Pitkä vääntö ohi: Varastokirjastoa ei siirretä Kuopiosta Mikkeliin – ministeriön mukaan kirjasto toimii Kuopiossa kustannustehokkaasti

Varastokirjasto jatkaa itsenäisenä opetus- ja kulttuuriministeriön alaisena laitoksena.

Varastokirjasto sijaitsee Kuopion Päivärannassa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa toimiva Varastokirjasto jää Kuopioon, eikä sitä siirretä Mikkeliin. Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt, että Varastokirjasto jatkaa toimintaansa itsenäisenä ministeriön alaisena laitoksena ja että sen sijaintipaikka on edelleen Kuopio.

Varastokirjasto on valtakunnallinen kirjasto, joka palvelee tieteellisiä, yleisiä ja muita kirjastoja. Varastokirjasto vähentää kirjastojen omien kokoelmien tilantarvetta. Samalla tarvittava aineisto on tiedontarvitsijoiden käytössä kustannustehokkaasti.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan Varastokirjasto toimii Kuopiossa kustannustehokkaasti ja nopeasti, sen henkilöstö on motivoitunutta ja käyttäjät ovat tyytyväisiä sen tarjoamiin palveluihin.

Varastokirjaston sijainnista on käyty aluepoliittista vääntöä useiden vuosien ajan. Opetus- ja kulttuuriministeriö on selvittänyt Varastokirjaston yhdistämistä hallinnollisesti Helsingin yliopiston yhteydessä toimivaan Kansalliskirjastoon. Helsingin yliopiston ehtona yhdistymiselle oli Varastokirjaston siirto Mikkeliin.

Päätöksen aikataulu viivästyi. Vielä elokuun puolivälissä ratkaisua lupailtiin ministeriöstä parin viikon kuluessa.

Varastokirjaston johtaja tyytyväinen päätökseen

Varastokirjaston johtaja Johanna Vesterinen on iloinen päätöksestä. Vesterinen on aiemmin sanonut Ylelle kannattavansa sitä, että varastokirjasto jää Kuopioon.

Käytännön järjestelyt olisivat tuottaneet isoja haasteita, jos Varastokirjasto olisi päätetty siirtää, sanoo Vesterinen.

– On ihan selvää, että tähän mennessä kokoelma on kasvanut niin suureksi että, sen siirtäminen toiselle paikkakunnalle olisi aikamoinen työ. Se tarkoittaisi myös sitä, että kokoelma ja kaikki tietoaineisto, joka sinne on kertynyt, olisi ollut useamman vuoden pois käytöstä, Vesterinen kertoo.

Vesterisen mukaan hyvää on myös se, että entinen henkilökunta pääsee jatkamaan työtään.

– Toimintaa ovat olleet tekemässä osaavat, ammattitaitoiset kirjastolaiset, jotka myös tuntevat sen kokoelman sen kaikessa laajuudessa ja syvyydessä.

Kuopiossa Varastokirjastolla on lähivuosina edessään mittava saneeraus ja laajennus, sillä tila on loppumassa kesken. Varastokirjastossa on muista kirjastoista käytön loppumisen takia poistettuja kirjoja yli 100 hyllykilometriä, ja joka vuosi kokoelma karttuu yli kahdella kilometrillä.

Vesterinen arvioi Ylelle elokuussa, että tila riittää enintään neljäksi vuodeksi, sen jälkeen tarvitaan nykyistä isommat tilat.

Muokattu 13.10. klo 16.01: Lisätty Varastokirjaston johtajan Johanna Vesterisen kommentit.

Lue myös: