

Valekuolleeksi epäillyn tytärtä poliisi epäilee myös perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä.

Korjaus 9.10.2020 klo 14.35: Korjattu sana palautus käännytykseksi.

Korjaus 10.10.2020 klo 16.03: Poistettu sana käännytys, sillä miestä ei myöskään käännytetty vaan hän palasi Irakiin vapaaehtoisesti sen jälkeen, kun korkein hallinto-oikeus hylkäsi hänen valituslupahakemuksensa.

Lue myös: