Hyppää sisältöön

Turkin alus seilaa taas Välimeren kiistellylle alueelle – Kreikan mukaan Turkki vaarantaa alueen rauhan ja turvallisuuden

Maiden välit kiristyivät jo elokuussa saman laivan vuoksi.

Oruç Reis -tutkimusalus Antalyan satamassa 17. syyskuuta. Kuva: EPA

Kreikka on tuominnut Turkin päätöksen lähettää tutkimusalus uudelleen kiistellylle merialueelle. Turkki ilmoitti myöhään sunnuntaina lähettävänsä jälleen Oruç Reis -tutkimusaluksensa itäiselle Välimerelle.

Turkin merivoimien mukaan aluksen on määrä toimia alueella maanantaista ensi viikon torstaihin. Sen on tarkoitus liikkua muuan muassa muutaman kilometrin päässä Turkin rannikosta sijaitsevan Kreikalle kuuluvan saaren eteläpuolella.

Kreikan mukaan Kastelorizon saaren vesialueet kuuluvat sille. Turkin mukaan taas sillä on laajemmat oikeudet alueelle pitkän rantaviivansa takia.

Kreikan ulkoministeriön mukaan Turkin toimet ovat suora uhka alueen rauhalle ja turvallisuudelle.

– Vaadimme Turkkia perumaan päätöksensä, Kreikka jyrähtää lausunnossaan.

Kastelorizon saaren vesialueet aiheuttavat eripuraa Kreikan ja Turkin välillä. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Elokuun alkupuolella sotilasliitto Natoon kuuluvien Kreikan ja Turkin välit kiristyivät hälyttävästi, kun Turkki lähetti merentutkimusalus Oruç Reisin lähelle Kreikan aluevesiä etsimään mahdollisia maakaasuesiintymiä merenpohjasta.

Viime kuussa Oruç Reis vedettiin pois kiistellyiltä vesialueilta, mikä antoi toivoa siitä, että Turkki ja Kreikka pääsisivät sopuun asiasta.

Tuolloin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi, että toimen tarkoituksena oli antaa diplomatialle mahdollisuus. Turkin viranomaiset kuitenkin sanoivat, että laivaa vain huollettiin ja että se palaisi takaisin itäiselle Välimerelle.

Lisää aiheesta:

.
.