Uusi silminnäkijä ilmaantui Raisa Räisäsen mystiseen katoamiseen liittyen: Poliisi-tv:stä tuttu toimittaja löysi uuden johtolangan

Ylen toimittaja Marko Niemi teki kuusiosaisen podcastin Raisa Räisäsen katoamisesta.

Raisa Räisäsen katoamisesta tulee 21 vuotta perjantaina. Kuva: Yle kuvanauha

Perjantaina tulee 21 vuotta siitä, kun tamperelainen nuori Raisa Räisänen katosi jälkiä jättämättä.

16-vuotiaan koripalloilijan katoaminen on yksi Suomen tunnetuimmista ratkaisemattomista tapauksista, jota tutkitaan murhana.

Poliisi-tv:stä tuttua Ylen toimittajaa Marko Niemeä tapaus on kiinnostanut niin kauan, että hän päätti tutkia katoamista vielä tarkemmin.

Syntyi podcast-sarja Viimeinen johtolanka, jonka ensimmäisen kauden kaikki kuusi jaksoa käsittelevät Raisa Räisäsen katoamista ja siitä tehtyä poliisitutkintaa. Sarja julkaistiin Ylen Areenassa tänään tiistaina.

Toimittaja Marko Niemi teki Viimeinen johtolanka -podcastin Raisa Räisäsen katoamisesta. Kuva: Johanna Kannasmaa / Yle Kuvapalvelu

Uutta tietoa Niemen sarjassa on ainakin uuden silminnäkijän haastattelu. Hän ei ole ollut julkisuudessa aikaisemmin ja haluaa pysyä anonyymina.

Marko Niemi kertoo sarjasta tarkemmin täällä:

Haastateltava kertoi Niemelle nähneensä hyvin tuntemansa naisen kävelemässä katoamisiltana Koskipuiston suunnasta kohti hotelli Tammeria ja Armonkalliota nuoren, pitkäjalkaisen, kevyesti pukeutuneen naisen kanssa.

Tällaiset vaatteet Raisa Räisäsellä oli katoamisiltana. Kuva: Poliisi

Tuntomerkit sopivat hyvin Raisa Räisäseen, vaikka sillä hetkellä silminnäkijä ei tietenkään tuntenut nuorta naista.

– Vanhempi nainen piti kiinni nuoresta naisesta tiukasti ja jutteli hänelle silminnäkijän mukaan vihaisen oloisesti, Niemi kertoo.

Silminnäkijän tunnistama nainen syyllistyi myöhemmin henkirikokseen

Silminnäkijä kertoi myös tuntemansa naisen nimen. Silminnäkijän tunnistama nainen on syyllistynyt myöhemmin henkirikokseen.

Silminnäkijä kertoi havainnostaan poliisille Niemen mukaan vasta pari vuotta sitten. Niemi ei kerro nimeä sarjassa, koska hänestä on vain yksi sinänsä luotettava havainto.

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Tuominen vahvistaa Ylelle, että asia on ollut tiedossa. Hän ei kommentoi asiaa tarkemmin.

Kolmas tutkintalinja

Niemen kertoma johtolanka liittyy poliisin kolmanteen tutkintalinjaan, joka liittyy Tampereen Armonkallioon lähellä keskustaa.

Yle kertoi vuosi sitten tästä tutkintalinjasta tarkemmin.

Räisäsen katoamisyönä vuonna 1999 tuli Formula 1 -kisat. Niitä katseltiin myös Tampereen keskustan lähellä Armonkalliossa. Kaksikin eri ihmistä kuuli kovia kiljaisuja ulkoa kello kahden ja kolmen välillä yöllä.

Toisen havainnon mukaan kiljaisu kuului läheiseltä Lapintieltä, toisen havainnon mukaan Haarakatu 10:n autohallista.

Yle kertoi vuosi sitten, että Räisäsen näköinen nainen oli myös nähty lähistöllä Lapintiellä kävelemässä itseään lyhyemmän, 30–50-vuotiaan naisen kanssa. Tämä nainen oli nähty aiemmin kapakoissa, mutta häntä ei ole tavoitettu etsinnöissä.

Myös isä antoi haastattelun

Niemen Viimeinen johtolanka -podcastin kahdessa ensimmäisessä jaksossa kerrataan, mitä tiedetään tapahtuneen katoamisiltana. Raisa Räisäsen isän tuoreilla haastatteluilla käydään läpi, millainen teini Raisa oli.

Marko Niemi haastatteli myös Räisäsen kaveria, joka kertoi asioita, jotka täydentävät kuvaa. Myös tätä tuttavaa poliisi on puhuttanut, koska luuli tämän olleen viimeinen, jolle Räisänen oli soittanut.

– Todellisuudessa Raisa oli soittanut tälle tuttavalle edellisenä iltana eli perjantaina. Hän oli silloin tavoitellut tämän tuttavan kautta toista nuorta miestä, josta oli kovasti kiinnostunut, Niemi kertoo.

Raisa Räisäsen jälkien etsiminen jatkuu myös Hervantajärvellä, josta Räisäsen katoamiseen on myös saatu myös mahdollisia havaintoja.

Lue lisää: