1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyväskylän seurakunnan rippileirit alkoivat koronatarkistuksella – yli tuhannen nuoren joukosta kaksi joutui karanteeniin

Jyväskylän koronarypäs herätti huolen altistuksista rippileiriviikon alussa, mutta leirit alkoivat suunnitelman mukaan.

seurakunnat
Jyväskylän seurakunnan kyltti seinässä Kilpisenkadulla.
Jyväskylän seurakunta järjestää kesällä peruuntuneita rippileirejä nyt syyslomalla, ja leirejä on suunniteltu myös joululomalle.Heli Kaski / Yle

Jyväskylässä ilmennyt koronarypäs säikäytti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suurimman seurakunnan syysloman kynnyksellä.

Tartuntaketju ei ollut peräisin Jyväskylän seurakunnan tilaisuudesta, mutta se olisi välillisesti voinut jopa peruuttaa tälle viikolle suunniteltuja rippikouluja.

Kirkkoherra Arto Viitala kertoo, että seurakunta on tarkentanut ohjeitaan ja leirejä on suunniteltu tavallista tarkemmin koronaepidemian takia jo aiemmin.

Jyväskylässä ilmitullut koronarypäs aiheutti ylimääräistä työtä vielä viikonloppuna juuri ennen rippileirien alkua.

Jyväskylän seurakunnalla on syyslomalla 22 rippileiriä, sillä kesällä leirejä ei järjestetty. Leirejä on Jyväskylän lisäksi muun muassa Kannonkoskella, Virroilla ja Rovaniemellä.

Seurakunta selvitti viikonloppuna kaupungin terveysviranomaisten kanssa, onko rippikoululaisten joukossa koronaryppäälle altistuneita.

Jyväskylän seurakunnan uusi kirkkoherra Arto Viitala.
Kirkkoherra Arto Viitala toteaa, että Jyväskylän seurakunnalla ei ole tietoa siitä, millaisesta hengellisestä tilaisuudesta kaupungissa ilmennyt koronarypäs on saanut alkunsa. Arkistokuva vuodelta 2012.Arvo Vuorela / Yle

– Se aiheutti lauantai-iltana ja sunnuntaina valtavan määrän työtä, ja pelkäsimme, että ryhmiä peruuntuu karanteenien takia, Viitala kertoo.

Kirkkoherra toteaa, että "kuin ihmeen kaupalla" yli tuhannen nuoren joukosta löytyi vain kaksi sellaista, jotka joutuivat karanteeniin.

– Onnellisesti saatiin sitten kuitenkin leirit käyntiin, kirkkoherra toteaa.

Rippileirit toteutetaan Viitalan mukaan siten, että kukin ryhmä pysyy viikon ajan yhdessä, omissa tiloissaan. Maskin käyttöä edellytetään silloin kun ollaan tiiviisti yhdessä eli esimerkiksi linja-autokuljetusten ajan.

– Joissakin paikoissa pitää käydä yhteisessä ruokalassa, mutta ruokailutkin pyritään porrastamaan niin, että rippikoululaiset eivät aterioi muiden alueella leireilevien kanssa.

Seurakunta on tiukentanut koronaohjeistustaan

Arto Viitala harmittelee sitä, että Jyväskylässä hengellisessä tilaisuudessa ilmennyt koronarypäs on heittänyt varjon kaiken kirkollisen toiminnan ylle.

Lehtiuutisoinnista on Viitalan mukaan voinut syntyä väärä mielikuva siitä, että kirkoissa toimitaan holtittomasti, sillä kyseisessä tapauksessa korona-ohjeita ei ilmeisesti ole noudatettu.

– Meillä on erilaiset ohjeet, vaikka täysin kukaan ei voi suojautua, jos on huono tuuri, Viitala pohtii.

Jyväskylän seurakunnan yhteisissä tilaisuuksissa on noudatettu koronaohjeistusta jo alkukesästä lähtien. Jyväskylän kirkoissa on varattu yleisölle käsidesiä ja varmistettu turvavälietäisyydet.

– Esimerkiksi Taulumäen kirkkoon mahtuu 750 ihmistä, mutta nyt korona-aikaan maksimiyleisömäärä on 150 henkeä, Viitala toteaa.

Syyskuun lopusta alkaen jumalanpalveluksiin osallistujilta toivotaan Jyväskylässä kasvomaskin käyttöä. Seurakunta tarjoaa maskeja niille, joilla ei ole omaa kasvosuojaa mukana.

Jyväskylän kaupunginkirkko.
Jyväskylän seurakunta on tiukentanut koronaohjeistustaan nyt syksyllä. Kuvassa Kirkkopuistossa sijaitseva kaupunginkirkko.Heli Kaski / Yle

Jyväskylän seurakunta ei nyt jaa jumalanpalveluksissa myöskään ehtoollista, ja yhteislaulun määräkin on erittäin vähäistä, kirkkoherra luettelee.

Messuihin osallistuvista suuri osa on ikäihmisiä eli koronan riskiryhmää, ja koronaepidemia on korottanut monilla kynnystä lähteä kirkkoon, mikä näkyy pienentyneinä yleisömäärinä.

Nettiin lähetetyt eli striimatut jumalanpalvelukset ovat sen sijaan keränneet enimmillään jopa parintuhannen hengen yleisömäärän, kirkkoherra Arto Viitala kertoo.

Kirkkoherra muistuttaa, että perhetilaisuuksissa kuten ristiäisissä, hääjuhlissa ja muistotilaisuuksissa turvaohjeiden noudattaminen on perheiden omalla vastuulla.

Lue seuraavaksi