1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Parkkipaikalla tikku nenään, ja näyte taksilla laboratorioon – tällainen on koronanäytteen tarina: "Soitto saattaa tulla keskellä yötäkin"

Kaakkos-Suomen koronanäytteitä kuljetetaan taksilla Helsinkiin analysoitavaksi.

koronavirus
Koronatestin tekoa Armilan terveysasemalla.
Armilan terveysaseman drive-in-pisteellä on otettu koronavirusnäytteitä pitkin kesää ja syksyä. Silva Nieminen / Yle

Lappeenrannassa Armilan terveysaseman takaovien vieressä on pieni parkkipaikka, jonne ajetaan liuskaa pitkin alapihalta.

Parkkipaikalle saa ajaa, jos on varannut ajan koronatestiin. Rakennuksen liukuovista astuu ulos päästä varpaisiin asti suojavarusteissa oleva hoitaja, joka ottaa testin pitkällä vanupuikolla auton avoimen ikkunan kautta. Testattava istuu paikallaan toimenpiteen ajan.

Testin ottaminen voi tuntua monenlaiselta. Kuin nenässä olisi vettä, tikku tuntuu aivoissa asti tai ei juuri miltään.

Testin jälkeen vanupuikon matka jatkuu. Ensin se viedään Armilan terveysasemalta reilun kilometrin päässä sijaitsevaan Lappeenrannan keskussairaalaan, jossa näytteet valmistellaan pitkälle matkalle.

Pian laboratorion ovelle soitetaan taksi ihan kuin mille tahansa kyydille.

– Soitto saattaa tulla keskellä yötäkin, emme tiedä etukäteen milloin näytteet ovat noudettavissa, mutta olemme paikalla vartissa, kertoo Taksi Saimaan toimitusjohtaja Jyrki Sivonen.

Matka Lappeenrannasta Helsinkiin on noin 230 kilometriä.

Taksi Saimaan toimitusjohtaja Jyrki Sivonen
Taksi Saimaan toimitusjohtaja Jyrki Sivonen tietää, että kuljettajille kelpaavat nyt sekä lyhyet että pitkät matkat. Mikko Savolainen / Yle

Suuret määrät analysoidaan suurissa laboratorioissa

Helsingissä Huslabin keskuslaboratorio sijaitsee Meilahden sairaalassa. Laboratoriossa tehdään tällä hetkellä jopa 30 000 korona-analyysia viikossa. Tuloksia analysoidaan vuorokauden ympäri, seitsemänä päivänä viikossa.

Keskussairaaloissakin on pikatestejä, joilla koronavirus voidaan havaita, mutta ne eivät sovi satojen ihmisten testaamiseen päivittäin. Kun määrä on suuri, tarvitaan iso laboratorio.

Lappeenrannasta näytteitä kulkee Helsinkiin tällä hetkellä kolmisensataa päivässä. Yksi taksikuljetus maksaa noin 400 euroa. Jos kyytejä on päivässä kaksi, on yhden näytteen kuljetushinta kolmisen euroa.

Taksien lisäksi näytteitä on kuljetettu Etelä-Karjalasta Helsinkiin muillakin kuljetuksilla.

Taksi odottaa asiakasta Etelä-Karjalan keskussairaalan edessä.
Näytteiden kuljettaminen kaupungista toiseen on arkinen asia, mutta määrä on lisääntynyt koronaviruksen myötä.Mikko Savolainen / Yle

Vaikka näytteiden määrä ja niiden laatu kertoo vallitsevasta tilanteesta, ei näytteiden kuljettaminen ole kuitenkaan poikkeuksellista. Etelä-Suomesta tulee Helsinkiin päivittäin jopa satoja näytekuljetuksia.

Koronanäytteiden lisäksi Meilahdessa on analysoitu harvinaisempia bakteereja, loisia ja viruksia sekä tehty esimerkiksi geenianalyyseja.

— Porrastus on hyvin samanlainen kuin muussakin sairaanhoidossa. Vaativimmat potilaat lähetetään yliopistosairaalaan hoidettavaksi, ja myös vaikeampi diagnostiikka lähetetään tutkittavaksi, HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo.

Alkuvuodesta koronavirus oli myös Suomessa harvinainen.

— Huslabin laboratorio oli ainoa, jossa koko koronavirusanalytiikkaa tehtiin. Silloin kun Lapissa oli ensimmäinen kiinalaispotilas, hänenkin näytteensä lähetettiin Helsinkiin analysoitavaksi, Lehtonen kertoo.

Keväällä taksilla ajelu loppui

Taksiyrittäjä Ari Kuparinen on ollut alalla 34 vuotta. Keväällä normaali työtahti muuttui radikaalisti, kun kyytien määrä putosi reilusti yli puolella.

Etätöitä tekevät ihmiset eivät enää tarvinneet kuljetuksia työmatkoilleen ja ravintoloiden sulkeminen lopetti yölliset ajot kuin seinään. Kesällä tilanne parani, mutta syksy ja uudet rajoitukset ympäri Suomea lisäävät epävarmuuden tunnetta myös taksialalla.

Matka Lappeenrannasta Helsinkiin ja takaisin vie taksikuskilta kuutisen tuntia. Kyyti soitetaan tavallisen varausnumeron kautta, joten kuljettajaksi voi päätyä kuka vain vuorossa oleva.

Taksinkuljetta Ari Kuparinen.
Ari Kuparinen on ajanut kuljetuksia Helsinkiin. Pitkät reissut tuovat vaihtelua työpäiviin. Mikko Savolainen / Yle

Takaisin autot ajetaan yleensä tyhjillään.

— Käytännössä se menee niin, että kyyti otetaan vastaan, ajetaan laboratorion ovelle, otetaan paketit kyytiin ja viedään ne toiselle ovelle Helsinkiin. Näytteet ovat valmiissa paketeissa, ja niitä saattaa olla niin paljon, että kontti tulee täyteen, Kuparinen kertoo.

Pitkät keikat on otettu hyvillä mielin vastaan.

— Kaikki kyydit ovat tällä hetkellä tervetulleita. Koronasta kärsii koko palveluala. Vaikeinta on epävarmuus, kun ei tiedä kauanko tämä kestää, Taksi Saimaan toimitusjohtaja Jyrki Sivonen sanoo.

Tartunta vai ei

Kun koronavirusnäyte pääsee laboratorioon asti, ensimmäisenä se inaktivoidaan eli tehdään vaarattomaksi. Sitä seuraa useampi vaihe, joista moni on laboratoriossa automatisoitu.

Kun tulos on valmis, välittyy tieto heti laboratorion tietojärjestelmään, josta se etenee potilastietojärjestelmiin ja tartuntatautirekisteriin. Tartuntatautilääkäri saa ilmoituksen positiivisista näytteistä, ja sen jälkeen tieto lähtee potilaalle.

Provrör i ett laboratorium.
Koronavirustestejä analysoidaan Helsingissä vuorokauden ympäri.Yle/Jonas Blomqvist

Tällä hetkellä Huslabin analysoimissa tuloksissa vastausaika on noin puolitoista vuorokautta.

Kun tulos on selvillä, saa testissä käynyt henkilö ilmoituksen. Testipaikasta riippuen ilmoitus saattaa tulla tekstiviestillä tai näkyä omakanta-palvelussa.

Jos lääkäriltä tulee puhelu, on tulos yleensä se pelätyin eli positiivinen.

Yle seuraa koronauutisointi Suomessa ja maailmalla. Lue ne tästä.

Lue seuraavaksi