1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuoren urheilijan on kuunneltava jaksamistaan – hiihtäjälegenda Siiri "Äitee" Rantanen joutui valmentamaan itseään

Lahtelaisesta hiihtäjäsuuruudesta, olympiavoittaja Siiri Rantasesta on julkaistu elämäkerta. Kirja kertoo vahvasta ja määrätietoisesta urheilijasta, joka puolusti naishiihtäjien asemaa.

naisten hiihto
Hiihtäjäsuuruus Siiri "Äitee" Rantasen tarina on nyt kirjan kansien välissä
Hiihtäjäsuuruus Siiri "Äitee" Rantasen tarina on nyt kirjan kansien välissä

Siiri "Äitee" Rantanen neuvoo nuoria urheilijoita kuuntelemaan tarkasti omaa kehoaan ja jaksamistaan.

– Jos valmentaja vaatii liikoja, voi mennä ylikuntoon ja sitten menee innostus urheiluun.

Nuori saattaa menettää kokonaan kiinnostuksensa lajiin, jos joutuu liian koville liian varhain.

– Itselleni ei koskaan käynyt niin, koska olin niin vapaa ihminen ja menin omalla innokkaalla tavallani eteenpäin.

Urheilu oli Rantaselle vastapaino työlle ja perhe-elämälle kahden pienen pojan äitinä. Harjoittelulenkit ajoittuivat usein työmatkoihin ja viikonloppuihin. Urheilusta ei saanut rahaa, vaan piti lisäksi tehdä töitä.

Siiri Rantanen nojaa sauvoihinsa kävelylenkillä Vesijärven satama-alueella
Sää ei vaikuta lenkille lähtemiseen. Se on vain pukeutumiskysymys, sanoo Siiri Rantanen.Markku Lähdetluoma / Yle

Naiset eivät miesten mielestä kuuluneet kilpaladuille

Rantasen aktiiviuran alkuaikoina naisten hiihtourheilua katsottiin kummeksuen. Pitkällisten pohdintojen jälkeen laji hyväksyttiin olympialaisiin vasta Oslon kisoihin vuonna 1952.

Naisten hiihtourheilun väheksyntä näkyi myös valmennusportaassa, joka ei arvostanut naishiihtäjien saavutuksia. Suomen naiset toivat peräti kolmoisvoiton kymmenen kilometrin maastohiihdossa ensimmäisistä olympialaisistaan Holmenkollenilta, mutta valmennusjohto ei juuri noteerannut olympiamitaleita.

Siiri Rantanen veti usein harjoitukset nuoremmille kilpasiskoilleen. Hän laati myös harjoitteluohjelman, kun valmennusjohto ei ottanut kantaa naisten harjoitteluun.

– Kerran kysyin Veli Saariselta, miten pitäisi treenata ja valmentaa. Saarinen vastasi, että mistä minä tiedän. Tehkää niin kuin olette tähänkin asti tehneet.

Siiri Rantanen istuu penkillä Vesijärven satamassa, järvi taka-alalla, katsoo kameraan ja hymyilee.
Pitäkää nuoret huolta jaksamisestanne, kehottaa Äitee.Markku Lähdetluoma / Yle

Naisten joukkue harjoitteli omin valmennusopein

Siiri "Äitee" Rantasen johdolla naisten joukkue hiihtämisen lisäksi juoksi, voimisteli ja tanssi. Iloisella naisporukalla oli hyvä yhteishenki, eikä vastoinkäymisten annettu lannistaa.

Ja tulosta tuli.

Rantanen voitti urallaan kahdeksan arvokisamitalia. Olympiamitaleita hän saavutti kolme ja MM-kisoista saaliina oli yhteensä viisi mitalia. Paras tulos on olympiakulta naisten viestissä Cortinan olympialaisissa Italiassa vuonna 1956.

Ei siis ole ihme, että urheilutoimittaja ja tietokirjailija Jari Porttila kirjoittaa tuoreessa elämäkerrassa Siiri Rantasen olleen kautta aikain merkittävimpiä suomalaisia naisurheilijoita.

Äitee - Siiri Rantasen tarina -kirja on ensimmäinen elämäkerta hiihtäjälegendasta. Kirjoittamisessa Porttilaa on avustanut Osmo Kärkkäinen.

Jari Porttila pitää Siiri "Äitee" Rantasta vahvana ja päämäärätietoisena urheilijana, joka raivasi tietä naishiihtäjille.
Jari Porttila pitää Siiri "Äitee" Rantasta vahvana ja päämäärätietoisena urheilijana, joka raivasi tietä nykyisillekin naishiihtäjille.Markku Lähdetluoma / Yle
Lue seuraavaksi