Hyppää sisältöön

Sopimuspalokuntien varallaolojärjestelmästä päästiin neuvotteluratkaisuun Etelä-Savossa

Luonnos edellyttää edelleen pelastuslautakunnan sekä kuntien sinetin.

Arkistokuva. Kuva: Sipe Myllyniemi /Yle

Etelä-Savossa on päästy neuvotteluratkaisuun sopimuspalokuntien (siirryt toiseen palveluun) varallolon turvaamisesta tulevaisuudessa.

Sopimuspalokunnissa oli alkuvuodesta herännyt maakunnassa huoli niiden jatkosta, koska päivystyksen kannalta oleellisesta varallolojärjestelmästä oltiin luopumassa. Käytännössä kysymys kulminoitui huoleen siitä, kuka sammuttaa palot, jos varallaolojärjestelmästä olisi luovuttu.

Etelä-Savon sopimuspalokuntien alueneuvottelukunnan puheenjohtaja Kari Jääskeläinen kertoo, että sopimuspalokunnat ovat tyytyväisiä uuteen ehdotukseen.

Nykyinen 15 minuutin valmiuteen perustuva varallaolojärjestelmä puretaan. Uudessa sopimuksessa lähtökohtana on, että ryhmänjohtajien ja sammutusmiehien saaminen pelastuslaitoksen käyttöön toteutuu 30 minuutin kuluessa hälytyksestä.

Varallaolokorvaus pysyy kuitenkin entisellään. Jääskeläinen korostaa, että Etelä-Savossa asia ei ole koskaan ollutkaan kynnyskysymys. Alueella toimiville sopimuspalokunnille nykyinen voimassa ollut korvausjärjestelmä kävi hyvin.

Uusi sopimus varallaolosta astuisi suunnitelman mukaan voimaan vuoden 2021 alussa ja päättyisi vuonna 2023.

Luonnos vaatii kuitenkin vielä Etelä-Savon pelastuslautakunnan sekä kuntien sinetin.

– Nyt vain toivotaan, että pelastuslautakunnassa ja kunnissa palvelutasopäätös tulisi hyväksytyksi. Muutoksilla ei ole olennaista kustannusvaikutuksia verrattuna aikaisempaan järjestelmään, Jääskeläinen kertoo.

Sopimuspalokuntien rooli on merkittävä. Ne hoitavat käytännössä suurimman osan alueen tehtävistä täysin itsenäisesti toimialueellaan.

Jääskeläisestä palvelut tulisivat uuden ehdotuksen perusteella alueilla jopa paranemaan.

– Pienemmille maaseutuasemille kesäaikaista riskiaikaista varallaoloa jatkettiin. Ennen se oli kaksi kuukautta, jatkossa se olisi viisi kuukautta. Nyt on toinen varallaolija pienillä asemilla myös huhtikuun alusta elokuun loppuun välisenä aikana. Kyllä se parantaa huomattavasti pienempien paikkakuntien tilannetta.

Vaikka kunnat hyväksyvätkin sopimuksen, tulee sopimuspalokunnilla jatkossakin olemaan haasteena mistä saada henkilöstöä töihin.

– Pienillä paikkakunnalla on ongelma se, että henkilöstöresurssit on pieniä. Toimintaan kaivattaisiin uusia aktiivisia tulijoita.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Seppo Lokka muistuttaa, että asia on kuitenkin monimutkaisempi. Varalloloon ja varallaolo ja pelastustoiminnan varmistamiseen tulee liittymään tulevinakin vuosina haasteita.

– Ihan vielä kaikkea ei pysty sanomaan. On tulossa uutta oikeuskäytäntöä tämän vuoden mittaan Euroopan Unionin tuomioistuimen kautta. Olemme siinä mielessä liikkuvassa junassa ja tilannetta seurataan tarkasti. Työnantajan näkökulmasta yksiselitteinen tavoite on, että kaikki meidän järjestelmät ovat lainmukaisia, ettei tule jälkipuheita. Tavoitteenamme työnantajan on kuitenkin se, että mahdollisimman vähän olisi varallaoloa tulevina vuosina.

LISÄYS 9.10.2020 kello 11:22 Artikkeliin lisätty Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Seppo Lokan kommentit.

Lue myös:

.
.