1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolitoista vuotta vauvan kanssa kotona täydellä palkalla ja satojen eurojen suurperhelisä – Viro tukee tuoreita vanhempia avokätisemmin kuin Suomi

Viro on ajanut syntyvyydessä Suomen ohi. Maan hallitus uskoo syyn löytyvän perhemyönteisestä politiikasta. Toimittaja Silja Massa keskusteli lukijoiden kanssa aiheesta jutun kommenttiosiossa lauantaina kello 10–12.

Viro
Mildred-vauvan ei tarvitse mennä päivähoitoon ainakaan ennen puolentoista vuoden ikää. Virossa vanhempainpäivärahaa saa pidempään kuin Suomessa.
Mildred-vauvan ei tarvitse mennä päivähoitoon ainakaan ennen puolentoista vuoden ikää. Virossa vanhempainpäivärahaa saa pidempään kuin Suomessa.Jyri Pitkänen

Tallinna– Tuskinpa kukaan hankkii lapsia valtion maksamien tukien takia, mutta kyllä vanhempainraha tuo varmuuden tunnetta elämänmuutokseen, sanoo virolaisessa Vanamõisan kylässä asuva 38-vuotias Rahel Lindpärg.

Lindpärgin ja hänen puolisonsa Janar Kauberin, 42, sekä pariskunnan 9-vuotiaan Gertrud-tyttären elämä muuttui elokuussa, kun perheeseen syntyi pieni vauva.

Nyt puolitoistakuinen Mildred-tyttö köllöttelee syvässä unessa vanhempiensa sängyllä.

– Hän on tosi rauhallinen tyyppi ja nukkuu hyvin, Rahel Lindpärg kertoo.

Rahel Lindpärg ei usko, että kukaan tekee lapsia valtion tuen takia. Tuki antaa kuitenkin varmuutta uuteen elämäntilanteeseen.
Rahel Lindpärg ei usko, että kukaan tekee lapsia valtion tuen takia. Tuki antaa kuitenkin varmuutta uuteen elämäntilanteeseen.Jyri Pitkänen

Lindpärg aikoo olla Mildredin kanssa kotona 18 kuukautta. Se on ansiosidonnaisen vanhempainvapaan pituus Virossa. Valtio maksaa vauvan kanssa kotiin jäävälle vanhemmalle tältä ajalta täyttä palkkaa, kunhan summa ei ylitä 3 548 euroa kuukaudessa.

Tuen tarkoitus on taata vanhemmille sama elintaso kuin ennen lapsen syntymää. Valtaosan kohdalla näin onkin, sillä Viron keskipalkka on noin 1 400 euroa kuussa.

Viron maksamat vanhempainetuudet kuuluvat Euroopan parhaisiin. Esimerkiksi Suomessa ansiosidonnaisen vanhempainrahan pituus on vain kymmenen kuukautta eikä raha vastaa kotiin jäävän vanhemman täyttä palkkaa.

Suomen hallitus tosin suunnittelee parhaillaan perhevapaauudistusta (siirryt toiseen palveluun), joka pidentäisi vanhempainpäivärahakautta ja parantaisi lapsiperheiden toimeentuloa.

9-vuotias Gertrud Kauber sai pikkusiskon, kun perheeseen syntyi elokuussa Mildred-vauva.
9-vuotias Gertrud Kauber sai pikkusiskon, kun perheeseen syntyi elokuussa vauva.Jyri Pitkänen

Kasvaako Viron syntyvyys perhepolitiikan ansiosta?

Suomessa on viime vuosina kauhisteltu syntyneiden lasten vähäistä määrää. Lapsia syntyy suunnilleen saman verran kuin pahimpana nälkävuonna 1868.

Virossa trendi on päinvastainen: pitkään pohjalukemissa laahannut syntyvyys kääntyi 2000-luvulla nousuun. Viime vuoden kokonaishedelmällisyysluku oli 1,66, mikä on korkeampi kuin esimerkiksi muissa Baltian maissa, Suomessa ja Norjassa.

Vuonna 2019 Suomessa syntyi vain 1,35 lasta naista kohti.

Tilastografiikka Viron ja Suomen kokonaishedelmällisyysluvusta.
Harri Vähäkangas / Yle

Ruotsin, Tanskan ja Islannin syntyvyys on yhä Viroa korkeampi, mutta Tanskaa lukuun ottamatta trendi on näissäkin maissa laskeva.

Selvä hyppäys Viron syntyvyysluvuissa tapahtui vuoden 2017 lapsilisäuudistuksen jälkeen, jolloin valtio alkoi maksaa kolmilapsisille ja tätä suuremmille perheille 300 euron suuruista kuukausittaista suurperhelisää.

Ensimmäisestä ja toisesta lapsesta saa Virossa lapsilisää 60 euroa ja kolmannesta lapsesta 100 euroa kuussa. Kun suurperhelisä lasketaan mukaan, kolmen lapsen perheelle kertyy siis kuukausittaista tukea 520 euroa. Se on selvästi enemmän kuin Suomessa, jossa valtion maksama tuki kolmesta lapsesta on yhteensä 334 euroa.

Suoria johtopäätöksiä tuen vaikutuksesta syntyneiden vauvojen määrään ei voi vetää, sillä syntyvyyteen vaikuttavat monet seikat talouden suhdanteista perinteisiin sukupuolirooleihin.

Janar Kauber ehtii hoitaa puolitoistakuista Mildred-vauvaa etätöidensä lomassa.
Janar Kauber hoitaa puolitoistakuista Mildred-vauvaa etätöidensä lomassa.Jyri Pitkänen

Tilastot silti näyttävät, että vuonna 2018 Virossa syntyi 500 lasta edellisvuotta enemmän, ja nämä 500 olivat juuri perheiden kolmansia lapsia. Virossa puhutaankin nyt kolmansien lasten buumista.

– Tilastojen valossa näyttää selvältä, että suurten perheiden tukien nostaminen on vaikuttanut syntyvyyteen positiivisesti, sanoo Viron sisäministeriön perhepolitiikan asiantuntija Merlin Murumets.

Hänen mukaansa Viron perhepolitiikka on tietoisesti tähdännyt syntyvyyden nostamiseen.

– Viro on pieni maa ja pieni kansakunta. Jotta kansa säilyy, meidän on tehtävä syntyvyyttä tukevaa perhepolitiikkaa. Tämä tarkoittaa paitsi rahallista tukea, myös esimerkiksi erilaisia perheiden ja pariskuntien neuvontapalveluita, Murumets sanoo.

Merlin Murumets työskentelee perhepolitiikan asiantuntijana Viron sisäministeriössä.
Merlin Murumets työskentelee perhepolitiikan asiantuntijana Viron sisäministeriössä.Jyri Pitkänen

Virossa äidit pitävät lähes 90 prosenttia vanhempainvapaista

Suomen hallituksen suunnittelema perhevapaauudistus tähtää vanhempainvapaiden nykyistä tasa-arvoisempaan jakamiseen. Uudistuksessa molemmille vanhemmille korvamerkittäisiin tietty kiintiö päivärahapäiviä.

Viron mallissa kiintiöitä ei ole, vaan lapsen vanhemmat saavat jakaa vanhempainrahakuukaudet miten haluavat. Käytännössä äidit pitävät lähes 90 prosenttia vapaista. Myös Lindpärg ja Kauber päätyivät perinteiseen ratkaisuun, jossa äiti jää töistä pois.

Janar Kauber johtaa virolaista Shoppa.ee -verkkokauppaa kotoa käsin. Työnantaja suhtautuu joustavasti pieniin taukoihin, joita vauvan hoitaminen aiheuttaa.
Janar Kauber johtaa virolaista verkkokauppaa kotoa käsin. Työnantaja suhtautuu joustavasti pieniin keskeytyksiin, joita vauvan hoitaminen aiheuttaa.Jyri Pitkänen

Päätöksen taustalla olivat käytännön syyt. Verkkokaupan päällikkönä työskentelevän Kauberin helpompi tehdä kotoa käsin etätöitä kuin energia-alan kumppanuusasiantuntijana työskentelevän Lindpärgin.

– On kätevää, että Janarin työpiste on kotona muutaman metrin päässä minusta. Tarvittaessa voin huutaa häntä apuun milloin vain, Lindpärg sanoo.

Lindpärg myös aikoo imettää Mildred-vauvaa mahdollisimman pitkään. Virossa äitejä kannustetaan pitkiin imetysaikoihin, mikä on yksi syy siihen, että naisten työssäkäynti vauvavuoden aikana on harvinaista.

– Imetystä ja kodin ulkopuolella töissä käymistä olisi todella vaikea yhdistää, Lindpärg pohtii.

Rahel Lindpärg aikoo olla vanhempainvapaalla 18 kuukautta.
Rahel Lindpärg suunnittelee imettävänsä Mildred-vauvaa mahdollisimman pitkään.Jyri Pitkänen

Työskentely vanhempainvapaalla on sallittu

Virossa vanhempainvapaan aikana saa työskennellä ilman, että se vaikuttaa vanhempainrahan määrään – kunhan kuukausiansiot pysyvät alle 1 774 eurossa. Ensi vuoden alusta alkaen raja on 1 911 euroa.

Lindpärg ja Kauber pitävät tällaista joustoa Viron systeemin vahvuutena.

– Tunnen parikin eri pariskuntaa, jotka ovat perustaneet vanhempainvapaan aikana yrityksen. Vanhempainvapaa on toiminut heille turvallisena ponnahduslautana palkkatöistä yrittäjyyteen, Kauber kertoo.

Kauber ja Lindpärg kehuvat myös virolaisten työpaikkojen suhtautumista perheisiin.

– Asenteet ovat selvästi muuttuneet positiivisemmiksi. Enää ei ole häpeä kertoa työpaikalla, että perheeseen on syntymässä vauva. Päinvastoin. Moni työpaikka jopa kannustaa nuoria lastentekoon tarjoamalla esimerkiksi joustavia työaikoja tai erilaisia lastenhoitopalveluita, Kauber sanoo.

Rahel Lindpärgin ja Janar Kauberin mielestä Viro on lapsiystävällinen maa.
Rahel Lindpärg ja Janar Kauber asuvat Vanamõisan kylässä, puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Heidän mielestään Viro on lapsiystävällinen maa.Jyri Pitkänen

Jotain parannettavaakin Viron systeemissä heidän mielestään olisi. Ensimmäisestä ja toisesta lapsesta maksettava lapsilisä voisi esimerkiksi olla suurempi. Lapsiperheille voisi myös olla tarjolla enemmän ilmaisia palveluita ja tekemistä.

Lisäksi puolitoistavuotias heidän mielestään vielä liian pieni menemään päivähoitoon.

– Ei haittaisi, vaikka vanhempainvapaa jatkuisi esimerkiksi siihen saakka, että lapsi on kaksivuotias, Lindpärg sanoo.

Ylen Viron-toimittaja Silja Massa vastaa lukijoiden kysymyksiin aiheesta lauantaina kello 10–12.

Tarkennus 11.10. kello 13.05 jutun tietoon, että Suomen syntyvyys olisi viime vuosina laahannut nälkävuosien tasolle. Pahimmankin nälkävuoden syntyvyys oli noin kolminkertainen nykyiseen verrattuna, mutta syntyneiden lasten määrä oli nykyistä kokoluokkaa. Epätarkka tieto kerrottiin myös radiouutisissa lauantaina kello 10 ja televisiouutisissa kello 20.30.

Lisää aiheesta:

Hallituksen perhevapaamalli julkistettiin, ministeri Aino-Kaisa Pekonen: "Radikaali uudistus, ohjaa isiä käyttämään suuremman osan perhevapaista"

Mistä maailma puhuu -podcast: Viron naiset innostuivat synnyttämään – "Jos on lapseton virolainen nainen, voi kokea itsensä jopa maanpetturiksi"

Toimittajalta: Olen yli kolmekymppinen lapseton nainen – eli Virossa suorastaan kummajainen

Lue seuraavaksi