Koronasyksyn lomalla desinfioidaan, ulkoillaan ja kokataan ruoat itse – katso lähetys syyslomatunnelmista eri puolilta Suomea

Koronatilanne näkyy kohteissa poikkeusjärjestelyinä. Seurasimme lomanviettoa Tahkolla, Lapissa, Vuokatissa ja Joensuussa.

Miten Suomi viettää syyslomaa koronavirustilanteen keskellä?
Miten Suomi viettää syyslomaa koronavirustilanteen keskellä?
  • Koulujen syyslomaviikkoja vietetään viikoilla 42 ja 43 eli tällä ja ensi viikolla.
  • Osa kotimaan majoituskohteista on täynnä. Suomalaiset matkailevat nyt kotimaassa, koska ulkomaan matkailu on vähentynyt huomattavasti koronavirustilanteen takia.
  • Matkailualan yritykset ovat tehneet monia varautumistoimia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.
  • Seurasimme suorassa lähetyksessä syyslomanviettoa Pohjois-Savon Tahkolla, Pelkosenniemellä Lapissa, Kainuun Vuokatissa sekä Joensuussa Pohjois-Karjalassa. Toimittajina ovat Anu Rummukainen, Anni Tolppi, Jarmo Nuotio sekä Jaana Kainulainen.

12.10.2020 klo 11.59 Kaupassa siivotaan nyt erityisen paljon

Vuokatin S-marketissa desinfioidaan syyslomalla erityisen paljon ovenkahvoja ja ostoskorien kahvoja. Marketpäällikkö Olli Pulkkinen odottaa syysloman tuovan ruuhkia. Kiireisin päivä on lauantai, jolloin lomailijat vaihtuvat.

Asiakkaille käsidesin käyttö näyttää olevan jo rutiini.

– Enää näistä asioista ei tarvitse ihmisiä opastaa, kyllä huomaa että ihmiset käyttävät käsidesiä paljon enemmän kuin keväällä, Pulkkinen toteaa.

Pulkkisella on maski, kuten muullakin henkilökunnalla. Pulkkinen odottaa, että karkit,sipsit ja juomat tekevät näinä päivinä hyvin kauppansa.

Joensuun uimahallissa ei ollut vielä aamupäivällä erityistä ruuhkaa. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

12.10.2020 klo 11.53 "Korona on ärsyttävä", tuumataan uimahallissa

Joensuun Vesikon uimahallissa on myyty parisataa lippua aamupäivän aikana. Hallissa yritetään noudattaa metrin turvaväliä ja esimerkiksi pukuhuoneen kopit jaetaan niin, että turvavälit pysyvät. Käsidesiä on tarjolla tullessa ja lähtiessä. Lastenaltaassa pulikoivat Sasu ja Osku Siitonen ovat tyytyväisiä. Korona tulee mieleen vain joskus.

– Mä en oikein tykkää tästä koronasta kun se tuli, se on vähän ärsyttävä.

Kävijämäärät uimahallissa ovat yleisesti ottaen vähentyneet, vaikka koronan ei ole todettu tarttuneen uimahalleissa. Liikuntapalvelupäällikkö Vesa Martiskainen kertoo, että erityisesti ikäihmiset käyvät uimassa nyt entistä harvemmin.

Rekikoirat odottavat lomalaisia huskytilalla Pelkosenniemellä. Kuva: Antti Mikkola / Yle

12.10.2020 klo 11.41 Huskyfarmilla odotetaan suomalaisturisteja

Pelkosenniemellä rekikoirafarmilla on luvassa haastava talvi. Huskysafareiden asiakkaat ovat olleet pääosin ulkomaisia, ja tänä talvena on laskettava kotimaisten turistien varaan.

– Jää nähtäväksi, miten koirat pääsevät lumille ja vetämään. Täytyy toivoa, että tästä vielä hyvä tulee. Mutta kyllä se on iso juttu, jos ulkomaiset turistit jäävät pois, sanoo tuotannon esimies Outi Kunnari Arctic Husky Farmilta.

Helsinkiläiset Panu, Karoliina, Leonora ja Isabella Karjalainen poikkesivat syyslomalla rekikoiratilalla Pelkosenniemellä. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Huskykoiria rapsuttelevan helsinkiläisen Karjalaisen perheen tyttäret Leonora ja Isabella kertovat koirakuumeen nousevan. Etätöitä pitkään tehnyt perheen äiti Karoliina on tyytyväinen, että Helsinki vaihtui hetkeksi Pelkosenniemeen.

– On ihanaa, että pitkästä aikaa pääsee johonkin kodin neljän seinän sisältä, Karoliina Karjalainen toteaa.

12.10.2020 klo 11.36 Tahkolla kävijöitä paljon viime vuotta enemmän

Kuopion Tahkovuorella on nyt kävijöitä selvästi viime syksyä enemmän, kasvua on arviolta 35 prosenttia. Erityisen paljon on lapsiperheitä. Sähköavusteista läskipyörää vuokraava raisiolainen Ari Varjonen kertoo, että matkaa Tahkolle mietittiin viime hetkeen asti. Terveysturvallisuutta on matkaseurueessa punnittu.

– Viikko vietetään ulkona, valmistamme omat ruoat mökillä emmekä nauti ravintolapalveluista tällä lomalla, Varjonen sanoo.

Monen muunkin suunnitelmissa näyttää olevan pyöräilyä, mikä näkyy välinevuokraamossa. Monille pyörien kysyjille joudutaan myymään eioota.

Ulkoilijoita Kuopion Tahkovuorella syyslomaviikolla. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Syysloma tuo ruuhkia kotimaan matkailukohteisiin

Osa kotimaan majoituskohteista on täynnä syyslomaviikkojen eli tämän ja ensi viikon ajan. Suomalaisten matkat suuntautuvat nyt kotimaahan, koska koronavirustilanteen vuoksi ulkomaan matkailu on vähentynyt merkittävästi.

Pohjois-Savossa Kuopion Tahkolla on kuitenkin vapaana huomattava määrä mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja. Tahko on suosittu ulkoilu- ja juhlapaikka. Aiemmin alueella todettiin koronavirusrypäs nuorten mökkibileiden jälkeen. Se on kuitenkin saatu hallintaan.

Kuopiossa kylpylähotelli Rauhalahti on lähes loppuunmyyty. Hotelli joutuu tekemään poikkeusjärjestelyjä, jotta sinne ei pääsisi syntymään niin sanottua koronalinkoa.

– Muistutamme turvaväleistä. Henkilökunta saa puuttua tilanteeseen, jos niitä ei pidetä, kertoo johtaja Maarit Paunonen.

Rauhalahdessa on toimittu kuten monessakin muussakin majoituspaikassa: aamupalaa on porrastettu, ruokailuaikoja pidennetty, suositaan korttimaksua ja henkilökunta pitää kasvomaskeja.

Lisäksi kylpylähotelli on poistanut käytöstä lasten pallomeren ja tanssiparketille pääsee kerrallaan vain tietty määrä ihmisiä.

Johtaja: "Voisimme taata, että se on koronaturvallisempi loma"

Paunonen kertoo, että yritys markkinoi myös "koronaturvallisempaa lomaa". Käytännössä se tarkoittaa, ettei majoittujan tarvitse kohdata lainkaan muita ihmisiä. Johtaja ei kuitenkaan pysty takaamaan, että se riittäisi estämään virustartunnan.

– Voisimme taata, että se koronaturvallisempi loma.

Osa majoituspaikoista on tehnyt erilaisia toimenpiteitä turvallisuuden takaamiseksi jo keväästä asti. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa kansallispuisto Kolilla kävijöitä on ollut tavallista enemmän koko korona-ajan.

– Meillä kyse on enemmän käytännön turvallisuuden vaalimisesta. Esimerkiksi kylpylässä katsotaan, että turvavälit pystytään pitämään, Break Sokos Hotel Kolin johtaja Pasi Ripatti toteaa.

Voit keskustella aiheesta 13. lokakuuta kello 23 saakka.

Lue myös: