1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokkolan kaupunginjohtaja pitäisi verotuksen ennallaan: investoinneissa painottuvat koulut ja kadut, lomautukset lähivuosina todennäköisiä

Sote-menot kasvavat, ja sivistystoimeen esitetään lisäresursseja erityisopetukseen ja oppilashuoltoon.

Kokkola
Kokkolan remontoitu kaupungintalo
Kaupungintalolla hiotaan lähiaikoina ensi vuoden talousarviota.Raila Paavola / Yle

Kaupunginjohtaja Stina Mattila ei ole kiristämässä kokkolalaisten verotusta ensi vuoden talousarvioesityksessään. Korotukset hidastaisivat elpymistä ja koronasta nousua.

Mattilan ehdotus talousarvioksi on 2 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Kokkolan taloutta auttavat vielä ensi vuonna valtion koronatukieurot, joiden ansiosta tämän vuoden talous on jäämässä selvästi plussalle. Talous on kuitenkin saatava raiteilleen omilla toimilla ensi vuoden jälkeen.

Investointeja kaupunginjohtajan esitys sisältää hieman viime vuosia suuremmalla summalla, kaikkiaan lähes 23 miljoonan edestä.

Suurimpia kohteita ovat liikenneväylät, urheilu- ja tapahtumapuiston kehittäminen ja monet kouluremontit. Niistä kalleimmat yksittäiset ovat Isokylän monitoimitalon laajennus, Donnerskan laajennuksen ja peruskorjauksen aloittaminen sekä Villan koulun laajennus ja väestönsuoja.

Hakalahden päiväkotia on myös tarkoitus remontoida ensi vuonna.

Henkilöstömenojen jäädyttäminen nykytasolle vaatinee lomautuksia

Sivistyspalveluille esitetään lisäresursseja erityisopetukseen ja oppilashuoltoon.

Yleisesti toimintakulut kasvavat arviolta vajaat 10 miljoonaa – suurin erä on sote-menojen kasvua ja vuokramenojen nousua, joka tulee leasing-kohteista.

Talousarviossa sote-menojen kasvuksi lasketaan 5 prosenttia, mikä johtuu osin koronan kasvattamien hoitojonojen purusta. Mahdollisen sote-uudistuksen vaikutuksia ei ole arvioitu, koska asia on vielä kesken.

Henkilöstömenot on tarkoitus pitää tämän vuoden tasolla seuraavat kaksi vuotta. Talousohjelmaan on kirjattu tavoite yli sadan henkilötyövuoden vähentämisestä kolmen vuoden aikana. Niinpä lomautukset ovat todennäköisiä.

Verotulot pienenevät ensi vuonna arviolta runsaat 3 miljoonaa tämän vuoden talousarvioon verrattuna. Valtionosuuksien taas lasketaan kasvavan lähes 9 miljoonaa.

Kaupunki ottaa esityksen mukaan uutta lainaa runsaat 53 miljoonaa, josta noin 38 miljoonaa menee vanhojen lainojen lyhennyksiin.

Lue seuraavaksi