1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turkisteollisuus

Tarvitsevatko turkiseläimet tiukemman lain suojan? Kysymys turkiseläinten hyvinvoinnista jakaa Vaasan vaalipiirin kansanedustajia

Yle kysyi kansanedustajilta, pitäisikö turkiseläimistä tehdä kirjauksia valmisteilla olevaan eläinten hyvinvointilakiin.

Ylen kansanedustajakyselyyn vastanneista valtaosa on sitä mieltä, että mitään erilliskirjauksia turkiseläimistä ei lakiin tarvita Kuva: YLE/Ann-Catrin Granroth

Kysymys turkiseläinten hyvinvoinnin kirjaamisesta vireillä olevaan eläinten hyvinvointilakiin jakaa Vaasan vaalipiirin kansanedustajia. Lakiesitys tulee eduskunnan käsittelyyn näillä näkymin ensi keväänä.

Turkiseläinten suojelusta säädetään tällä hetkellä asetuksella. Muun muassa eläinsuojeluasiamies Saara Kupsala on vaatinut, että turkiseläinten hyvinvoinnista tehtäisiin selkeitä kirjauksia myös itse lakiin eikä pelkästään asetuksiin.

Ylen kansanedustajakyselyyn vastanneista valtaosa on sitä mieltä, että mitään erilliskirjauksia turkiseläimistä ei lakiin tarvita. Tällä kannalla ovat esimeriksi kaikki vastanneet RKP:n edustajat.

Joakim Strand (r.) mukaan turkiseläimillä on jo maailman parhaat oltavat ja elinkeino on malliesimerkki kiertotaloudesta.

– Elinkeino tuo viennin kautta satoja miljoonia euroja maamme hyvinvointipalveluiden rahoittamiseksi. Mielestäni turkiselinkeinoa kiusaavat tahot voisivat keskittyä uusien työpaikkojen luomiseen, Strand toteaa.

Myös Mikko Ollikaisen mukaan sekä voimassa oleva laki että vireillä oleva eläinten hyvinvointilaki määrittelevät yleisiä vaatimuksia kaikkien eläinten hyvinvoinnista.

– Näin sen tulee olla, turkiseläimistä ei tule tehdä erillisiä selkeitä kirjauksia, toteaa Ollikainen (r.)

Keskustan ja Kokoomuksen kansanedustajien vastauksissa hajontaa

Kysymys turkiseläinten hyvinvoinnin kirjaamisesta lakiin jakaa keskustan ja kokoomuksen edustajien vastauksia. Keskustan Mikko Savola ja Pasi Kivisaari esimerkiksi kannattava erillistä kirjausta lakiin, kun taas Antti Kurvisen mukaan tälle ei ole tarvetta.

Kokoomuksen Paula Risikon mukaan alan sisäinen sääntely toimii jo pääosin hyvin, mutta kirjaus lakiin vahvistaisi asiaa.

– Turkistuottajat pitää ottaa työhön mukaan, Risikko toteaa.

Janne Sankelon (kok.) mukaan eläinten hyvinvointi pitää olla aina etusijalla, mutta ei saa myöskään unohtaa tarhaajien jaksamista. Sankelon mukaan kasvava byrokratia ei paranna tilannetta.

– Vasemmistohallitus on perustanut eläinsuojeluasiamiehen viran, joka antaa viitteitä sääntelyn lisääntymisestä. Tarhausta säädellään monin tavoin ja alalla on myös omia sertifikaatteja eläinten hoitamiseen liittyen. Tarhaajat ovat nyt pahoissa vaikeuksissa eivätkä tarvitse lisää paperin pyöritystä, Sankelo toteaa.

Perussuomalaisten Juha Mäenpää uskoo, että mitä hyvinvoivampi turkiseläin, sitä parempi hinta saadaan turkiksesta. Hän ei kuitenkaan laittaisi erillistä kirjausta lakiin.

– Arvelen lain säätämisen olevan vain turhaa byrokratiaa ja tarkastuksia.

Kyselyyn vastasi Vaasan vaalipiirin 16 kansanedustajasta 11.

Lue lisää:

Turkiseläimistä selkeät kirjaukset lakiin ja eroon porsitushäkeistä – tuore eläinsuojeluasiamies haluaa lisätä eettistä keskustelua eläinten hyvinvoinnista