1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump vs. Biden

12.10. Biden johtaa koko maassa ja tärkeissä vaa’ankieliosavaltioissa. Koronasta toipuva Trump lähtee vaalikiertueelle.

Presidentti Donald Trump ei ole onnistunut kuromaan umpeen haastaja Joe Bidenin etumatkaa.

Biden kipusi viime viikolla ensimmäistä kertaa kaksinumeroiseen johtoon – etumatkaa on istuvaan presidenttiin mielipidemittauksissa 10,3 prosenttiyksikköä.

Vaaleihin on enää reilut kolme viikkoa. Silti on hyvä muistaa, että vielä ehtii tapahtua paljon.

Viime viikkoina Trump on muun muassa joutunut sairaalaan koronatartunnan vuoksi, nimittänyt ehdokkaansa korkeimman oikeuden tuomariksi ja käynyt tulenkatkuisen vaaliväittelyn Bidenin kanssa.

Koko maassa 52,2 % äänestäjistä äänestäisi nyt Bidenia, 41,9 % Trumpia. Biden kasvatti suosiotaan hieman alle kahdella prosenttiyksiköllä viime viikkoon verrattuna.

Selkeä johto gallupeissa ei silti takaa Bidenin voittoa. Vuonna 2016 Hillary Clinton johti kirkkaasti gallupeissa lähes koko kampanjansa ajan.

Vaalien kiivain kamppailu käydään niin sanotuissa vaa’ankieliosavaltioissa. Niissä on etukäteen mahdotonta ennustaa vaalien tulosta.

Tärkeimmät vaa’ankieliosavaltiot ovat Arizona, Florida, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Ohio, Pennsylvania ja Pohjois-Carolina.

Tällä hetkellä kisa on tiukin Ohiossa, jossa eroa ehdokkaiden kannatuksessa on Bidenin eduksi vain 0,7 prosenttiyksikköä. Edellisissä vaaleissa Trump voitti reilulla, 8 prosenttiyksikön marginaalilla.

Trump aloittaa vaalikiertueensa tänään Floridasta, jossa hän on mielipidemittausten mukaan (siirryt toiseen palveluun) menettämässä tukea iäkkäiltä äänestäjiltä. Floridassa on paljon iäkkäitä koronan riskiryhmään kuuluvia.

Lokakuun alusta laskettuna Bidenin johto Trumpiin on Floridassa kasvanut hieman yli kaksi prosenttiyksikköä.

Biden johtaa Pennsylvaniassa Trumpia lähes kaikissa mielipidemittauksissa, kertoo The New York Times. (siirryt toiseen palveluun) Vuonna 2016 Trump vei voiton siellä hyvin niukasti.

Lehden mukaan republikaanit ovat rekisteröityneet äänestäjiksi ahkerammin kuin vuoden 2016 vaaleissa. Muutosta on tullut erityisesti syrjäseuduilla ja niissä maakunnissa, joissa valkoihoiset ovat enemmistössä.

Tilanne Trumpin leirissä:

Presidentti Trump jatkaa kampanjatilaisuuksia Floridan jälkeen myös Pennsylvaniassa ja Iowassa. Trump yrittänee lisätä kannatustaan konservatiiviäänestäjien keskuudessa korostamalla korkeimman oikeuden tuomarin, Amy Coney Barrettin, mahdollista nimitystä.

Tilanne Bidenin leirissä:

Jos Barrett valitaan korkeimman oikeuden tuomarin virkaan, saavat konservatiivit selvän 6–3 enemmistön tuomioistuimessa. Biden ei ole sanonut, haluaisiko hän kasvattaa korkeimman oikeuden tuomarien määrää, mikäli hänet valittaisiin presidentiksi.

Tekijät

Anu Kerttula

Grafiikat

Harri Vähäkangas

Videot

Kari Nihti

Lähteet

  • Grafiikat: fivethirtyeight.org
  • Kuvat:
  • Videot: Reuters
  • The New York Times, AFP, AP

Julkaistu 12.10.

Lue seuraavaksi