1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. sukupuoli

Tutkimus: Miehet kokivat, että heidän sukupuolestaan oli haittaa viime vaaleissa

Erityisesti vihreät miesehdokkaat ovat kokeneet selvästi naisia useammin, että heidän sukupuolensa on vaikuttanut epäedullisesti heidän asemaansa ehdokasasettelussa.

Arkistokuva. Eduskuntavaalien 2019 puheenjohtajat Juha Sipilä, Jussi Halla-Aho, Petteri Orpo ja Antti Rinne vaali-iltana. Tuoreen tutkimuksen mukaan monet miesehdokkaat kokivat, että sukupuolesta oli haittaa ehdokasasettelussa. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Sukupuoli ei ole välttämättä etu, vaan usein haitta. Näin kokivat miehet lähes kaikissa puolueissa vuoden 2019 eduskuntavaalien ehdokasasettelussa useammin kuin naiset.

Asiasta kertoo Tampereen yliopisto (siirryt toiseen palveluun).

Sukupuolen merkitys ehdokasasettelussa nousi esiin tuoreessa Ehdokkaat vaalikentillä -tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksen toteuttivat Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston, Turun yliopiston ja Åbo Akademin tutkijat.

Tutkijat Josefina Sipinen ja Vesa Koskimaa arvioivat havainnon liittyvän siihen, että miespuoliset ehdokasehdokkaat tiedostavat naisehdokkaiden nimittämisen olevan etusijalla puolueissa, joissa äänestäjäkunnan tiedetään olevan naisenemmistöinen.

Erityisesti vihreissä miesehdokkaat kokivat selvästi naisia useammin, että heidän sukupuolensa on vaikuttanut epäedullisesti heidän asemaansa ehdokasasettelussa. Sdp:ssä ja vasemmistoliitossa noin kolmannes miehistä koki sukupuolestaan olleen haittaa ainakin jossain määrin.

Kokoomuksessa sukupuolten välillä ei ollut eroa: niin miehistä kuin naisista hieman alle viidennes koki sukupuolensa vaikuttaneen kielteisesti heidän asemaansa ehdokasasettelussa.

Rkp oli puolueista ainoa, jossa miesehdokkaista yksikään ei kokenut sukupuolen haitanneen ehdokasasettelussa.

Vuoden 2019 eduskuntavaalien ehdokkaista 42 prosenttia oli naisia ja 58 prosenttia miehiä. Naisten osuus oli aavistuksen korkeampi kuin kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa vuosina 2015 ja 2011, jolloin naisten osuus oli 39 prosenttia.