1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. sote-uudistus

Ylen tiedot: Sote-esitys mitätöisi Länsi-Pohjan ulkoistamisen, myös Itä-Savosta ratkaisu

Ryhmän sote-esitys menee vielä hallituspuolueiden eduskuntaryhmien pureskeltavaksi.

Länsi-Pohjan keskussairaala sijaitsee Kemissä. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Ylen tietojen mukaan perjantaina valmistuneessa sote-esityksessä on rajattu yksityisen palvelutarjonnan osuutta niin, että jos esitys hyväksytään tällaisenaan, Kemissä sijaitsevan Länsi-Pohjan keskussairaalan ulkoistaminen mitätöityisi.

Eilen illalla valmistunutta ministeriryhmän esitystä ei ole vielä julkistettu eivätkä hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ole hyväksyneet sitä. Yle sai alustavia tietoja sovusta useista neuvottelulähteistä.

Länsi-Pohjan kunnat ulkoistivat terveyspalveluita Mehiläisen ja alueen kuntien omistamalle yritykselle vuonna 2018. Myös erikoissairaanhoito on ulkoistettu. Uusi sote-esitys ei sallisi näin laajaa palveluiden ulkoistamista. Sopimus mitätöityisi, mutta Länsi-Pohja saisi pitää päivystyksensä lakiin tehtävän määräaikaisen poikkeuksen perusteella.

Esityksessä julkisen palvelun järjestämisvastuun turvaaminen kaventaisi mahdollisuuksia tehdä laajoja terveydenhoidon ulkoistuksia. Se johtaisi myös joidenkin yksityisen kanssa tehtyjen sopimusten irtisanomisiin. Käytännössä se ei kuitenkaan tarkoittaisi ulkoistusten päättymistä vaan uudelleen neuvottelua.

Rahoituksesta löytyi sopu, myös kaksikielisten alueiden asema vahvistui

Sote-ministeriryhmän neuvotteluissa vaikein vääntö käytiin rahoituksesta. Sopu on löytynyt sekä niin sanottuja leikkureita että rahoituksen kriteerejä säätämällä. Alueet voivat nykyiseen nähden menettää hieman vähemmän ja saada lisärahaa hieman enemmän kuin soten pohjaesityksessä suunniteltiin.

Alkuperäisessä esityksessä niin sanottu leikkuri oli 150 euroa suuntaansa. Leikkuri säätelee rahamäärää, jonka perusteella alueet saavat tai menettävät rahaa asukasta kohden nykyiseen rahoitukseen verrattuna.

Ruotsinkielisten alueiden asemaa on parannettu esitykseen nähden muuttamalla kielikriteerien painoarvoa maakunnalle tulevassa rahoituksessa.

Savonlinna saa pitää sairaalansa

Vaikea yksityiskohta neuvotteluissa oli, mihin alueeseen Itä-Savo jatkossa kuuluisi, Etelä- vai Pohjois-Savoon. Neuvotteluissa on Ylen tietojen mukaan päädytty ratkaisuun, jossa Savonlinna ja ympäryskunnat saavat säilyttää sairaalansa ja seutu kuuluu jatkossa Etelä-Savoon.

Alueella olisi toistaiseksi kaksi sairaalaa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Savonlinnan sairaalan jatko sisältyisi samaan lain poikkeuspykälään kuin Länsi-Pohjan sairaalan jatko.

Sote-ministerit istuivat tällä viikolla pitkiä iltoja muokkaamassa sote-esitystä lausuntopalautteen perusteella. Esityksestä annettiin lähes 800 lausuntoa.

Sote-ryhmän sopima esitys käsitellään hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä ensi viikon alussa. Sen jälkeen esitys lähtee lainsäädännön arviointineuvostolle ja sen jälkeen eduskunta pääsee käsittelemään esitystä.

Lue myös:

Hallitus pääsi sopuun sote-uudistuksen sisällöstä: Selvitys eduskuntaryhmille ensi viikon alussa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksen pj: sote-yhteisyrityksen mitätöintiaikeet eivät yllättäneet – Mehiläinen odottaa lopullista varmistumista

Savonlinna pettyi sote-ratkaisuun jäädä osaksi Etelä-Savoa – suurena huolena keskussairaalan kohtalo