1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kylpylät

Avoinna olevissa kylpylöissä huolehditaan hygieniasta ja turvaväleistä – Vaasan Tropiclandiassa pohditaan tarkkaan, milloin olisi hyvä aika avata

Hankalan koronatilanteen takia Vaasan Tropiclandia on toistaiseksi suljettu. Muut kylpylät palvelevat syyslomalaisia.

Kylpylät
titlecard för video
Yle/ Lukas Rusk

Syyslomaviikolla väkeä riittää avoinna olevissa kylpylöissä. Ulkomaan matkojen sijaan ihmiset lomailevat nyt kotimaassa.

Kylpylöissä on käytössä koronavirukseen liittyviä erikoisjärjestelyitä. Esimerkiksi allasosastolle päästetään rajoitettu määrä asiakkaita. Härmän kylpylän allasosastolla Kauhavalla saa olla vain 50 asiakasta kerrallaan.

Myös pukukaappeja ja suihkuja on poistettu käytöstä muun muassa Kalajoen Sanifanissa.

– Siivousta ja desinfiointia on myös tehostettu THL:n ohjeistuksien ja suosituksien mukaisesti, kertoo Sanifanin kylpyläyhtiön operatiivinen johtaja Anette Pudas.

Pudaksen mukaan asiakkaita ohjeistetaan myös kuulutuksin pitämään turvavälejä ja huolehtimaan käsihygieniasta.

– Onneksi asiakkaat ovat noudattaneet tunnollisesti ohjeistuksia, Pudas sanoo.

THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ei ole näyttöä siitä, että koronavirus SARS-CoV-2 voisi levitä uima-allasvesien kautta. Uima-allasvesissä käytetään aina desinfiointikemikaalina klooriyhdisteitä, joiden ansiosta virukset tuhoutuvat nopeasti uima-allasveteen joutuessaan.

Tropiclandia suljettuna toistaiseksi

Koronatilanne hankaloittaa erityisesti Vaasassa syysloman viettoa. Tropiclandian toimitusjohtaja Tuomas Luukkosen mukaan Tropiclandian parkkipaikat olisivat normaalisti täynnä, nyt paikalla on vain pari autoa.

– Tilanne on todella poikkeuksellinen, Luukkonen sanoo.

Tropiclandia suljettiin henkilökunnassa olleen koronavirustapauksen vuoksi. Luukkosen mukaan kyseessä oli osittainen varotoimi tartunnan leviämisen vuoksi. Toisaalta viime kevät opetti, että paikkaa ei ole kannattavaa pitää auki, kun ihmiset eivät liiku.

– Keväällä nähtiin, että kun ihmiset alkaa pelkäämään koronaa ja sitä tartuntariskiä, niin ihmiset eivät uskalla tulla. Tulee efekti, että koronan voi saada naapuritoverilta. Kyllä tämä nähdään kaikkialla, että ihmiset ovat nyt lähinnä kotona ja lenkkipoluilla, Luukkonen kertoo.

Tropiclandia pysyy suljettuna ainakin syysloman ajan. Kylpylässä tarkkaillaan tilannetta ja pohditaan, milloin olisi hyvä aika avata.

– Tämän kaltaisen laitoksen avaaminen ja sulkeminen ei ole nopea toimenpide. Ennen kuin tilanne rauhoittuu ja uskalletaan liikkua, siihen menee aikaa. En uskalla sanoa, kuinka paljon, mutta saattaa mennä pidempäänkin, että me uskalletaan avata, Luukkonen kertoo.

Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne ja kuinka se vaikuttaa arkeesi