Kuka mokasi Palokan seniorikorttelissa? Kesän rajun tulipalon vastuita setvitään vielä pitkään

Otkesin torstaina julkistaman tiedon mukaan rakennusten palo-osastoinneissa oli puutteita.

Rajussa tulipalossa evakuoitiin 168 asukasta. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Jyväskylän Palokan seniorikorttelin rakennusten heinäkuisen tulipalon vastuukysymykset ovat vielä epäselvät. Onnettomuustutkintakeskus Otkesin torstaina julkistaman tiedon (siirryt toiseen palveluun) mukaan rakennusten palo-osastoinneissa oli puutteita, esimerkiksi julkisivun tuuletusraoista puuttuivat palokatkot.

Palokan Ilonan rakennuttaja Keski-Suomen Jaso Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Seppo Ylisen mukaan vastuukysymykset eivät ole yksinkertaisia ja niihin on hänen mielestään liian aikaista ottaa vielä kantaa.

– Hankkeessa on puutteita sekä suunnittelussa, että toteutuksessa. Lähtökohta on luonnollisesti se, että jokainen vastaa omasta tekemisestään ja omista virheistään, mutta vastuukysymykset eivät ole yksinkertaisia.

Ylinen sanoo, että Jason kannalta tilanne on siinä mielessä selkeä, että vakuutukset on kunnossa. Talon korjaustyöt tehdään vakuutuksen kautta.

– On sitten tietysti vakuutusyhtiön asia selvitellä jatkossa, löytyykö muita vastuunkantajia kuin vakuutusyhtiö.

Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Palokan Ilonan pääurakoitsija SRV:n varatoimitusjohtaja Juha Toimelan mukaan rakennusvirheiden taustalla on puutteellinen suunnittelu.

– SRV on rakentanut kohteen tilaajan suunnitelmien mukaan. Palokatkoja ei oltu suunniteltu, niin niitä ei oltu myöskään rakennettu.

Palokatkoja on puuttunut myös Palokan seniorikorttelin kuuluvassa, mutta tulipalolta selvinneessä Oloneuvoksessa. Oloneuvos on samojen suunnittelijoiden käsialaa kuin Ilona, ja siinä rakentamisen kokonaisvastuu on ollut SRV:n. Palon jälkeen myös Oloneuvoksessa olleita virheitä on korjattu.

Toimela sanoo, että kaikissa taloissa on käytetty harvinaista, kevyttä kaksoisjulkisivurakennetta.

– Virhe on selvästi tapahtunut suunnitteluprosessissa. Kun kyse on ulkopuolisesta rakenteesta, sen paloturvallisuuteen ja kriittisyyteen ei ole osattu kiinnittää riittävästi huomiota. Selvästikin sama virhe on mennyt useamman rakennuttajaorganisaation ja suunnittelijoiden läpi, eikä me ole urakoitsijana osattu suunnitelmia kyseenalaistaa.

Toimela pitää tärkeänä, että palo tutkitaan perin pohjin, että syyt saadaan selville.

Rajussa tulipalossa evakuoitiin 168 asukasta. Kuva: Jarkko Riikonen/Yle