1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjanmaalla kielletään yli 10 hengen tilaisuudet lokakuun ajaksi – AVI perustelee: "Nyt on tosi kyseessä ja tilanne kriittinen"

Aluehallintovirasto teki päätöksen tänään. Kielto koskee Vaasan sairaanhoitopiirin aluetta.

koronavirus
Suomen Vapaudenpatsas autiolla Vaasan torilla 6. lokakuuta 2020.
Vaasan sairaanhoitopiirin alueella kielletään yli 10 hengen kokoontumiset. Katso videolta, miten AVIn ylijohtaja Marko Pukkinen perusteli päätöstä. Haastateltavana myös opettaja Ville Hujanen. Toimittaja on Terhi Varjonen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää (siirryt toiseen palveluun) kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Kielto annetaan Vaasan sairaanhoitopiirin kuntien alueelle tartuntalain nojalla.

Määräys astuu voimaan maanantaina 12. lokakuuta. Se on voimassa 31. lokakuuta asti.

Päätöksen perusteluissa AVI toteaa, että rajoitukset ovat välttämättömät tartuntataudin leviämisen estämiseksi Vaasan sairaanhoitopiirin alueella. Jos epidemiologinen tilanne alueella olennaisesti muuttuu, aluehallintovirasto arvioi tätä kokoontumisia koskevaa rajoituspäätöstään uudestaan.

20 päivää koko sairaanhoitopiirin alueella

Ylijohtaja Marko Pukkinen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta perustelee perjantaina tehtyä kokontumisrajoituspäätöstä sillä, että Vaasan kaupungin alueella tehdyt rajoitustoimet nähtiin riittämättömiksi, koska tartuntoja on alkanut esiintyä muissakin sairaanhoitopiirin alueen kunnissa.

Pukkisen mukaan päätös tehtiin AVIssa perjantaiaamuna. Esityksen toimista oli tehnyt sairaanhoitopiirin alueella toimiva koronakoordinaatioryhmä, joka kokousti torstaina.

– Epidemia etenee ja rajoitustoimet on ehdottoman tärkeä saada ulottumaan myös muihin sairaanhoitopiirin kuntiin, Pukkinen sanoo.

Pukkisen mukaan päätös syntyi pitkän harkinnan tuloksena. Hän toteaa, että Vaasan sairaanhoitopiiri on ainoa, joka on Suomessa epidemian leviämisvaiheessa.

Rajoitukset kestävät nyt 20 päivää eli 31. lokakuuta saakka.

– On katsottu, että sillä pystytään sulkemaan pois mahdollisia tilanteita, joissa henkilöt saattaisivat levittää tartuntaa siitä tietämättään, Pukkinen sanoo.

– Vähäisemmillä rajoituksilla ei tähän tilanteeseen nyt katsottu olevan tarkoituksenmukaista vastata. Nyt on tosi kyseessä ja tilanne on kriittinen.

Lue seuraavaksi: Kaksi viikkoa ja yli 200 tartuntaa opiskelijoilla – katso päivä päivältä, miten koronatilanne räjähti maan pahimmaksi Vaasassa

Suositus: Ei järjestetä yksityisiäkään yli 10 hengen tilaisuuksia

Aluehallintoviraston päätöksen taustalla on Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmän vetoomus rajoituspäätöksen tekemiseksi.

Ryhmä esitti torstaisessa kokouksessaan toivomuksen, että yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja julkiset kokoontumiset kielletään koko piirin alueella. Yleisötilaisuuksia ovat esimerkiksi konsertit, elokuvateatterinäytökset, yhtiökokoukset ja urheiluturnaukset. Yleisiä kokouksia ovat taas esimerkiksi julkiset mielenosoitukset.

Lisäksi Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee vahvasti, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia myöskään järjestettäisi.

Ryhmä suosittelee myös, että vanhustenhuollon yksiköissä vierailut tapahtuisivat tarkasti hoidettavan omassa huoneessa ja yleisiä oleskelutiloja vältetään.

Lisäksi ryhmä muistuttaa vahvoista kasvomaski- ja turvaetäisyyssuosituksista sekä siitä, ettei pienimmissäkään koronatyyppisissä oireissa tule asioida esimerkiksi julkisissa tiloissa ja näin altistaa muita.

Tartuntoja ihmisten liikkuessa

AVI perustelee perjantaina tehtyä päätöstä sillä, että Vaasan sairaanhoitopiirin alueella koronatartuntojen määrä on lähtenyt merkittävään kasvuun viikolla 40.

Alueen on todettu olevan hybridistrategian toimintasuunnitelman kriteeristöllä taudin leviämisvaiheessa.

Tällä viikolla tartuntoja on alkanut esiintyä Vaasan kaupungin lisäksi myös sairaanhoitopiirin alueen muissa kunnissa ja näillä tartunnoilla on sairaanhoitopiiriltä saatujen tietojen mukaan yhteyksiä Vaasan kaupungissa järjestettyihin tapahtumiin.

Aluehallintoviraston perusteluissa todetaan, että tartuntoja on havaittu henkilöillä, jotka opiskelevat Vaasassa, mutta asuvat tai työskentelevät sairaanhoitopiirin alueen muissa kunnissa.

Ihmiset liikkuvat jokapäiväisen elämänsä puitteissa alueen sisällä. Lisäksi esimerkiksi urheilutapahtumia järjestetään useiden paikkakuntien alueella, ja niihin saavutaan usein myös muilta paikkakunnilta.

Tartuntatilanne Vaasan sairaanhoitopiirin alueella vaihtelee paikallisesti, ja eri paikkakuntien tilanne voi vaihdella myös ajallisesti.

Kunnilla mahdollisuus tarkentaa

Aluehallintovirasto toteaa päätöksessään, että kunnilla on mahdollisuus tiukentaa tai tarkentaa omilla päätöksillään sen tekemää päätöstä.

Paikkakunnat, joita määräys koskee, ovat: Kaskinen, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Laihia, Luoto, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Pedersören kunta, Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Vaasa ja Vöyri.

Lue seuraavaksi:

30 hoitajaa tekee jopa 13-tuntisia päiviä Vaasassa – koronajäljittäjillä on jatkuva takamatka, kun tartuntojen määrä vain kasvaa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Ensi viikko voi tuoda tiukempia koronarajoituksia – kokoontumisrajoituksia sekä lukioiden ja ammattikoulujen etäkoulua valmistellaan

Lue seuraavaksi