1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pääministerin haastattelutunti

Pääministeri Marin: maskiasiassa ei johdettu harhaan – THL:n Tervahauta kiistää väitteet poliittisesta painostuksesta

THL:n Markku Tervahauta sanoo Ylelle, että häntä ei ole painostettu poliittisesti olemaan ilmaisematta asiantuntijanäkemystään.

Pääministerin haastattelutunti
Sanna Marin
Hallitus valmistelee uusia koronasuosituksia, joista neuvotellaan ensi viikolla. Pääministeri Sanna Marin kommentoi asiaa Pääministerin haastattelutunnilla. Emmi Korhonen / Lehtikuva
  • Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiisti Pääministerin haastattelutunnilla väitteet siitä, että kansalaisia olisi johdettu harhaan maskisuosituksen antamisessa. Hän kiisti myös väitetyn poliittisen ohjauksen kevään maskitutkimuksen yhteydessä.
  • Marinin mukaan perhe- ja peruspalveluministerillä Krista Kiurulla (sd.) on koko hallituksen luottamus.
  • Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo penäsi Twitterissä vastausta myös siihen, onko THL:n pääjohtajaa Markku Tervahautaa painostettu poliittisesti maskiasiassa. Tervahauta kiisti painostuksen Ylelle.
  • Kokosimme haastattelutunnin keskeisen sisällön tähän juttuun. Ohjelman voi kuunnella Yle Areenassa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan suomalaisia ei ole johdettu harhaan maskiasiassa. Hän myös kiisti Pääministerin haastattelutunnilla väitteet siitä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtajaa olisi painostettu poliittisesti.

Keskustelu kasvomaskien ympärillä on käynyt kiivaana viime päivinä. Perjantaina uutisoitiin, että kokoomus esittää epäluottamuslausetta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.) maskisuosituksen takia.

Orpo: Painostusepäily liittyy Tervahaudan toukokuussa antamaan haastatteluun

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo twiittasi sunnuntaina, että puolueessa halutaan vastauksia siihen, onko THL:n pääjohtajaa Markku Tervahautaa painostettu poliittisesti olemaan ilmaisematta asiantuntijanäkemystään.

Orpo kertoo, että epäily liittyy osittain Tervahaudan kommentteihin Ylen Sannikka-ohjelman toukokuisessa haastattelussa.

– Keväällä kiinnitettiin jo huomio siihen, että pääjohtaja Tervahauta sanoi siinä, että maskisuositusta ei ole annettu, koska siihen liittyy muitakin kuin tieteellisiä perusteita, että siinä on poliittisia herkkyyksiä tässä asiassa ja ministeriö miettii, Orpo sanoo Ylelle.

Orpon mielestä kyseessä on selkeä viesti siitä, että THL olisi halunnut suositella maskeja, joita siihen aikaan suositeltiin 50 maassa. Orpon mukaan viime päivien keskustelu on vahvistanut käsitystä siitä, että ihmisille on annettu väärää tietoa.

– Nyt sitten viimeisten päivien aikana on kuultu ministerin ja pääministerinkin suusta tänään, että todellinen syy oli ettei maskeja ollut. Ihmisille olisi jo keväällä pitänyt antaa oikeasti tieteelliseen tutkimukseen, parhaaseen tietoon perustuvaa tietoa. Eikä vääristellä viestiä siksi, että joku asia oli jäänyt hoitamatta, Orpo sanoo.

  • Katso tästä, mitä THL:n Markku Tervahauta sanoo Sannikka-ohjelman haastattelussa toukokuussa:
Markku Tervahauta Sannikan haastattelussa
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kommentoi maskiasiaa Sannikka-ohjelmassa keväällä.

Voit katsoa koko ohjelman täältä.

Pääministeri kiisti Orpon väitteet

Pääministeri Marin kiisti Orpon väitteet haastattelutunnilla.

– On aika kohtuutonta heittää ilmoille tällainen syytös ilman, että tarkentaa, mihin tämä syytös perustuu, Marin vastasi.

Myös THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kiisti Ylelle sunnuntaina, että häntä olisi painostettu.

– Ei ole painostettu poliittisesti olemaan ilmaisematta asiantuntijanäkemystäni. Minulla ei ole tähän asiaan tämän enempää kommentoitavaa, hän viestitti.

Pääministerin mukaan keväällä asiantuntijat katsoivat, että yleistä maskisuositusta ei tulisi antaa. Hän korosti, että hallitus kuunteli asiassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta asiantuntijaorganisaationa ja mahdolliset eriävät näkemykset pantiin kyllä merkille.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta esitti keväällä omana mielipiteenään, että maskien käytöstä olisi hyötyä.

Marin: Perusteettomat syytökset rapauttavat luottamusta viranomaisia kohtaan

Hallituksen teettämässä kasvomaskien käyttöä koskevassa selvityksessä päädyttiin keväällä siihen, että kasvomaskin hyöty on arjessa vähäinen tai olematon. Marinilta kysyttiin haastattelussa, käyttikö hallitus toukokuussa valmistuneessa maskiselvityksessä poliittista ohjausta, kuten julkisuudessa on vihjailtu.

– Se ei pidä paikkaansa. Nämä syytökset ovat aika rajuja ja niille pitäisi olla perusteet. Tällaisella rapautetaan luottamusta terveysviranomaisia ja asiantuntijoita kohtaan kun annetaan ymmärtää, että olisi johdettu harhaan, vaikka tällaisesta ei ole olemassa mitään todisteita, hän totesi.

Pääministeriltä kysyttiin myös, miten hallituksessa on keskusteltu Kiurun asemasta, ja miten hallituksessa aiotaan parantaa sekavaksi moitittua viestintää.

Pääministerin mukaan Kiurulla on koko hallituksen luottamus. Hän kuitenkin totesi haastattelussa, että hallituksen on selvennettävä viestintäänsä. Marinin mukaan ei voi olla niin, että eri puolella Suomea ei tiedetä, mitkä nykyiset ohjeistukset koronan suhteen ovat.

Alueille suosituksia ensi viikolla

Maskisuosituksesta nousseen keskustelun lisäksi haastattelutunnilla sivuttiin myös koronarajoituksia, taloutta ja sote-sopua.

Marinin mukaan hallitus antaa ensi viikolla vahvemmat suositukset kaikille alueille siitä, miten epidemian eri vaiheissa on hyvä toimia koronarajoitusten suhteen. Pääministerin mukaan tautiryppäät on saatava painettua alas.

Hänen mukaansa monilla alueilla on toimittu hyvin ja paikalliset epidemiaryppäät on saatu painettua alas. Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla.

– Me tarvitsemme tällaista otetta kaikilta alueilta, koska tauti on vakava ja tartunnat voivat levitä nopeasti. Tulemme hallituksessa keskustelemaan toimenpiteistä ja suosituksista alueiden tueksi niin, että kaikilla alueilla myös uskalletaan tarttua toimeen. Kyse ei ole alueiden syyllistämisestä, hän pohti haastattelutunnilla.

Irtisanomista pitäisi välttää, jos vain mahdollista

Marin on korostanut pitkin syksyä yritysten yhteiskuntavastuuta. Hän sanoi Suomen olevan kriisissä ja muistutti, että ihmisten on nykytilanteessa vaikea työllistyä.

Hän sanoo kriisin aikana peräänkuuluttaneensa kaikilta yhteiskunnan toimijoilta vastuuta. Hänen mukaansa sitä on kohtuullista vaatia myös yksityisiltä toimijoilta.

Pääministerin mukaan yrityksissä pitäisi nyt välttää irtisanomisia, jos vain mahdollista. Hän sanoi, että hallitus on tukenut yrityksiä kriisin aikana taloudellisesti.

– En halua syyllistää ketään, eikä ole tarkoitus tehdä vastakkainasettelua, hän totesi.

Marinilta kysyttiin lähetyksessä hallituksen ravintoloihin kohdistamista rajoitustoimista, jonka seurauksena yritykset ovat ajautuneet ahdinkoon. Marinin mukaan näitä toimia on tehty sen takia, että ne ovat välttämättömiä.

– Haluan vakuuttaa, että ei näitä päätöksiä tehdä kevyesti, Marin sanoi.

Sotessa vielä monta vaihetta edessä

Marinilta kysyttiin myös sote-uudistuksesta, jonka sisällöstä hallituksen kerrottiin päässeen sopuun perjantaina. Uudistuksen sisältöä esitellään hallituspuolueiden eduskuntaryhmille ensi viikon alussa.

Hänen mukaansa uudistuksessa on nyt otettu ensimmäinen askel, mutta vielä on monta eri vaihetta edessä. Hän ei haastattelutunnilla kommentoinut sote-uudistuksen sisältöön liittyviä yksityiskohtia.

Marinilta kysyttiin myös sote-uudistukseen liittyvästä mahdollisesta perustuslaillisesta ongelmasta. Sote-uudistus on yritetty saada maaliin vuosiakausia, mutta monesti esteenä ovat olleet perustuslakiin liittyvät ongelmat.

– Uskon, että aiemmat karikot on huolella perattu. Minun on kuitenkin täysin mahdotonta ennakoida perustuslakivaliokunnan päätöksiä.

Pääministeri vastasi toimittajien kysymyksiin Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Haastattelijoina olivat politiikan uutistuottaja Hanna Vesala Ilta-Sanomista, politiikan toimittaja Antonia Berg MTV Uutisista ja politiikan toimittaja Hannu Tikkala Yle Uutisista. Puhetta johti Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava tuottaja Petri Kejonen.

Voit kuunnella koko ohjelman alta.

Pääministerin haastattelutunnilla Sanna Marin vastaa toimittajien kysymyksiin ajankohtaisista asioista.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi