Hyppää sisältöön

Liettuassa äänestetään parlamenttivaaleissa – Ihmisiä kehotetaan ottamaan oma kynä mukaan, ennakkoäänestyksessä oli autokaista käytössä

Liettuassa on otettu äänestämisen suhteen erityistoimenpiteet käyttöön.

Liettuassa on ollut mahdollista antaa ennakkoäänensä autokaistalla tänään pidettävissä parlamenttivaaleissa. Kuva: Petras Malukas / AFP

Liettuassa äänestetään tänään sunnuntaina parlamenttivaaleissa. Pääministeripuolue talonpoikien ja vihreiden liitto on viimeisimpien mielipidemittausten mukaan tasatilanteessa keskusta-oikeistolaisen kristillisdemokraattien kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Molempien puolueiden kannatus on 15 prosentin luokkaa. Vaaleja pidetään pääministeri Saulius Skvernelisin luottamuksen mittarina. Kansa äänestää nyt siitä, kuinka hyvin Skvernelis on hoitanut tehtäviään koronaviruksen aikana.

Taloudellisesti Liettua on selviytynyt verrattain hyvin koronaviruksesta. Maan talous supistui toisella neljänneksellä neljä prosenttia, mikä on EU-alueen toiseksi paras tulos.

Liettuan parlamentin Seimasin 141 paikkaa täytetään niin, että ensin täytetään 70 paikkaa suhteellisen vaalitavan perusteella ja loput 71 paikkaa täytetään niin, että jokaisesta vaalipiiristä äänestetään kahdesta eniten ääniä saaneesta voittaja. Toinen äänestyskierros on määrä käydä kahden viikon päästä.

Liettuassa on otettu äänestämisen suhteen erityistoimenpiteet käyttöön. Äänestäjiä kehotetaan ottamaan äänestyspaikalle oma kynä mukaan tartuntariskien minimoimiseksi. Ennakkoääniä on ollut mahdollista antaa autokaistalla ja suojapukuihin sonnustautuneet vaalivirkailijat ovat vierailleet yli 32 000 omaehtoisessa karanteenissa olleen äänestäjän luona keräämässä äänestyslipukkeita.

.
.