1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n vaalit 2020

Trumpin kampanjamainoksessa käytettiin tartuntatautiasiantuntija Anthony Faucia "ilman lupaa ja asiayhteydestä irrotettuna"

Anthony Fauci sanoo, ettei hän ole koskaan julkisesti tukenut poliittista ehdokasta.

USA:n vaalit 2020
Infektiotautiinstituutin johtaja Anthony Fauci keskustelee Trumpin kanssa
Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci ei antanut lupaa kommenttinsa käyttämiseen Trumpin vaalimainoksessa. Kuva maaliskuulta.Juri Gripas / EPA

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin kampanjaväki on käyttänyt televisiomainoksessa maan johtavaa tartuntatautiasiantuntijaa Anthony Faucia ilman hänen lupaansa. Lisäksi asiasta kertovan televisiokanava CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan Faucin sanomiset on irrotettu asiayhteydestä.

Mainoksessa sanotaan seuraavaa: "Presidentti Trump on toipumassa koronaviruksesta – ja niin on myös Amerikka. Yhdessä nousemme haasteita vastaan ja suojelemme vanhuksia hankkimalla heille elintärkeitä lääkkeitä ennätysajassa, kustannuksissa säästelemättä."

Tämän jälkeen kuva vaihtuu Fauciin, joka sanoo: "En voi kuvitella, että kukaan voisi tehdä enempää."

CNN:n mukaan Faucin lausahdus on otettu maaliskuisesta haastattelusta, jossa hän kehuu Valkoisen talon koronavirustyöryhmää, johon hän myös itse kuuluu.

– Olen tehnyt julkista työtä lähes viisi vuosikymmentä, enkä ole koskaan julkisesti kannattanut ketään poliittista ehdokasta. Kommenttini kampanjamainokseen otettiin ilman minun lupaani ja irrotettiin asiayhteydestä laajasta lausunnostani, jonka annoin kuukausia sitten koskien liittovaltion terveysviranomaisia, Fauci sanoi CNN:lle toimittamassa lausunnossaan.

Vaalimainos julkaistiin vähän sen jälkeen, kun Trump oli päässyt pois sairaalahoidosta.

"Faucin omat sanat"

Trumpin kampanjan viestintäjohtaja Tim Murtaugh vastasi Faucin sanomisiin toteamalla, että kyseessä oli Faucin lausunto.

– Nämä ovat Faucin omat sanat. Video on kansallisen televisioyhtiön haastattelusta, jossa tohtori Fauci ylistää Trumpin hallinnon työtä. Sanotut sanat ovat paikkansapitäviä ja suoraan tohtori Faucin suusta.

Sunnuntaina Trump julisti Twitterissä olevansa immuuni koronavirukselle. Twitter katsoi, että Trumpin viesti rikkoo palvelun sääntöjä levittämällä väärää ja mahdollisesti haitallista tietoa koronavirukseen ja covid-19-tautiin liittyen. Tästä syystä presidentin twiitti on piilotettu disinformaatiohuomautuksen taakse.

Trump palaa kampanjoimaan

Trump lähtee maanantaina takaisin vaalikentille ja puhuu vaalitilaisuudessa Floridan Sanfordissa. Hän joutui pitämään taukoa kampanjoinnissaan saatuaan koronatartunnan ja jouduttuaan sen takia sairaalaan toissa viikonloppuna.

Trump sai lauantaina lääkäriltään siunauksen lähteä taas kampanjakiertueelle ja puhui samana päivänä kannattajilleen Valkoisen talon parvekkeelta.

Myöhemmin tällä viikolla Trumpin on määrä puhua vaalitilaisuuksissa Pennsylvanian ja Iowan osavaltioissa tiistaina ja keskiviikkona.

Tuoreimpien mielipidemittausten mukaan Trump lähtee uudelle kampanjakierrokselleen takamatkalta, sillä demokraattien Joe Bidenin etumatkaksi arvioidaan koko maan kattavissa kyselyissä 8–12 prosenttiyksikköä.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Trump on merihädässä – Rotat jättävät uppoavan laivan Washingtonissa

Koronasta toipuva Trump kertoi voivansa hyvin ja korosti puheessaan poliisien työn tärkeyttä – Lääkärin mukaan Trump ei ole enää tartuntariski muille(10.9.)

Lähteet: CNN, STT

Lue seuraavaksi