Muovin paluu?

Kenian muovia koskeva lainsäädäntö on tiukka. Nyt ympäristöjärjestöt pelkäävät, että maa joutuu luopumaan siitä vapaakaupan nimissä.

Kenia neuvottelee parhaillaan Yhdysvaltojen kanssa uudesta vapaakauppasopimuksesta.

Yhdysvaltalaisten medioiden haltuunsaamien dokumenttien mukaan amerikkalainen öljy- ja kemianteollisuus yrittää saada luvan viedä muovijätettä Keniaan.

Kenia kielsi muovipussit kolme vuotta sitten. Tänä kesänä astui voimaan kertakäyttömuovin kielto luonnonsuojelualueilla.

Viime vuonna maa kielsi muoviroskien tuonnin.

Maastamme tulee kaatopaikka. Tämä ei ole muuta kuin kolonialismia

Dorothy Otieno, muovijätteen asiantuntija, Centre for Environment, Justice and Development

Kenialla ei tällä hetkellä ole valmiutta vastaanottaa suuria määriä muovijätettä. Tämä on pääkaupungin Nairobin suurin kaatopaikka.

Joseph Mwangi on työskennellyt Dandorassa 12-vuotiaasta asti. Hän on pian 30.

Joseph Mwangi ja muut Dandoralla työskentelevät käyvät jätteen läpi ja poimivat talteen kaiken, josta voi saada rahaa. Loput poltetaan. Muovi myydään eteenpäin kiloissa.

Dandorasta muovi päättyy tähän laitokseen. Se kierrättää 21 tonnia muovia viikossa. Kierrätys on laajasti yksityisten yritysten varassa.

Veikkaisin, että noin 15 prosenttia muovista kierrätetään Nairobissa. Se ei ole mikään hyvä bisnes, siksi niin harva haluaa investoida siihen.

Isaac Waweru (oik), Taka Taka Solutions -tehtaan päällikkö.

Aiemmin Yhdysvallat ja EU veivät paljon muovijätettä Kiinaan, mutta maa kielsi tuonnin pari vuotta sitten.

Kriisissä oleva öljy- ja kemianteollisuus katsoo siksi nyt Afrikkaan. Keniasta voisi tulla amerikkalaisen muovin portti muuhun Afrikkaan.

Öljyteollisuus vaihtaa nyt suuntaa muun muassa ilmastokriisin takia ja valmistaa yhä enemmän muovia. Kenialla on kiire saada sovittua vapaakaupasta Yhdysvaltojen kanssa.

Ympäristöjärjestöt pelkäävät, että maa suostuu lobbareiden vaatimuksiin.

Silloin on Dorothy Otienon mukaan riski, että muovia päätyy vesistöihin ja ympäristöön.

Tekijät

Toimittaja

Liselott Lindström

Kuvaaja

Fredrik Lerneryd

Julkaistu 18.10.2020