Hyppää sisältöön

Kanariansaarille on saapunut yli tuhat siirtolaista kahdessa vuorokaudessa – tutkija: "Rajojen sulkeminen ei lopeta ihmisten liikkumista"

Valvonnan tiukentaminen Marokon Välimeren rannikolla työntää Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä vaaralliseen merenylitykseen Kanariansaarille.

Pelastustyöntekijät antoivat lääkintäapua mereltä pelastetuille siirtolaisille Las Salinasin satamassa Fuerteventurassa Kanariansaarilla lokakuun alussa. Yhä useampi uskaltautuu merimatkalle Länsi-Afrikasta Eurooppaan. Kuva: Carlos de Saa / EPA

Espanjalle kuuluville Kanariansaarille on saapunut suurin määrä afrikkalaisia siirtolaisia sitten vuoden 2006.

Punainen Risti kertoi lauantaina, että saarille on saapunut kahden vuorokauden kuluessa yli tuhat ihmistä.

Sen jälkeen kun Turkki, Marokko ja Libya ovat tiukentaneet Välimeren reittien valvontaa, monet Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset suuntaavaat Kanariansaarille.

Erikoistutkija Anitta Kynsilehto Tampereen yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus Taprista sanoo, että Marokko on tehostanut Espanjan vastaisen rajansa vartiointia huomattavasti.

Lisäksi Marokko on tänä vuonna tiukentanut siirtolaisille myönnettävien oleskelulupien kriteerejä.

– Marokon sisällä on enemmän ihmisiä, joilla on ollut viime vuosien aikana oleskelulupa, mutta he eivät ole enää pystyneet uusimaan sitä uusilla kriteereillä. Tämä on lisännyt painetta siihen, että he etsivät jotain muuta paikkaa, johon suunnata, Kynsilehto sanoo.

Hänen mukaansa myös koronaepidemia on lisännyt monen lähtöhaluja, sillä ulkonaliikkumiskiellot ja muut rajoitukset ovat vaikeuttaneet päivittäisen toimeentulon hankkimista.

–Afrikan mantereella on huomattavasti enemmän epätoivoisia ihmisiä, erityisesti nuoria ihmisiä, joiden toimeentulo on tehty mahdottomaksi.

Siirtolaisten käyttämät merireitit tiedetään vaarallisiksi, mutta Euroopan maat eivät ole saaneet ilmiötä loppumaan.

Anitta Kynsilehto näkee rakenteellisena ongelmana sen, että EU:n alueelle on nykyään hyvin vaikea päästä laillisesti. Hänen mukaansa EU-maat ovat päässeet maahanmuuttopolitiikan uudistamisessa sopuun lähinnä siitä, että rajat pitäisi sulkea mahdollisimman tiiviisti ja tehostaa luvattomasti EU:n alueelle tulleiden palautuksia.

– Rajojen sulkeminen ei lopeta ihmisten liikkumista, mutta se pakottaa ihmisiä etsimään uusia ja vaarallisempia väyliä. Sitten olemme aina siinä ikuisessa kierteessä, että voi ei, apua, nyt meillä on kriisi täällä, ja voi ei, nyt tämä raja vuotaa, Kynsilehto sanoo.

Paikallispoliitikot kutsuvat hallitusta apuun

Kanarialla nähtiin tällaisia tulijoiden määriä viimeksi 14 vuotta sitten, kun yli 30 000 siirtolaista saapui saarille muiden reittien ollessa tukittuina.

Saaret sijaitsevat 97 kilometriä länteen Marokon Atlanninpuoleisesta rannikosta.

Reitti on vaarallinen. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan ainakin 251 ihmistä kuoli tammi–syyskuussa yrittäessään meren yli saarille. Viime vuonna reitillä kuoli ainakin 210 ihmistä.

Torstain ja lauantain välisenä aikana 1 015 siirtolaista Pohjois-Afrikan ja Saharan eteläpuolisen Afrikan maista rantautui veneillä Lanzarotelle, Fuerteventuraan, Gran Canarialle ja Teneriffalle, Punaisen Ristin edustaja kertoo.

Useimmat heistä olivat hyvässä kunnossa, mutta osa kärsi hypotermian oireista. Kaikille tehtiin koronavirustesti.

Espanjan sisäministeriön mukaan tammi–syyskuussa siirtolaisia saapui Kanariansaarille noin 6 000.

Kanariansaarten poliitikot ovat pyytäneet hallitukselta apua, koska paikalliset resurssit eivät riitä saapujien majoittamiseen ja hoitamiseen.

Saarilla vieraillut maahanmuuttoministeri José Luis Escrivá lupasi hallituksen ryhtyvän toimiin.

11.10. klo 21.23 Lisätty Anitta Kynsilehdon haastattelu.