1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

Poimurit loppuivat ja pakastimet vietiin käsistä, kun suomalaiset villiintyivät poimimaan marjoja – torniolainen Nico Kauppila keräsi 500 litraa hillaa

Hyvä marjakesä ja koronan myötä muuttunut vapaa-ajan käyttö saivat suomalaiset lähtemään metsiin ja soille. Tämä näkyi myös pakastin- ja poimurikaupassa.

NIco Kauppilan kesätyöstä kertyi moninkertainen määrä tuloja aiempaan verrattuna. Varsinkin hillaa tuli tänä vuonna hyvin. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Tänä vuonna metsät ja suot ovat täyttyneet marjastajista, kiitos hyvän satovuoden. Marjastuksen suosion kasvu heijastuu myös kodinkonekauppaan ja marjapoimureiden menekkiin.

Torniolaisen Nico Kauppilan kesätyö löytyi tänäkin vuonna läheltä Aapajärvellä sijaitsevaa kotitaloa, torniolaisilta soilta ja metsistä. Varsinkin parhaimman myyntimarjan, hillan satokaudella päivät menivät tiiviisti marjojen perässä.

– Silloin olin isän kanssa poimimassa 6–8 tunnin päiviä noin kuukauden ajan, kertoo Nico Kauppila.

Hillan poiminnassa Kauppilan päivätavoite oli 30–40 kiloa.

– Kaikkiaan hillaa tuli viitisensataa litraa.

Mustikka ja puolukka eivät ole pohjoisessa suoramyynnin kannalta yhtä tärkeitä kuin hilla. Kauppila myöntää, että se näkyy myös poimimisinnossa. Silti saalista tuli kohtuudella.

– Yhteensä puolukkaa ja mustikkaa poimin pari sataa litraa, Kauppila laskee.

Nico Kauppilan syksyyn kuuluu vielä karpalosoilla käynnin lisäksi hirvijahti. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Ensimmäistä vuottaan ammattiopistossa opiskelevalle Kauppilalle marjanpoiminta oli ainoa kesätyö, kuten jo useampana kesänä. Nyt tulot olivat moninkertaiset.

Pakastinkauppa käynyt kuumana

Kotitarvepoiminnasta ei ole olemassa tilastotietoa, mutta niin sanottuja hiljaisia merkkejä on nähtävissä. Niin pakastin- kuin poimurikauppa on käynyt vilkkaasti.

– Pakastimien myynti on kasvanut 55 prosenttia heinä-syyskuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, kertoo Gigantin apulaismyyntipäällikkö Kimmo Laine.

Laineen mukaan myynti olisi ollut vielä hurjempaa mikäli tehtaat alihankkijoineen olisivat keväällä ja kesällä pysyneet kysynnän perässä. Kauppa vilkastui jo ennen luonnonmarjakauden alkua.

– Myimme jo keväällä koronapandemian alkaessa käytännössä ne pakastinerät, joiden oli tarkoitus kattaa iso osa kesän pakastinmyynnistä, kertoo Laine.

Myös Power Oy Finlandin myyntipäällikkö Joonas Uusimaa kertoo pakastimien käyneen kaupaksi poikkeuksellisen vilkkaasti.

– Erityisesti säiliöpakastimet ova tehneet kauppaansa. Ihmiset hankkivat niitä jo keväällä, kun korona-aika alkoi ja hyvä marjasato on siivittänyt myyntiä, sanoo Uusimaa.

Puolukkaa on vielä pohjoisen metsissä, innokkaimmat jatkavat poimimista lumen tuloon saakka. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Poimurit vietiin käsistä

Korona muutti suomalaisten vapaa-ajan käyttöä. Tämä yhdistettynä satoisaan marjakesään heijastui myös marjapoimureiden myyntiin.

– Viime ja edelliseen vuoteen nähden myynti kasvoi parikymmentä pinnaa, kertoo kaupallinen johtaja Vesa Mäenpää Tammer Brandsista.

Myynnin lisäys olisi ollut Mäenpään suurempi, jos kotimaiset ja ulkomaiset alihankkijatolisivat pystyneet valmistamaan poimureita kysyntää vastaavasti.

– Kasvua olisi hyvinkin tullut 50 prosenttia.

Mäenpään mukaan Tammer Brands on marjapoimureiden globaali markkinajohtaja - kotimaisten ja ulkomaisten alihankkijoiden yhteenlaskettu tuotanto on satoja tuhansia poimureita vuodessa.

Viisi pakastinta marjoja omiin tarpeisiin

Myyntimarjojen lisäksi Nico Kauppilan ja isänsä marjaretkiltä saatiin kerättyä myös kotitarvemarjat.

– Tallessa on nyt parin talven marjat, ensi vuodestahan ei tiedä millainen marjakesä tulee, sanoo Nicon äiti Kaija Kantojärvi.

Kahden talven marjat tarkoittavat Kantojärven mukaan heidän perheessään viittä pakastinarkullista marjoja.

– Pakastimet ovat yhtä lukuun ottamatta pienempää mallia, Kantojärvi toppuuttelee.

Kantojärven mukaan kuudes pakastin on varattu riistalle ja kaloille. Viikonloppuna alkavassa hirvenpyynnissä on mukana koko perhe.

Mainio marjasato veti suomalaiset metsään, poimurit ja pakastimet loppuivat kaupoista – "Olisi myyty enemmänkin", sanoo kodinkonemyyjä

19-vuotias Minttumaaria Ulvinen jäi ilman kesätöitä ja korjasi satojen litrojen mustikkasasadon – suomalaiset myyvät nyt marjaa enemmän kuin vuosikausiin

Nyt olisi nuorille kesätöitä tarjolla – metsämarjat odottavat kohta poimijaansa