Hyppää sisältöön

UPM sulkee Jämsän Kaipolan paperitehtaan joulukuun puolivälissä – noin 400 työntekijää irtisanotaan

UPM ilmoitti elokuun lopulla sanomalehti- ja luettelopaperia valmistavan tehtaan sulkuaikeesta.

UPM:n Kaipolan tehdas valmistaa muun muassa sanomalehtipaperia. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Metsäyhtiö UPM:n yhteistoimintaneuvottelut Jämsässä ovat päättyneet. Neuvottelujen seurauksena UPM irtisanoo noin 400 henkilöä. Irtisanomisista niin sanottuja kovia irtisanomisia, joissa taustalla ei ole esimerkiksi eläkeputkia, on 320.

Kaipolasta Jämsänkosken tehtaalle siirtyy 20 työtehtävää ja niiden henkilöstö.

Noin viidennes vähennyksistä voidaan toteuttaa eläkejärjestelyin.

UPM ilmoitti Kaipolan tehtaan sulkemisesta elokuun lopulla. Tehdas suljetaan joulukuun puoliväliin mennessä. Kaipolan tehtaalle jää joulukuun jälkeen parinkymmenen hengen jälkihuoltoryhmä vastaamaan tiloista.

Kuusi viikkoa kestäneet yt-neuvottelut koskivat 450 työntekijää UPM:n Kaipolan ja Jämsänkosken tehtailla. Neuvottelut alkoivat 1. syyskuuta.

Neuvotteluissa on UPM:n mukaan sovittu muutosturvaohjelmasta irtisanottavien tueksi.

– Tehtaan sulkemisen vaikutukset henkilöstölle ovat ankarat. Haluamme tehdä parhaamme ja tarjota tukea, jotta ammattitaitoinen henkilöstömme voisi siirtyä uuteen työhön mahdollisimman nopeasti, sanoo UPM Communication Papersin Jokilaakson tehtaanjohtaja Antti Hermonen yhtiön tiedotteen mukaan.

Muutosturvaohjelmassa UPM tarjoaa irtisanotuille muun muassa koulutusta, korvaa koulutuskustannuksia sekä kannustaa yritysten perustamiseen starttirahalla. Yhtiö lupautuu maksamaan muuttokustannukset, jos työntekijä muuttaa pysyvästi toiselle paikkakunnalle yhtiön työtehtäviin.

Kaipolan tehtaan pääluottamusmies Ismo Salonen toteaa, että yhtiön muutosturvapaketti on työntekijöille pettymys. Muuten Salonen ei halunnut yt-neuvottelujen tulosta toistaiseksi kommentoida. Keskiviikkona Salonen sanoi Yle Uutisille, että tunnelmat Kaipolan tehtaalla vaihtelevat nyt surusta vihaan.

Kysyntä laskenut jo vuosien ajan

Kaipolan tehtaan sulkemisen seurauksena UPM:n graafisten papereiden tuotantokapasiteetti vähenee 720 000 tonnilla, mistä 450 000 tonnia on sanomalehtipaperia ja 270 000 tonnia päällystettyä mekaanista painopaperia.

Yhtiön mukaan Kaipolan tehtaan taustalla on muun muassa paino- ja kirjoituspaperien kysynnän jo vuosien ajan jatkunut lasku.

Lisäksi koronapandemia ja siihen liittyvät rajoitustoimenpiteet ovat aiheuttaneet äkillisen kysyntähäiriön sekä heikentäneet yleisiä talousnäkymiä.

– Monien ulkoisten tekijöiden, kuten Suomen korkeiden logistiikkakustannusten, verotuksen, korkeiden työvoimakustannusten ja kasvavien kuitukustannusten vuoksi Kaipola oli UPM:n painopaperitehtaista kilpailukyvyltään heikoin. Sen kannattavuusnäkymä oli pysyvästi heikentynyt, UPM Communication Papers liiketoiminta-alueen johtaja Winfried Schaur sanoo yhtiön tiedotteessa.

Yt-neuvottelut käytiin Schaurin mukaan vakavassa ja rakentavassa hengessä.

– Kaipolan tehtaan toiminnan jatkamiseksi ei valitettavasti ole liiketaloudellisia edellytyksiä vallitsevassa markkina- ja taloustilanteessa. Edelleen jatkuva epävarmuus edellyttää toimia UPM Communication Papersin kilpailukyvyn varmistamiseksi, Schaur sanoo.

UPM kertoo saaneensa joitakin yhteydenottoja Kaipolan kiinteistöä ja tiloja koskien. Yhtiön mukaan tilojen tulevaisuutta selvitetään parhaillaan.

Lue lisää:

.
.