1. yle.fi
  2. Uutiset

LVM: Uuden rautatien suunnittelua jatketaan Kouvolan kautta – Kotkan lupaamat miljoonat eivät muuttaneet ministeriön kantaa

Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsittelee valtion osallistumista ja rahoitusosuutta syksyn aikana.

Rautatieinfrastruktuuri
Oikealle kaartavat rautatiekiskot.
Petteri Bülow / Yle

Liikenne- ja viestintäministeriö esittää talouspoliittiselle ministerivaliokunnalle, että uutta itäisen ratalinjauksen hankeyhtiöneuvotteluja jatketaan niin sanotun itäradan osalta. Ministeriö tiedotti asiasta tänään perjantaina.

Itäradaksi kutsutaan Porvoon ja Kouvolan kautta kulkevaa ratavaihtoehtoa. LVM:n esitys tulee talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsittelyyn loppusyksystä.

Ministeriö tiedotti syyskuun lopussa, että uuden raideyhteyden hankeyhtiöneuvotteluja jatketaan itäradan osalta.

Ministeriön mukaan tässä vaihtoehdossa kuntien rahoitusosuus täyttyi, kun taas toisen vaihtoehdon eli Kotkan kautta kulkevan itäisen rantaradan osalta rahoitus näytti jäävän vajaaksi.

Ratavaihtoehdot nousivat uudelleen keskusteluun, kun Kotkan kaupunki päätti lisätä rahoitustaan itäisen rantaradan suunnittelemiseksi.

Lue myös: Kynsin hampain itäisestä rantaradasta kiinni pitävä Kotka löi pöytään 16 miljoonaa euroa lisää, eikä ehkä turhaan – LVM: ''Arvioimme uudestaan''

Ministeriö: Kotkan lisärahoitus tiedossa

Liikenne- ja viestintäministeriö toteaa tänään julkaistussa tiedotteessaan, että se on tietoinen Kotkan valtuuston päätöksestä lisätä rahoitusta niin, että myös itäisen rantaradan hankeyhtiön rahoitusosuus täyttyisi.

Ministeriö kuitenkin pitää kiinni Kouvolan kautta kulkevasta vaihtoehdosta. Se on selvitysten (siirryt toiseen palveluun)mukaan uusista itäisistä ratavaihtoehdoista kannattavampi.

Ministeriö kertoo aloittaneensa 7. lokakuuta keskustelut Porvoo–Kouvola-ratalinjauksen suunnitteluhankeyhtiöön sitoutuneiden kuntien kanssa.

Ratalinjaus oli esillä myös eduskunnan budjettikeskustelussa perjantaina, kun liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalta (sd.) kysyttiin ratalinjauksesta. Harakka vahvisti ministeriön esittävän Kouvolan kautta kulkevaa vaihtoehtoa.

Lue myös:

Kuntaministeri Sirpa Paatero jättää vastuun ratahankkeiden jatkosta liikenne- ja viestintäministeriölle: "En tiedä minkäänlaista aikatauluhaarukkaa"

Kotkan kaupunki lyö pöytään 16 miljoonaa euroa lisää rahaa saadakseen mieleisensä rautatien – summa vastaa 2 vuoden investointeja

Ministeriö haluaa uuden rautatien Helsingistä Kouvolaan – itäinen rantarata jäämässä haaveeksi

Porvoo-Kouvola-reitti veti pitemmän korren itäsuunnan ratavalmistelussa

Lue seuraavaksi