1. yle.fi
  2. Uutiset

Pelireissut ovat riski koronan leviämiselle – urheiluseurat patistavat junioreita kasvomaskien käyttöön: "Vähän ne ovat inhottavia naamalla"

Urheiluseurat toivovat, että maskien käytön ja muiden turvatoimien ansioista kausi pysyisi käynnissä koronasta huolimatta.

kasvomaskit
KTP Korisjunnujen harjoitukset Langinkosken koulun liikuntasalissa Kotkassa.
Pasi ja Luukas Riiali kertovat, mitä mieltä ovat kasvomaskien käytöstä.

Kasvomaskien käyttöön tulee lisää painetta. Useimmat urheiluseurat ovat ohjeistaneet maskien käyttöön erityisesti kisapaikoilla, jossa paikalla on joukkueita eri paikkakunnilta.

Kauden toivotaan pysyvän käynnissä näillä turvatoimilla.

Kotkassa KTP korisjunnujen vanhemmille on annettu ohjeet, että vanhemmat eivät pääse seuraamaan treenejä. Sisälle harjoitustiloihin pääsevät ainoastaan pelaajat ja valmentajat. Ovet pysyvät kiinni myös pienempien junioreiden peleissä. Vanhempien junioreiden pelejä on mahdollista päästä seuraamaan, mutta yleisölle suositellaan vahvasti maskien käyttöä.

– On tietenkin hyvä, että kaikki mahdollinen, mitä pystytään tekemään kauden jatkamiseksi, on ihan ehdoton juttu, sanoo koripallojuniorin isä Pasi Riiali.

KTP Korisjunnujen pelaaja Luukas Riiali pelaa vuonna 2007 syntyneiden joukkueessa. Hänen isänsä on juniorivalmentaja Pasi Riiali.
Luukas ja Pasi Riiali ymmärtävät hyvin seuran maskisuosituksen.Antro Valo / Yle

Pelaajat itse käyttävät maskeja otteluihin tullessaan ja sieltä poistuessaan.

– Vähän ne ovat inhottavia naamalla. Kun niitä käyttää, niin kai se jotenkin auttaa. Niiden kanssa on ehkä vähän vaikea hengittää, kertoo KTP korisjuniori Luukas Riiali.

Seurojen ohjeet tulevat lajiliitolta, mutta myös Kotkan kaupunki ohjeistaa ja valvoo omalta osaltaan tilojen turvallista käyttöä.

Osassa lajeja on ollut tyypillistä, että vanhemmat ovat seuranneet lastensa harjoituksia. Tämä kausi poikkeaa aiemmista.

– On tietysti mielenkiintoista ja kivaa seurata oman lapsensa touhuja ja samalla vaihtaa muiden vanhempien kanssa kuulumisia. Nyt kuitenkin junioritoiminnassa vanhempien oleskelu halleissa evätään. Vähentämällä riskiä me toivottavasti mahdollistetaan se, että kausi viedään läpi ja liikuntatilojen ovet pysyvät auki toisin kuin viime keväänä, toivoo liikuntajohtaja Antti Mattila Kotkan kaupungilta.

Voimistelijat pyörähtävät kisareissuilla pikaisesti

Kotkan Naisvoimistelijoiden joukkuevoimistelun harjoituksia vanhempia ei ole päästetty seuraamaan ennen koronaakaan. Suurimmat muutokset ovat tulleet kilpailutoimintaan ja käytäntöjä on muutettu lajiliiton suositusten mukaisiksi. Kun vielä viime syksynä voimistelijat matkasivat kisapaikoille useamman joukkueen yhteiskuljetuksilla, nyt paikalle mennään omilla kyydeillä.

– Kyllähän ne yhteiset bussikuljetukset nostivat sitä yhteishenkeäkin, sanoo Kotkan Naisvoimistelijoiden puheenjohtaja Annukka Kiiski.

Nyt yhteishenkeä voi nostaa esimerkiksi yhdenmukaisilla maskeilla. Erään voimistelijan äiti ompeli seuran Lumina-joukkueelle kisa-asuun sopivat kasvomaskit. Maskeja käytetään kisoissa kaikkialla muualla paitsi lämmittelyn ja itse suorituksen aikana.

Kotkan Naisvoimistelijoiden Lumina-joukkueen 10 voimistelijaa itsetehdyt kangasmaskit yllään
Lumina-joukkueella on kisapukuun sopivat strassein koristellut kangasmaskit.Kotkan Naisvoimistelijat

- Onhan tämä aika erilaista. Eikä aina niin kivaakaan, kun pitää jatkuvasti huolehtia turvaväleistä, olla tosi tarkka käsienpesusta ja käyttää maskia, kertoo Niia Auranen Lumina joukkueesta.

Kisapaikoilla vietetty aika on myös lyhentynyt minimiin.

– Aikaisemmin siellä saattoi vierähtää hyvinkin kymmenen tuntia. Nyt joukkueet ovat valmiita jo puolessatoista tunnissa, kun harjoitukset ja seuran muiden joukkueiden odottaminen ja kannustaminen on koronan takia jäänyt pois, kertoo Kotkan Naisvoimistelijoiden puheenjohtaja Annukka Kiiski.

Lumina voimistelujoukkueen Niia Aurasen mukaan tunnelmaan pääsee siitä huolimatta, että järjestelyt ovat muuttuneet koronan vuoksi.

– Nyt on ainakin tilaa vaihtaa vaatteita, kun jokaiselle joukkueelle on järjestetty omat pukuhuoneet. Ja itse ainakin pääsen hyvin kisafiilikseen kaikesta huolimatta, sanoo Niia Auranen

Vanhemmat pääsevät paikalle yleisöksi, mutta valmistautumisalueet ovat nyt rauhoitettu voimistelijoiden ja valmentajien käyttöön. Yleisölle on annettu myös suositus käyttää maskia. Liput hankitaan etukäteen netistä ja siinä yhteydessä kerätään yhteystiedot, jotta mahdollisen tartuntatapauksen ilmettyä kaikki paikalla olleet tavoitetaan.

Pelit vierasjoukkueiden kanssa lisäävät riskiä

Tällä hetkellä junioriurheilu on kriittistä koronan leviämisen kannalta, kun sarjat ovat käynnissä ja nuoret matkustavat kisa- ja pelireissuilla.

Turnauksista Kymenlaakson terveysviranomaiset antoivat tällä viikolla suosituksen, ettei niitä edes järjestettäisi. Tämän vuoksi esimerkiksi KTP suunnittelee muokkaavansa junioreiden koripalloturnausten aikataulua yksittäisiksi ottelutapahtumiksi.

Liikuntajohtaja Antti Mattila Kotkan kaupungilta.
Kotkan liikuntajohtaja Antti Mattila on huolissaan kisamatkoista.Antro Valo / Yle

Pelireissut ovat liikuntajohtaja Antti Mattilan mielestä iso haaste. Pallo on hänen mukaansa lajiliitoilla ja seuroilla.

– Näkisin niin, että isäntäseurat vastavat viimekädessä siitä, että se turvallisuus on taattua vierailijoilla. Myös liitot ovat avainasemassa. Heidän tulisi ohjeistaa selkeästi, mutta myös valvoa ja tarvittaessa myös jakaa sanktioita. Jos näitä asiaoita ei hoideta, niin se vaarantaa koko sen lajin sarjakauden, sanoo liikuntajohtaja Antti Mattila Kotkan kaupungilta.

KTP Korisjunnujen harjoitukset Langinkosken koulun liikuntasalissa Kotkassa.
KTP ei enää salli yleisöä koulujen saleissa pelattavissa otteluissa.Antro Valo / Yle

Suuret lajiliitot suosittelevat maskia ottelutapahtumiin.

Seurat tarkkailevat tilannetta ja ohjeistukset elävät epiemiatilanteen muuttuessa. KTP Korisjunnujen uusimman ohjeen mukaan koulujen saleissa pelaavien pienempien junioreiden peleihin ei edes päästetä yleisöä.

– Ihan mukava, että olisi kannustusta ja saisi vähän tsemppiä yleisöstä. Mutta kyllä sitä ilmankin yleisöä pärjää, kun joukkuelaiset kannustavat, kertoo KTP korisjunnu Luukas Riiali.

Jääkiekkokatsomoon maski kasvoilla

Myös kotkalainen jääkiekkoseura Titaanit noudattaa kuuliaisesti Kotkan kaupungin ohjetta, eikä harjoituksia seuraamaan päästetä ylimääräisiä. Otteluissa yleisön toivotaan käyttävän maskeja, vaikka hallissa on väljää ja turvavälejä voidaan noudattaa.

Pelireissuilleen Titaanit eivät ota busseihin ylimääräisiä ihmisiä, ja pelin ulkopuolella joukkueella käytössä on maskit.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Imatran Ketterä vaatii yleisöltä maskin käyttöä. Seura on mestisseuroista ensimmäinen, joka on päätynyt maskipakkoon. Kasvosuojaimet jaetaan yleisölle jäähallin ovella.

"Useampi voisi käyttää"

Suojaimet ovat käytössä myös lappeenrantalaisen SaiPa salibandyn pelaajilla. SaiPa Salibandy seura noudattaa viranomaisten ja salibandyliiton koronaohjeita ja suosittaa maskien käyttöä julkisissa sisätiloissa.

– Jokaisella on kuitenkin omavastuu, joten osa käyttää ja osa ei. Moni joukkue on kuitenkin ottanut maskit käyttöön, sanoo Saipa Salibandyn toiminnanjohtaja Mika Heinonen.

Innebandyspelares springande fötter, också klubba och boll
Myös salibandyssa on voimassa maskisuositus katsomossa. Kuvistuskuva.Robert Nyholm

Viime viikonloppuna SaiPa Salibandyn miesten divariottelussa vastustajajoukkueessa todettiin ottelun jälkeen koronatartunta. Seura oli antanut maskisuosituksen edellisenä päivänä. Maskeja oli tuolloin käytössä vain haravalla, vaikka niitä oli jaossa itse tapahtumassa.

– Mielestäni useampi voisi sitä käyttää, vaikka se käyttö perustuukin vapaaehtoisuuteen, toteaa Saipa Salibandyn toiminnanjohtaja Mika Heinonen.

Urheiluseurojen maskisuositusten myötä kasvosuojainten käyttö on lisääntynyt urheilutapahtumissa. Maskien käyttö lisääntyy myös yleisemmin koronatilanteen muuttuessa.

Lue seuraavaksi