1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuore tutkimus: MS-taudin eteneminen pystyttiin ennustamaan ensimmäistä kertaa

Turun yliopiston tutkimuksessa tutkittiin MS-potilaiden taudin etenemistä.

MS-tauti
PET-keskuksen kyltti talon seinässä.
Turun Valtakunnallinen PET-keskus sijaitsee Turun yliopistollisen sairaalan sairaala-alueella.Tiina Jutila /Yle

Turkulaistutkijat ovat pystyneet ennustamaan MS-taudin etenemisvauhdin.

Turun Valtakunnallisessa PET-keskuksessa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että korkeampi mikrogliasolujen aktiivisuus aivojen tulehduspesäkkeitä ympäröivillä alueilla ennustaa MS-taudin nopeampaa etenemistä.

– Kyseessä on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa aivojen mikrogliasolujen aktiivisen, PET-kuvauksella tunnistettavan muodon ennustavan MS-taudin etenemistä. Tutkimus osoittaa nyt ensimmäistä kertaa kyseisen mikrogliatyypin haitallisuuden, kertoo professori Laura Airas Turun yliopistosta.

Tulokset selvisivät laajasta 69 MS-potilaan ja 18 terveen verrokin aineistosta. Taudin eteneminen pystyttiin ennustamaan 95 prosentin tarkkuudella.

MS-tauti on yleinen nuoria ihmisiä invalidisoiva neurologinen sairaus.

Turun yliopiston tiedotteen mukaan MS-tautiin liittyvien pahenemisvaiheiden estoon on olemassa joukko lääkkeitä, mutta vielä ei ole kyetty kehittämään lääkitystä, joka estäisi tehokkaasti tautiin liittyvää toimintakyvyn tasaista heikkenemistä.

– Ensinnäkin aivojen tarkka tutkiminen elävillä potilailla on vaikeaa. Toisekseen hermosolurappeumaan johtavat mekanismit tunnetaan huonosti. Tästä johtuen aivorappeumaprosessin suora hidastaminen on vaikeaa kaikissa aivosairauksissa. Tehokkaan lääkkeen on myös päästävä tiiviin veri-aivoesteen läpi, ja siihen kykenevän lääkkeen kehittämiseen liittyvät omat haasteensa, Airas selittää tiedotteessa.

Tuloksia pystytään käyttämään yliopiston mukaan tulevaisuudessa esimerkiksi lääkekehityksessä.

Tutkimus julkaistiin neurologian alan arvostetussa Brain-lehdessä.

Lue lisää:

Aivosairauksista kertyy vuosittain jopa 11 miljardin lasku – Suuri osa aivoverenkiertohäiriöistä olisi estettävissä

MS-tauti vei työn ja opinnot, nyt Lauran hoitolaskut menevät suoraan perintään – Ulosottoon päätyy yhä enemmän hammashoito-, lääkäri- ja sairaalamaksuja

Lue seuraavaksi