Hyppää sisältöön

Lohi: Hallituksen sote-esitys julki tiistaina tai keskiviikkona – Kemin sairaala säilyisi 10 vuotta, vaikka ulkoistus mitätöitäisiin

Ennen julkistamista esityksen on saatava vielä hallituspuolueiden eduskuntaryhmien hyväksyntä.

Markus Lohi (kesk.) vetää eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Hallituksen esitys sote-palvelujen uudistamisesta aiotaan julkistaa tiistaina tai keskiviikkona. Ennen julkistamista esityksen on saatava vielä hallituspuolueiden eduskuntaryhmien hyväksyntä.

– Esitys halutaan viedä ensin eduskuntaryhmille, jottei tule yllätyksiä siitä, mitä hallituksessa on neuvoteltu, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoo.

Eduskuntaryhmien käsittelyn jälkeen sote-uudistuksesta järjestetään tiedotustilaisuus. Vielä ei tiedetä, milloin se pidetään.

Kemin ulkoistus aiotaan mitätöidä

Jos hallituksen esitys menee läpi, Länsi-Pohjan keskussairaalan ulkoistaminen Kemissä mitätöitäisiin. Sopimuksen purkamiselle ollaan asettamassa kahden vuoden siirtymäaika.

Lohen mukaan Lapin tulevalla maakunnalla olisi kymmenen vuotta oikeus pitää Lapissa kahta keskussairaalan tasoista sairaalaa, toista Rovaniemellä ja toista Kemissä.

– Muutos ei tarkoittaisi välittömästi muutoksia Kemin sairaalan toimintaan. En kuitenkaan voi sanoa yksityiskohtia, kun niitä kirjoitetaan parhaillaan, Lohi kertoo.

Siihen, mitä Kemin sairaalalle tapahtuisi 10 vuoden jälkeen, Lohi ei ota kantaa ennen kuin uudistuksen yksityiskohdat ovat julkisia.

"Lappilaiset, liittoutukaa keskenään"

Lohen mukaan uudistuksessa oleellista on turvata palvelut Lapissa myös merilappilaisille. Lohi vetoaakin siihen, että lappilaiset hautaisivat keskinäiset sotakirveensä ja asettuisivat samaan rintamaan puolustamaan etujaan.

– Lapissa on viimeistään nyt liittouduttava keskenään ja rakennettava yhteistyötä, sillä tämä tulee olemaan maakunnan päätettävä asia. Myös lopullinen rahoitusratkaisu on Lapin kannalta merkittävä, sillä se määrittää, minkälainen lompakko meillä on rahoittaa palveluja.

Hallituksen suunnitelma on, että sote-palveluja järjestävät maakunnat aloittaisivat vuonna 2023. Jos näin tapahtuu, Kemin sairaalassa voisivat olla nykyisenkaltaiset palvelut siis vielä vuonna 2033.