1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskittämissuunnitelma veisi kenttäpoliiseja monilta Itä-Suomen paikkakunnilta

Lieksaan, Kiteelle, Suonenjoelle ja Juankoskelle jää käsittelyyn tulevan esityksen mukaan vain muutamia rikostutkijoita.

poliisi
Poliisi
Kenttäpoliisien keskittämisesityksessä on ennakoitu poliisin tulevia resursseja, rikollisuustilanteen muuttumista ja väestökehitystä.Ismo Pekkarinen / AOP

Itä-Suomen poliisilaitoksella suunnitellaan kenttäpoliisien keskittämistä nykyistä harvemmille poliisiasemille ensi ja seuraavana vuonna.

Strategiatyöryhmä esittää, että valvonta- ja hälytystehtävissä olevat poliisit siirrettäisiin Pohjois-Karjalassa Joensuuhun ja Nurmekseen. Pohjois-Savossa kenttäväkeä jäisi Kuopion ohella Varkauteen ja Iisalmeen.

Lieksaan, Kiteelle, Suonenjoelle ja Juankoskelle jäisi esityksen mukaan jatkossa vain muutamia rikostutkijoita.

– Toimintaympäristö muuttuu, väestö keskittyy maakuntien keskuspaikoille ja rikollisuustilanne muuttuu sen myötä. Meidän pitää huolehtia, että resurssit ovat käytössä siellä missä niitä eniten tarvitaan, Itä-Suomen poliisipäällikkö Mikko Masalin perustelee.

Masalinin mukaan tavoitteena on, että keskittämisellä ei olisi vaikutusta poliisipalveluihin. Hän korostaa, että poliisiasemia ei missään aiota tyhjentää.

"Kombipoliisit" sekä tutkivat että valvovat

– Ainoa mihin voi tulla muutoksia, ovat lupapalvelut. Joka asemalle jää tutkintapainotteisia poliiseja, jotka tarvittaessa pystyvät olemaan virkapuku päällä ulkona, jos on tarve, Masalin vakuuttaa.

Poliiisipäällikön mukaan "kombipoliisien" työajasta osa varattaisiin tutkintatehtävään ja osa valvontaan.

– Työnjohdosta ja työvuorosuunnittelusta on kiinni, että partiointiin saadaan kattavuutta, Masalin selvittää.

Päätökset valittavista jatkotoimista tehdään Masalinin mukaan todennäköisesti jo lokakuun aikana. Seuraavaksi ehdotusta käsitellään 13. lokakuuta henkilöstön edustajien kanssa.

Poliisiaseman kyltti.
Poliisiasemien ja paikallispoliisien määrä vähenee maaseutukunnissa. Itä-Suomen poliisilaitoksen johto korostaa, että päätöksiä kenttäpoliisien keskittämisestä ei ole vielä tehty. Petteri Bülow / Yle

Poliisi uskoo turvallisuustason heikentyvän

Itä-Suomen poliisilaitoksen pääluottamusmies Eerik Soininen pitää selvänä sitä, että toteutuessaan esitys heikentää asukkaiden turvallisuutta paikkakunnilla, joilla poliiseja vähennetään.

Keskittäminen voisi Soinisen mukaan hidastaa avun saapumista ja vähentää poliisin läsnäoloa.

– Käytännössä avunsaanti voi kestää kauemmin. Pääsääntöisesti partio viettää aina aikaa enemmän siellä, mihin kenttätoiminta on keskitetty ja mistä partiot aloittavat työvuoronsa, poliisi perustelee.

Soininen ennakoi, että supistuvien palvelujen paikkakunnilla poliisin näkisi lähinnä hälytystehtävissä.

– Ajatus varmaan on, että partion pitää tehdä ennaltaestävää partiointia niilläkin paikkakunnilla. Käytännössä entistä vähemmän siellä partiointia nähdään, kyllä se on kylmä totuus, Soininen uskoo.

"Säästöjä tuskin hirveästi syntyy"

Poliisien luottamusmiehelle ei ole selvinnyt keskittämisen hyöty.

– Säästöjä tuskin hirveästi syntyy. Partioiden on kuitenkin ajeltava maakuntaan, syntyy polttoaine- ja päivärahakustannuksia. Eikä tilasäästöistä vuodessa paljon kirstun pohjalle kerry, Soininen epäilee.

Keskittämisestä on kokemuksia esimerkiksi Ilomantsissa, jonne partio ajaa nykyisin yli 70 kilometrin päästä Joensuusta.

– Poliisi käy siellä vain, kun on keikka. Otteet ovat koventuneet. Poliisi soitetaan vasta ääritilanteissa - tiedetään ettei partio pienestä risauksesta lähde paikalle, pitää olla puukkohippaset. Kun poliisi tulee, tilanne on kuuma ja syntyy enemmän väkivaltatilanteita, poliisien edusmies kertoo.

Lue seuraavaksi