Hyppää sisältöön

Valko-Venäjän Lukašenka tapasi poliittisia kilpailijoitaan vankilassa – oppositio: edistysaskel, mutta dialogiin on vielä matkaa

Lukašenkan kerrotaan esiintyneen näennäisen sovinnollisena. Hän totesi kuitenkin vangeille, ettei perustuslakia muuteta kadulta käsin.

Moni oppositiopoliitikko on joutunut Valko-Venäjällä telkien taakse. Myös pankkiiri Viktor Babaryko (julisteessa) pyrki maan johtoon, mutta hänet pidätettiin vaalien alla. Kuva: Valery Sharifulin / Aop

Valko-Venäjällä johtaja Aljaksandr Lukašenka on tavannut häntä vastustavia oppositiopoliitikkoja valtion turvallisuuskomitean KGB:n ylläpitämässä vankilassa.

Lukašenka vieraili vankilassa lauantaina. Vierailun tarkoituksena oli näennäisesti keskustella perustuslain uudistuksista, kirjoittaa uutistoimisto AFP.

Nelituntisesta vierailusta on olemassa videomateriaalia. Uutistoimistojen mukaan Lukašenka toteaa videolla vangeille, ettei perustuslakia voi muuttaa kadulta käsin.

Kommentillaan Lukašenka viittaa jo kuukausia jatkuneisiin, hänen uudelleenvalintaansa vastustaviin mielenosoituksiin.

– Yritän vakuuttaa teidän kannattajanne, mutta myös koko yhteiskunnan siitä, että asioita pitää tarkastella laajemmin, Lukašenka sanoo AFP:n mukaan videolla tapaamilleen oppositiopoliitikoille.

Tapaamiseen osallistui 11 vangittua oppositiovaikuttajaa

Lukašenkan lehdistötoimisto on julkaissut Telegram-palvelussa kuvan, jossa Lukašenka istuu pöydän ääressä yhdessä vankien kanssa. Uutistoimisto AP:n mukaan tapaamiseen osallistui 11 vangittua oppositiopoliitikkoa.

Kuvissa on mukana esimerkiksi pankkiiri Viktor Babaryko, jota pidettiin yhtenä Lukašenkan kovimpana haastajana elokuun vaaleissa. Babryko ei voinut kuitenkaan osallistua kisaan, sillä hänet vangittiin.

Vankilassa oleva asianajaja Liliya Vlasova on myös opposition perustaman koordinaationeuvoston jäsen. Neuvosto pyrkii rauhanomaiseen vallanvaihtoon Valko-Venäjällä. Vlasova kuvattuna Minskissä 24. elokuuta. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Kuvista on tunnistettu myös asianajaja ja opposition vaalien jälkeen perustaman koordinaationeuvoston jäsen Liliya Vlasova. Lisäksi Lukašenka tapasi vankilassa muun muassa strategisti Vitali Shkliarovin, joka on työskennellyt Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkineen Bernie Sandersin kampanjassa ja toiminut Venäjän opposition neuvonantajana.

Kaikki vangitut ovat vastustaneet itsevaltaisen Lukašenkan uudelleenvalintaa presidentiksi. Lukašenka on johtanut Valko-Venäjää 26 vuotta.

Vankilassa käydyistä keskusteluista ei ole kerrottu yksityiskohtia julkisuuteen.

Edistysaskel – mutta kaukana dialogista

Elokuun vaaleissa Lukašenkan haastoi sittemmin Liettuuaan paennut Svjatlana Tsihanouskaja, vangitun oppositiopoliitikon Sjarhei Tsihanouskin vaimo, josta on tullut Valko-Venäjän opposition symbolinen johtaja.

Yllätävinäkin pidettyjen vankilatapaamisten tultua julkisuuteen Tsihanouskaja kirjoitti sosiaalisessa mediassa, että vierailullaan Lukašenka tunnusti poliittisten vankien olemassa olon – vaikka on aiemmin kutsunut heitä rikollisiksi.

Oppositiopoliitikko on kuitenkin korostanut, ettei vankilasellissä käytyjä keskusteluja voi kutsua dialogiksi.

– Viranomaiset tajusivat, että on tarpeellista puhua Valko-Venäjän kansalle. Siksi Lukašenka vieraili KGB-vankilassa eilen. Hän näkee sen todellisena neuvotteluna, Tsihanouskaja kirjoittaa Twitterissä.

Joka tapauksessa Lukašenkan vankilavierailu tulkittiin oppositiossa jonkinlaisena edistysaskeleena, ja sen nähtiin olevan opposition tekemän onnistuneen painostuksen tulosta.

Sunnuntain protestissa 50 kiinniottoa

Lauantaina sadat naiset marssivat jälleen Minskissä ja osoittivat mieltään poliittista painostusta vastaan.

Protestit jatkuivat myös sunnuntaina, jolloin poliisi pidätti 50 mielenosoittajaa yhteenotoissa poliisin kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Sunnuntaina poliisi käytti mielenosoittajia vastaan myös vesitykkejä ja tainnutuskranaatteja, sisäministeriön tiedottaja Olga Chemodanova vahvisti uutistoimisto AFP:lle.

Valko-Venäjän elokuun vaaleja on pidetty laajalti vilpillisinä. Virallisen tuloksen mukaan Lukašenka olisi saanut noin 80 prosenttia äänistä.

Lukašenka piti salamyhkäiset virkaanastujaiset syyskuun lopussa, kun hänen jatkokauttaan vastustaneet mielenosoitukset olivat jatkuneet jo viikkoja.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat kieltäytyneet tunnustamasta Lukašenkaa presidentiksi, sillä myös niiden mukaan vaalit eivät olleet vapaat saati reilut.

Lue lisää: