1. yle.fi
  2. Uutiset

Pop up-hammashoitolat yleistyvät kouluissa – voiko siirrettävä yksikkö olla yksi ratkaisu koronan ruuhkauttamaan suunhoitoon?

Hampaiden paikkaaminen liikkuvassa yksikössä vaatii vielä laitteiden tuotekehitystä.

hammashuolto
Hammaslääkäri tekee hammastarkastusta koulussa
Koulun tuttu ympäristö voi auttaa myös hammaslääkäripelon ehkäisyssä. Hammaslääkäri Antti Toratti tarkasti koululaisen hampaat.Mika Halme / Yle

Yhä useampi kunta on viime vuosina alkanut viedä hammashoitopalveluita kouluihin.

Esimerkiksi Helsingissä toimii liikkuva suunhoitoyksikkö (siirryt toiseen palveluun) Liisu, joka on pikkurekan konttiin rakennettu hammashoitola. Se kiertää Helsingin kouluja, jotka ovat kaukana hammashoitoloista.

Rekkaa paljon keveyemmin on lähdetty liikkeelle tänä syksynä Päijät-Hämeessä. Liikkuva hammashoitola on ehtinyt kiertää jo muutamissa kouluissa Iitissä ja Lahdessa.

Tuoreen tiedon mukaan Suomessa on koronapandemian takia peruttu tai siirretty yli miljoona suunterveydenhuollon käyntiä. Mikäli siirrettäviä hammashoitoyksiköitä haluttaisiin kehittää helpottamaan syntynyttä hoitovelkaa, Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtajan Henna Virtomaan mielestä resursseja pitäisi lisätä julkisella puolella, joka on tukossa.

Pop up -hammashoitolassa hammaslääkärin työparina on hammashoitaja.

– Teemme kouluissa tarkastuksia ja pieniä toimenpiteitä eli esimerkikksi fluorilakkausta tai pientä hammaskiven poistoa. Lisäksi neuvomme, miten hampaita pitää hoitaa kotona, sanoo hammaslääkäri Antti Toratti Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Hampaiden paikkauksia ja muita isompien toimenpiteitä varten on edelleen varattava aika hammashoitolaan.

Hoitola liikkuu ketterästi

Lahtelaisessa Kasakkamäen koulussa hammashoitola pystytettiin pariksi päiväksi kopio- ja varastohuoneeseen. Tilassa pitää olla pistorasia ja vesipisteenkin on hyvä olla lähellä.

Hammaslääkärin tuoli vaatii muutaman neliömetrin tilaa. Tämän lisäksi kalustoon kuuluvat muun muassa valo ja pieni hammashoitoyksikkö.

Toratin mukaan alustavat kokemukset liikkuvasta hammashoitolasta ovat hyviä.

– Rehtorit tykkäävät, kun oppilas on on lyhyemmän ajan pois tunnilta ja opetus häiriintyy mahdollisimman vähän.

Liikkuvan hammashoitolan välineet Lahdessa koulun pihassa koottuna
Päijät-Hämeen liikkuvan hammashoitolan kalusto mahtuu koottuna farmariauton tavaratilaan.Antti Toratti

Alakouluikäisistä lakisääteisiä suun terveystarkastuksia tehdään kaikille peruskoulun ensimmäisten, kolmansien ja viidensien luokkien oppilaille.

Perinteisesti matka koululta hammashoitolaan ja takaisin vaatii usein, että lapsen vanhempi keskeyttää työpäivänsä päästäkseen saattajaksi mukaan. Koululla tehtävät tarkastukset karsivat nämä järjestelyt.

Toratin mukaan hammashoitolaan varattu vastaanottoaika unohtuu turhan usein. Perumattomat poissaolot tulevat kalliiksi.

Hammaslääkärin mukaan tilapäisessä kouluhoitolassa terveysneuvontakin voi olla entistä tehokkaampaa.

– Tapaamme oppilaat yksi kerrallaan ja annamme yksilöllistä ohjausta. Se menee varmasti paremmin perille kuin koko luokan opettaminen harjaamaan hampaita, sanoo Toratti.

Hampaiden paikkaaminen kentällä vaatii tehokkaammat laitteet

Pop up-hammashoidon hyödyt allekirjoitetaan hammaslääkäriliitossa. Toiminnanjohtaja Henna Virtomaa ei silti usko, että siirrettävät yksiköt toisivat lähitulevaisuudessa helpotusta esimerkiksi koronan aiheuttamaan ruuhkaan hammashoidossa.

– Siirrettävä yksikkö on kustannustehokas, mutta Helsingin Liisua lukuunottamatta laitteisto ei vielä taivu muuhun kuin hammastarkastuksiin ja ennaltaehkäisevään hoitoon.

Kevyempiä pop up-yksiköitä on eripuolilla Suomea, koska koulujen hammashoitoloiden määrää on karsittu voimakkaasti.

Virtomaan mukaan paremmin varusteltu liikkuva suunhoitoyksikkö voisi tulevaisuudessa palvella myös vanhusten hoivayksiköissä ja Suomen harvaanasutuilla alueilla. Mutta tämä vaatii, että laitteita kehitetään merkittävästi nykyisestä.

– Paikkaushoitoa varten siirrettäviin laitteisiin tarvittaisiin todella paljon lisää tehoa ja riittävän monipuolisia ominaisuuksia. Myös hammashoidossa tärkeät röntgenkuvat pitäisi pystyä ottamaan turvallisesti niin, että Säteilyturvakeskuksen (STUK) määräykset täyttyvät.

Määräykset täyttävän liikuteltavan röntgenkaluston kehittäminen voisi tulevaisuudessa olla Virtomaan mielestä hyvinkin mahdollista, sillä sädeannokset vastaanotolla otettujen röntgenkuvien yhteydessä ovat nykylaitteilla pieniä.

Todennäköisesti pop up yksiköiden käyttö yleistyy seuraavaksi vanhusten hoivayksiköissä.

– Tällöin esimerkiksi sänkypotilaita ei tarvitsisi kuljettaa sängyn kanssa hammashoitolaan.

Terveet tai paljon korjausta vaativat hampaat

Hammaslääkäri Antti Toratti kertoo, että tarkastuksissa nuorten hampaiden kunto jakautuu yhä useammin kahteen kastiin.

– On paljon hyvää. Tervesuisia nuoria, joilla ei ole mitään korjattavaa Sitten on valitettavan paljon sellaisia, joilla tekemistä suussa löytyy enemmänkin, sanoo Toratti.

Päijät-Hämeessä liikkuvan hammashoitolan oppilastarkastuksia on tarkoitus jatkaa myös ensi vuoden alussa.

Tuoreen tiedon mukaan Suomessa on koronapandemian takia peruttu tai siirretty yli miljoona suunterveydenhuollon käyntiä. Mikäli siirrettäviä hammashoitoyksiköitä haluttaisiin kehittää helpottamaan syntynyttä hoitovelkaa, Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtajan Henna Virtomaan mielestä resursseja pitäisi lisätä julkisella puolella.

Yli puolet täysi-ikäisistä käy hammashoidossa yksityisellä puolella. Virtomaan mukaan yksityisellä puolella on tällä hetkellä vapaata kapasiteettia. Terveyskeskukset sen sijaan ovat tukossa.

– Pop up hammashoitoa on tehty lähinnä julkisella puolella. Jos sitä lisätään, tarvitaan paljon uutta henkilökuntaa.

Lue seuraavaksi