1. yle.fi
  2. Uutiset

Tämä on yliopistolähiö

Linnanmaa on lähellä yliopistoa ja edullinen asua. Lähdimme paikallisen matkaan selvittämään, mitä muuta siellä on.

Yliopiston sijainnista on käyty kaupungissa viime kuukaudet vilkasta ja värikästä keskustelua. Yliopistokampus haluttaisiin siirtää Oulussa keskustan kupeeseen Raksilaan.

Oulun yliopisto rakennettiin 70-luvulla noin viiden kilometrin päähän Oulun keskustasta.

Myös silloin yliopiston sijainnista väännettiin. Oulussa irvailtiinkin, että kaupungissa teatteri rakennettiin mereen, syväsatama maalle ja yliopisto suolle.

Yliopiston ympärille rakentui Linnanmaan asuinalue. Opiskelijakaupunginosassa korostuu vuokralla ja yksin asuminen.

Linnanmaan ikärakenne on hyvin nuori. Alueella on asukkaita noin neljätuhatta. Heistä 19–24-vuotiaita on yli kolmannes.

Tietojenkäsittelytieteen opiskelija Jussi Vaara, 28, on asunut alueella neljä vuotta. Hän on myös Linnanmaan asukastoimikunnan puheenjohtaja.

Hän asuu puolisonsa kanssa yliopiston kampuksen kupeessa 2000-luvun alussa valmistuneessa talossa. Hän on asunut Linnanmaalla myös vanhemmissa 1970-luvun asunnoissa.

Vaara lähtee kanssamme pienelle päiväkävelylle Linnanmaan lähiympäristöön. Hän astuu suoraan kotipihastaan metsäiseen maisemaan luonnon keskelle.

Paraatipaikalla Oulun yliopiston päärakennuksen edustalla kasvaa puolukoita. Vaara kertoo, että pienessä metsälämpäreessä on liikkeellä joskus myös marjojen poimijoita. Puolukat ovat myös hänen koiriensa herkkua.

Ja kun metsässä nostaa katseensa, meinaa saada kävyn suomun silmäänsä.

Luonnon lisäksi Linnanmaan parhaat puolet on opiskelijan näkökulmasta helppo listata: asuntoja on paljon yliopiston lähellä ja niissä on varsin edullista asua.

Alueella muutetaan paljon. Vaihtolava on tuttu näky talojen pihamaalla. Vanhat huonekalut voi viedä sinne, jotta niitä ei kannettaisi tukkimaan roskakatoksia.

Oulun yliopisto ja Linnanmaan alue tunnetaan betoniarkkitehtuuristaan, mutta siellä on myös ilmeeltään erilainen Puu-Linnanmaa, joka sai puurakentamisen palkinnon vuosituhannen alussa .

Linnanmaalla on iso hypermarket, ja lisäksi yliopiston lähellä olevassa Kaijonharjun vanhassa ostoskeskuksessa on muun muassa ruokakauppoja, kirjasto, baareja ja ravintoloita.

Kaijonharjussa on myös apinatalona tunnettu opiskelija-asuntola. Se on saanut nimensä talon vieressä olevasta Raimo Metsänheimon Tiedonjano-nimisestä orankipatsaasta.

Kuten monessa muussakin saman ikäkauden ostoskeskuksessa, liiketiloja on myös tyhjillään. Moni opiskelija kaipaisikin Linnanmaalle parempia palveluita, Vaara sanoo.

Ehkä tämän alueen kehittäminen on hieman unohtunut kaupungin päättäjiltä.

Jussi Vaara

Ainakin kuvanveistäjä Martti Aihan opiskelija-asuntorakentamisen muistomerkki 1980-luvun alkupuolelta on nähnyt parempiakin aikoja.

Vaikka viime aikoina on parannettu tieverkkoa ja kevyen liikenteen yhteyksiä, ei se Vaaran mielestä ole riittävästi.

Esimerkiksi liikuntamahdollisuudet voisivat hänen mielestään olla Linnanmaalla paremmat. Tulevaisuudessa tilanne on parantumassa, sillä liikuntahallin kupeeseen on tulossa uusi uimahalli.

Silti Linnanmaa on luonteeltaan opiskelijalähiö, eikä esimerkiksi Vaara ole harkinnut jäävänsä alueelle opiskelujen jälkeen.

Ei minulla, eikä varmaan monella muullakaan täällä asuvalla opiskelijalla, ole asioita, joiden takia haluaisi taistella tänne jäämisen edestä.

Jussi Vaara

Vaara muistuttaa, että monella opiskelijalla suunta on jo nyt keskustaan, esimerkiksi sosiaalisen elämän tai työn perässä.

Tekijät

Teksti, kuvat ja videot:

Hanna Juopperi

Ilmakuva (kuvattu toukokuussa 2020)

Timo Nykyri

Julkaistu 15.10.

Lue seuraavaksi