1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit: Syyslomailu turvallista, kunhan maskisuositus muistetaan

Koronaepidemian torjumiseksi lappilaisia suositellaan käyttämään kasvomaskeja.

syysloma
Pallaksen nammalakurusta, taustalla uusi metsähallituksen varaustupa.
Suuressa osassa Suomea vietetään maanantaista alken syyslomaviikkoa. Ismo Pekkarinen / AOP

Suuressa osassa Suomea vietetään maanantaista alken koululaisten syyslomaviikkoa. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas suosittelee lomailijoille ahkeraa maskien käyttöä ja yleisten turvallisuusohjeiden noudattamista.

Lomailu on Broaksen mukaan turvallista maskien avulla, sillä maskit estävät merkittävästi koronaviruksen leviämistä. Hän myös suosittelee syyslomamatkojen suuntaamista erityisesti Lappiin.

Myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajalääkäri Jyri J. Taskila näkee Lappiin matkustamisen olevan edelleen turvallista.

– Tiedossani ei ole yhtään tartuntaa, joka olisi saatu ulkotiloissa tai tunturissa patikoidessa. Yökerhoissa, baareissa tai konserteissa, missä paljon ihmisiä, on aina suurempi riski tartunnoille. Tämä koskee koko maata, sähköpostitse tavoitettu Taskila toteaa.

Maskit käyttöön koko maakunnassa

Broas ei ole huolissaan koronatilanteen pahenemisesta syysloman aikana, jos vain ihmiset muistavat käyttää ahkerasti kasvomaskeja.

Koronaepidemian torjumiseksi lappilaisia suositellaan käyttämään kasvomaskeja. Maskien käyttöön kannustavat Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit.

Maskeja suositellaan käytettäväksi kaikissa sisätiloissa, joissa ei voi pitää riittävää etäisyyttä muihin ihmisiin, esimerkiksi kaupoissa, museoissa, teattereissa, elokuvateattereissa ja ravintoloissa. Myös ihmisjoukkoja ja ruuhkaisia tilanteita on hyvä välttää.

–Näin tulisi nyt opetella toimimaan. Muutoin emme voi estää toisen aallon voimistumista. Viruksen vaarallisuus ei ole keväästä muuttunut, Taskila huomauttaa.

Lue seuraavaksi