"Osasinpa sanoa ytimekkäästi": Päivi Räsänen piti Homoiltaa ensin laimeana keskusteluna – sitten kirkosta erosi 40 000 ihmistä

Ylen Ajankohtaisen Kakkosen Homoillasta tulee lokakuussa kymmenen vuotta. Haastattelimme ohjelmassa mukana olleita ja sitä seuranneita.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) sanoo, että keskustelu jatkuu kymmenen vuotta Homoillan jälkeen siitä, mitä hän sanoo seksuaalivähemmistöistä. Arkistokuva syyskuulta 2019. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Yksi ilta, yksi keskustelu, isot seuraukset. Ylen Ajankohtaisen Kakkosen Homoillasta tulee lokakuussa kymmenen vuotta.

Kristillisdemokraattien silloinen puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen ei tiennyt vielä ohjelman jälkeen, mitä oli edessä.

– Ohjelman jälkeen soitin miehelleni kotiin ja sanoin, että oli aika laimeaa keskustelua. Olisiko pitänyt sanoa jämäkämmin asiat? Minulle ei jäänyt tunnetta, että keskustelu olisi ollut jyrkkähenkinen, Räsänen kertoo.

Vuoden 2010 Homoillassa väiteltiin muun muassa samaa sukupuolta olevien parien oikeudesta adoptioon ja kirkkohäihin.

Räsänen kertoi ohjelmassa, että homoseksuaalinen käyttäytyminen on synti ja avioliitto Raamatun mukaan kuuluu naisen ja miehen välille. Räsäsen kommentit koettiin syyksi hurjaan eropiikkiin kirkosta.

Erovyöry kirkosta

Kaksi viikkoa Homoillan jälkeen kirkosta oli eronnut noin 30 000 ihmistä. Koko lokakuun aikana kirkosta erosi yli 40 000 jäsentä.

Räsänen sai parissa päivässä tuhansia viestejä, niitä riitti purettavaksi vielä jouluna. Valtaosa kommenteista oli hänen mukaansa positiivisia.

Räsänen katsoi tänä vuonna Homoiltaa uudestaan ja tarkisti kommenttinsa. Hän kertoo seisovansa niiden takana ja pitävänsä niitä yhä asiallisina.

– Kun katsoin hiljattain ohjelman hämmästyin, osasinpa sanoa ytimekkäästi ja hyvin nämä. Tämä vastaa täysin, mikä minun ajatteluni on.

Valtava erovyöry kirkosta oli Räsäsen mielestä hätkähdyttävää ja ikävää. Hän uskoo, että eropiikissä purkautui paineita, joita oli pitkään ollut kirkon sisällä.

Tampereella oli perustettu eroakirkosta.fi-palvelu, joka teki kirkosta eroamisen helpoksi. Päivi Räsänen uskoo, että sillä oli suuri merkitys erovyöryssä.

– Kirkosta eroajat tunsivat ehkä huonosti Raamattua ja kristinuskon opetuksia. Kun kerrotaan Raamatun opettavan, että avioliitto on miehen ja naisen välinen ja että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on Jumalan tahdon vastaista eli syntiä, se tuntui tulevan osalle kirkon jäsenistä yllätyksenä.

Eli samaa mieltä olet edelleen?

– Ehdottomasti olen samaa mieltä, Räsänen sanoo.

Räsänen korostaa tuoneensa esille myös, että kaikki ihmiset ovat arvokkaita ja ketään ei saa syrjiä.

Tekijät yllättyivät

Ohjelmaa juontanut Ylen toimittaja Salla Paajanen sanoo, ettei kukaan työryhmästä osannut ennustaa, että ilta johtaa joukkoeroamiseen kirkosta.

Ajankohtainen oli tehnyt Homoillan jo vuonna 1996 ja silloinkin vieraana oli Päivi Räsänen. Vuonna 2010 sosiaalisen median voima oli kuitenkin jo suuri. Eroakirkosta.fi oli yhä tunnetumpi.

– Seurasin jatkuvasti kiihtyviä erolukuja kertakaikkisen äimistyneenä. Samalla tajusin selkeästi, että nyt yhteiskunnassamme on jotakin lopulta muuttumassa suhtautumisessa seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin, Paajanen kertoo.

Myös Paajanen on saanut palautetta ohjelmasta kymmenen vuoden ajan: sekä kiitoksia että haukkuja.

– Sain jo lähetyksen jälkeen yöllä kiitosviestiä Helsingistä säveltäjä ja muusikko Jussi Tuurnalta. Hän oli katsonut lähetyksemme, ja kertoi suunnittelevansa kirjailija Pirkko Saision kanssa Kansallisteatteriin Homo-oopperaa.

Viime vuonna Paajanen oli kuuntelemassa Kansallisteatterissa Tuurnan ja Saision sittemmin syntyneen näytelmätrilogian musiikkia konsertissa. Paajanen päätyi yllättäen siellä valokeilaan, vaikka keskustelusta oli kymmenen vuotta.

Homoilta palkittiin Bonnierin Suurella journalistipalkinnolla, vuoden 2010 journalistisena tekona.

Toisenlaista palautettakin satoi. Oletko nyt tyytyväinen itseesi? Paajaselta kysyttiin.

– Oletan, että teet parannuksen, yhdessäkin sähköpostissa luki.

Ajankohtaisen Kakkosen homoilta vuonna 2010 herätti vilkkaan julkisen keskustelun. Katso tästä ohjelman ensimmäinen osa.

Piispa ei enää lähtisi keskusteluun

Studiossa vuonna 2010 keskustelivat Mr. Gay Finland Kenneth Liukkonen, Tampereen piispa Matti Repo, sarjakuvataiteilija Pertti Jarla, lesbopareja siunannut pastori Leena Huovinen, näyttelijä Elsa Saisio, raamatunopettaja Pasi Turunen, kuuluttaja, Seta:n hallituksen jäsen Manne Maalismaa, ohjaaja Mikko Roiha, Tosimies -lehden päätoimittaja Kimmo Janas, kirkkovaltuutettu Sonja Falk, Sateenkaariperheet ry:n puheenjohtaja Juha Jämsä, opiskelija Maija Paloheimo, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.), kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.), kansanedustaja Pentti Oinonen (ps.), kansanedustaja Lenita Toivakka (kok.), seksologi Tarja Sandberg, sateenkaariperheen äiti Heidi Kontkanen.

Mukana ollut Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo sanoo suoraan, ettei enää lähtisi keskusteluun.

– Mitä tekisin toisin: en lähtisi enää mukaan tällaiseen vastakkainasettelun varaan rakennettuun julkiseen väittelyyn. Sitä en tuolloin ennalta arvannut, Repo lähettää lyhyen kommentin sähköpostilla.

Setan mielestä uraauurtava keskustelu

Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja Mikko Ala-Kapee muistaa keskustelun hyvin, vaikka Setaa edusti Homoillassa eri henkilö. Ala-Kapee oli viimeistelemässä gradua seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksista.

Ala-Kapee pitää Homoiltaa uraauurtavana. Siinä puettiin hänen mukaansa sanoiksi, millaista voimakasta syrjintää ja halveksintaa seksuaalivähemmistöt kokevat.

– On se tv-historiassa merkittävä juttu.

Ala-Kapee muistuttaa, että jo heti ohjelman jälkeen pohdittiin, onko kirkon eropiikki oikeutettu, koska se johtui kansanedustajan kommenteista.

Toisaalta kun hän on seurannut kirkon sisäistä keskustelua samaa sukupuolta olevien kirkkohäistä, kipuilu on tullut ilmi.

– Kymmenen vuotta ei selvästi riitä tähän.

Setan Pirkanmaan toiminnanjohtaja näkee työssään yhä epäkohtia. Esimerkiksi eheyttäminen ei ole edelleenkään laitonta, ja satunnaistapauksia tulee Ala-Kapeen mukaan ilmi vuosittain.

Toiseksi seksuaalivähemmistöjen nuoret saavat usein vähän tukea seksuaalisen identiteetin vahvistumisessa. THL:n kouluterveyskyselyssä yli 10 prosenttia nuorista kertoo kuuluvansa seksuaalivähemmistöön.

Syrjinnän takia seksuaalivähemmistöjen itsemurhariski on korkeampi.

Ajankohtaisen Kakkosen homoilta vuodelta 2010 on katsottavissa Yle Areenassa.

Keskustelu jatkuu yhä

Kolmannen asian tuovat esille sekä Ala-Kapee että Päivi Räsänen. Valtakunnansyyttäjän mukaan pitää tutkia, mitä Räsänen on sanonut homoseksuaalisuudesta.

Räsänen kokee asian sananvapauskysymyksenä. Ala-Kapeen mukaan tarvitaan rajanvetoa, mitä uskonnon varjolla saa sanoa.

Molemmat ovat sitä mieltä, että Homoilta oli tärkeä ja samanlaista keskustelua tarvitaan yhä.

Setan Mikko Ala-Kapeen mukaan ihmiset menevät omiin poteroihinsa, jos keskustelua ei ole.

– Olen keskustelun ja sovittelevien kunnioittavien vuoropuhelujen kannattaja hyvinkin mustavalkoisten ihmisten osalta.

Myös Päivi Räsänen sanoo, että Ajankohtaisen kakkosen tekijät osuivat tärkeään saumaan.

– Mielestäni oli tärkeä, että asia tuli julkisuuteen.

Voit keskustella aiheesta 14.10. kello 22. asti.

Lue lisää: