1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maalämpö

Mustasaarelaisyritys investoi ainutlaatuiseen maalämpöjärjestelmään – "Vahva toive on, ettei öljyä enää tarvitse käyttää"

Järjestelmä varastoi hukkalämpöä talvea varten.

Vilpe Oy:n toimitusjohtaja seisoo tehtaan edustalla, jossa parhaillaan porataan maalämpöjärjestelmää tehtaan pihalle.
Mustasaarelainen Vilpe Oy on investoinut uutta tekniikkaa hyödyntävään maalämpövoimalaan. Toimitusjohtaja Tuomas Saikkosen mukaan Business Finlandin tuki on ollut tärkeässä roolissa, kun investoinnista on päätetty.

Ilmanvaihdon poistoputkia valmistava Vilpe Oy investoi isosti uusiutuvaan energiaan asentamalla ainutlaatuisen maalämpöjärjestelmän tehtaalleen Mustasaaressa. Kyseessä on reilun 600 000 euron investointi, jolla on tarkoitus korvata öljylämmitys kokonaan.

Vuodenvaihteessa uutena toimitusjohtajana aloittanut Tuomas Saikkonen havahtui siihen, että öljyä poltettiin 80 000 litraa vuodessa ja totesi, että jotain on tehtävä.

Investointi on suurempi kuin mitä Vilpe Oy on yleensä ollut valmis tekemään. Takaisinmaksuajaksi on arvioitu 7 - 10 vuotta. Näin suureen investointiin lähtemistä edesauttoi osaltaan myös se, että Business Finland rahoittaa hanketta noin neljänneksellä.

– Mielestäni on hienoa, että valtio on tukemassa ja siten varmistamassa, että Suomessa on jatkossakin valmistavaa teollisuutta, Saikkonen toteaa.

Yritys on jo aikaisemmin asentanut aurinkokennoja katolle. Sekin oli suuri investointi. Viimeisin investointi on kuitenkin toista luokkaa. Aurinkokennoilla vähennetään hiilidioksidipäästöjä 45 tonnia vuodessa, uudella maalämpöjärjestelmällä teoreettinen vähennys vuositasolla on 330 tonnia.

Luvut ovat toistaiseksi arvioita, sillä aikaisemmin ei täysin vastaavanlaista järjestelmää ole tehty.

Maalämpöjärjestelmä joka myös varaa energiaa

Asennuksen hoitavan Tammi kiinteistötekniikan energia-asijantuntija Mikko Pieskän mukaan järjestelmä eroaa muista vastaavista siinä, että sekä prosessin jäähdytyksen että myös jäähdytyksen tuotannossa syntyvä hukkalämpö voidaan aina hyödyntää joko suoraan lämmityksessä tai lämpökaivossa lämpövarastoinnin avulla.

– En tiedä Suomessa toista ratkaisua jossa jäähdytyksen hukkaenergia otettaisiin näin tehokkaasti talteen, Pieskä sanoo.

Yksinkertaistettuna kyseessä siis on perinteistä maalämpöjärjestelmää muistuttava ratkaisu. Jo olemassaolevan maalämpöputkiston lisäksi porataan nyt yhteensä 18 kaivoa. Näihin ajetaan hukkalämpöä kesäisin lämpimän liuoksen muodossa.

Kesällä järjestelmän avulla viilennetään tuotannon koneita. Muodostuva hukkalämpö otetaan talteen ja pumpataan kaivoihin pelkkiä liuospumppuja hyödyntäen kunnes liuos lämpenee liiaksi jäähdytyksen aikaansaamiseksi.

Tämän jälkeen jäähdytys toteutetaan koneellisesti ja myös siitä syntyvä hukkalämpö varastoidaan kaivokenttään. Kun sää viilenee, kaivokentässä on valmiina lämmitettyä kalliota, jonka lämpöä voidaan liuoksen välityksellä ajaa takaisin järjestelmään ja siten parantaa lämmityksen hyötysuhdetta.

– Tavanomaisessa järjestelmässä kompressorin lämpö hyödynnetään lämmityskäytössä, mutta jäähdytyskäytössä syntyvä lämpö yleensä hukataan, toteaa Pieskä.

Projekti aloitettiin syyskuun lopulla ja on määrä valmistua kevääseen mennessä. Jos kaikki toimii kuten pitää, ei tulevan talven jälkeen enää tarvitse tilata lämmitysöljyä.

– Tässä on muutamia aspekteja, jotka toimivat erinomaisesti paperilla, ja pian pääsemme käytännössäkin niitä testaamaan. Vahva toive on, ettei öljyä enää tarvitse käyttää, sanoo Saikkonen.