1. yle.fi
  2. Uutiset

Poronlihan tuottajahinta putosi – poronainen Jonna Alava: "Eihän hinta rapia ole, mutta olen tyytyväinen, kun nollakauppa tuli"

Koronakriisi ja täydet varastot laskevat poronlihan tuottajahintaa.

poronliha
Poronhoitaja JonnaAlava nostaa jäkälää täynnä olevia isoja kirkkaita muovipusseja
Poronhoito on elämäntapa. "Kyllä se on tosi palkitsevaa varsinkin keväällä, kun vasat syntyvät", poronhoitaja Jonna Alava sanoo.Vesa Toppari / Yle

Poronhoitaja Jonna Alava pelkää ensi talvea, mutta on tyytyväinen siihen, että poronlihasta syntyy edes jonkinlaiset kaupat. Viime talven kato vei lompakon pohjalta kaiken ja nyt näyttää siltä, että poronlihan tuottajahinta putoaa pari euroa kilolta.

– Eihän se hinta rapia ole. Mutta kun meillä on ollut sellainen kuvitelma, ettei koko lihakauppoja ole ollenkaan, kyllä minä nyt olen kuitenkin tyytyväinen, kun nollakauppa tuli, Alava sanoo.

Poronhoitaja Jonna Alava
Ei auta kuin sinnitellä, poronhoito on elämäntapa, poronhoitaja Jonna Alava sanoo.Vesa Toppari / Yle

Viime talven ruokintakulut olivat niin suuret, että kaikki tuotto meni niiden maksuhin. Tulevalle talvelle Alava on miehensä Jyrki Paanasen kanssa varautunut hankkimalla 120 säkkiä jäkälää, kuusi euroa säkki.

– Vaikka kevät oli kova ja kulut ovat olleet hirveät, niin eihän se auta kuin sinnitellä. Poronhoito on elämäntapa. Kyllä se on tosi palkitsevaa varsinkin keväällä, kun vasat syntyy.

Kesän jälkeen Alava kertoo odottavansa että pääsee jälleen näkemään porot erotuksessa.

– Lapset tykkää niistä ja kyllä se on niin nautinnollista, vaikkakin sitä välillä miettii, että onko tässä mitään järkeä, Alava sanoo.

Poroerotus Kaldoaivin paliskunnassa.
Vesa Toppari / Yle

Lihanostajat eivät kerro hintaansa

Ylen saamien tietojen perusteella poronlihan tuottajahinnan pudotus voi olla jopa viidenneksen. Isot lihan ostajat, kuten Polarica ja Rönkä eivät halua kertoa julkisesti hintoja.

– Meillä porosta maksettava hinta on ostajan ja myyjän välinen sopimus, emme kerro sitä julkisuuteen. Kilpailijat pelaavat omaa peliään ja me omaamme, sanoo Veljekset Röngän toimitusjohtaja Veikko Oljakka.

Lihanjalostaja Röngällä on vielä varastoissaan viime talven poronlihaa.YLE / Risto Koskinen

Veljekset Rönkä on myös alueensa suurimpia poronlihan ulosmyyjiää. Veikko Oljakka on sitä mieltä, ettei tuottajahinnan halpuminen sinänsä vaikuta myytävän poronlihan hintaan.

– Jotakuinkin myyntihinnat tulevat pysymään samalla tasolla kuin viime vuonna. Tähän vaikuttaa etenkin se, että meillä on hyvin runsaasti viime kauden satoa vielä varastoissa, Oljakka kertoo.

Hintaneuvottelut monella kesken

Anne Ollila on Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja.
Ravintolamyynnin vaikeudet heijastuvat poronlihan hintaan, sanoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.Vesa Toppari / Yle

Paliskuntain yhdistyksestä kerrotaan että hintaneuvottelut ovat osin vielä käynnissä, eikä lopullisia hintatietoja ole vielä kaikkien paliskuntien osalta tiedossa.

– Hinta on vieläkin vähän työn alla, kaikilla ei vielä ole kauppoja sovittuna. Hintahaitari on tänä vuonna suuri. Ravintolamyynnin vaikeudet heijastuvat meille hyvin vahvasti, kertoo Anne Ollila, Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja.

Poroisäntä: Voi olla ettei kaikille riitä lihaa

Poroisäntä Ari Kustula nojaa poroaitaan
Poroisäntä Ari Kustulan mukaan lihaa ei tule nyt myyntiin viimevuotiseen malliin.Vesa Toppari / Yle

Näkyvin vaikutus poronlihan hintaan on tällä hetkellä on koronapandemialla ja matkailijoiden rajulla vähenemisellä.

Ivalon Paliskunnassa arvellaan että katovuodesta johtuva lihamäärän väheneminen on kuitenkin suhteessa kysynnän laskuun.

– Tottakai se vaikutti, kun asiakkaat loppuivat, loppui myös lihan menekki ravintoloihin. Nyt kuitenkin tulee käymään niin, ettei lihaa varmaan tule nyt kovin paljoa: voi olla ettei kaikille edes riitä lihaa, Ivalon paliskunnan poroisäntä Ari Kustula pohtii.

Lue seuraavaksi