Kyselytutkimus: varkautelaiset tyytyväisiä kotikaupunkiinsa

Nuoret aikuiset kokevat juurtuneensa Varkauteen ja ovat myös halunneet palata kaupunkiin asuttuaan muualla.

Varkautelaisille tehdystä kyselytutkimuksesta on julkaistu kirja. Arkistokuva. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Varkautelaiset ovat tyytyväisiä kotikaupunkiinsa, mutta työttömyys ja kaupunkimaisuuden puute heikentävät hyvinvointia, kertoo hiljattain julkistettu, kyselytutkimukseen perustuva kirja.

Kirjan mukaan varkautelaiset ovat yleensä tyytyväisiä työhönsä ja sosiaalisiin suhteisiinsa. Varkautta pidetään turvallisena, rauhallisena ja luonnonläheisenä asuinpaikkana.

Toisaalta tulevaisuudennäkymien heikkous ja työttömyys heikentävät hyvinvointia ja kaupunkiin kuulumisen tunnetta. Monet toivovat Varkaudelta myös enemmän kaupunkimaisuutta.

Monet nuoret aikuiset kokevat juurtuneensa Varkauteen ja ovat halunneet palata sinne, vaikka olisivat asuneet välillä muualla. Toisaalta osa heistä kokee, ettei Varkaudessa ole tarpeeksi mahdollisuuksia sosiaalisiin suhteisiin.

Itä-Suomen, Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen tutkijoiden kirjoittama kirja perustuu varkautelaisille tehtyyn kyselytutkimukseen ja haastatteluihin.

Tutkijoiden mukaan Varkaus on hyvä esimerkki pienestä kaupungista, jossa teollisuus vähenee, ja tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää muiden samankaltaisten kuntien kehittämisessä.