1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. #metoo

Metoo saapui Tanskaan kolme vuotta myöhässä – juontajan avautuminen tv-gaalassa avasi padot, ja nyt ahdistelusta kertovat poliitikotkin

Kun Metoo-liike puhutti naapurimaita syksyllä 2017, ilmiö kritisoitiin ja vaiettiin Tanskassa käytännössä kuoliaaksi.

#metoo
Sofie Linde
Sofie Linden kerrottua omista kokemuksistaan julkisuudessa ovat lukuisat muutkin tanskalaisnaiset rohkaistuneet tuomaan vääryydet esiin ja tukemaan toisiaan.Liselotte Sabroe / AFP

Metoo-liike puhalsi syksyllä 2017 eri maissa esiin naisten arjessaan kohtaaman epätasa-arvon, ahdistelun ja seksuaalisen väkivallan.

Eri ikäiset ja eri aloilla työskentelevät tai opiskelevat naiset ja tytöt kertoivat tuoreiden tapausten lisäksi myös vuosia ja vuosikymmeniä sitten tapahtuneista vääryyksistä.

Keskustelu aiheesta kävi kuumana, ja monissa maissa herättiin viimein tekemään jotakin ongelmalle. Yksi maa erottui kuitenkin Metoo-keskustelun keskellä naapureistaan.

Tanskassa koko liike enemmän tai vähemmän haukuttiin, naurettiin ja vaiettiin kuoliaaksi.

Göteborgin yliopiston yhteydessä toimivassa Nordicom-mediatutkimuskeskuksessa tehdyn tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Metoo-liike sai alusta lähtien kovasanaista kritiikkiä ja vähemmän huomiota kuin Ruotsissa. Tanskalaispoliitikot pysyttelivät kaukana koko puheenaiheesta.

Syksyllä 2020 kaikki kuitenkin muuttui, ja Tanska on jo viikkojen ajan kohissut naisten kohtelusta. Tulpan avasi yksi televisiossa pidetty painokas puheenvuoro.

"Minä tuhoan urasi"

Elokuun lopussa TV2 Zulu -kanavalla lähetettiin huumorigaala, jossa juontaja Sofie Linde vitsailun jälkeen vakavoitui ja puhui epätasa-arvosta Tanskassa.

Raskaana oleva Linde muisteli, kuinka hänelle jo parikymppisenä sanottiin työpaikalla vähättelevään sävyyn, että naistyöntekijänä hän on työnantajalle riski, koska hän saattaa koska tahansa ryhtyä odottamaan lasta. Linde oli tuolloin turhaan pyytänyt samaa palkkaa kuin mieskollegansa.

– Siitä päivästä alkaen olen saanut huonompaa palkkaa kuin suurin osa mieskollegoistani, Linde sanoi ja kertoi vastikään saaneensa X Factor -laulukilpailun tekijöiltä tyrmäyksen palkkatoiveelleen, joka oli "puolet [ohjelmassa tuomaroivan Thomas] Blachmanin palkasta".

Perustelu kuului, että niin suurella palkalla Linde nousisi alan kovapalkkaisimmaksi naiseksi.

Nainen, jonka kädessä lukee #metoo.
Jo tuhannet tanskalaisnaiset eri aloilta ovat osallistuneet Metoo-vetoomuksiin. Kuvituskuva.AOP

Linde totesi, että Tanskassa kyllä väitetään miehiä ja naisia kohdeltavan tasa-arvoisesti, mutta se ei oikeasti pidä paikkaansa.

– Olen kohdannut erittäin monia valta-asemassa olevia miehiä, jotka ovat olleet todella ällöttäviä, Linde jatkoi kokemuksistaan media-alalta.

Lopulta Linde lähetti terveiset myös sille miehelle, joka joulujuhlissa 12 vuotta sitten uhkasi tuhota hänen uransa.

– Hän tarttui käteeni ja sanoi: Jos et nyt lähde mukaani ja ime munaani, niin vittu minä tuhoan sinun urasi. Minä tuhoan sinut, Linde kertoi merkittävässä asemassa tv-alalla olevan miehen sanoneen.

Sofie Linde kertoi olleensa tuolloin 18-vuotias ja aloittaneensa juuri työt Tanskan yleisradioyhtiössä DR:ssä.

– Olen täysin varma, että sinä katsot minua nyt. Olen täysin varma, että tunnistat itsesi. Ja sinä tiedät hyvin, että minä sanoin ei. Ja silti asiat menivät lopulta hyvin. Eivätkö menneetkin, suoraan kameraan katsonut Linde sanoi.

Yleisö vaikeni hetkeksi ja puhkesi sitten suosionosoituksiin. Voit katsoa Linden koko puheenvuoron täältä (siirryt toiseen palveluun).

Padot avautuivat useilla työpaikoilla

Sofie Linden puhe toimi kuin pommi. Se räjäytti Tanskassa ne padot, jotka Metoo-liikkeen alkaessa syksyllä 2017 olivat pysyneet kiinni.

Ensin Linden tueksi asettuivat lukuisat media-alan, niin julkisen palvelun DR:n kuin mainosrahoitteisen TV2:nkin, työntekijät. Lindelle osoitetun tuenilmauksen (siirryt toiseen palveluun) allekirjoitti yli 1 600 naista.

– Kiitos siitä, että sinulla oli rohkeutta puhua. Sinä olet oikeassa. Mekin olemme kokeneet saman, tuenilmauksessa luki.

Kymmenen DR:n uutistoimituksessa harjoittelijana vuosina 2015–2019 ollutta naista kertoi yleisradioyhtiölle lähettämässään kirjeessä kokeneensa samantyylistä häirintää kuin Linde, uutisoi Information-lehti (siirryt toiseen palveluun) syyskuussa.

Esiin astuivat myös kymmenet Tanskan suosituimman iltapäivälehden Ekstra Bladetin naistyöntekijät. Journalisten-lehden (siirryt toiseen palveluun) artikkelissa he todistivat seksistisestä työkulttuurista ja esimiehistä, jotka eivät puutu ahdisteluun.

– Kokemukseni mukaan toimituksessa on erittäin paljon naisia alentavaa "pukuhuonepuhetta". Jouduin kuuntelemaan miesten keskustelua siitä, ketä he mieluiten panisivat, toimitusharjoittelijana Ekstra Bladetissa ollut Filiz Yasar kertoi.

Yasarin mukaan yksi työkavereista viittasi häneen toimituksessa nimen käyttämisen sijaan sanomalla "se, jolla on nätit tissit".

Viime viikkojen aikana yhä useammilla aloilla työskentelevät tanskalaisnaiset ovat julkaisseet omia vetoomuksiaan ja kertoneet omista kokemuksistaan. Mukaan ovat lähteneet esimerkiksi yliopistojen, terveydenhoitoalan ja kulttuurialan työntekijät.

Helle Thorning-Schmidt puhumassa.
Entinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt on kertonut törmänneensä seksuaaliseen häirintään toimiessaan demarien puheenjohtajana. Kuva on vuodelta 2015.Rex Features / AOP

Entistä pääministeriä syytettiin ylireagoinnista

Toisin kuin syksyllä 2017, nyt poliitikotkaan eivät ole vaienneet. Sadat entiset ja nykyiset naispoliitikot niin valtakunnanpolitiikassa kuin paikallispolitiikassakin ovat korottaneet äänensä ahdistelua ja muita vääryyksiä vastaan.

Lähes kaikista kansankäräjillä edustettuina olevista puolueista on kuultu ahdistelukokemuksia. Naispoliitikot kertoivat syyskuun lopulla esimerkkejä kohtaamistaan törkeyksistä Politiken-sanomalehdessä (siirryt toiseen palveluun).

– Yksi meistä joutui kokemaan sen, että kansanedustaja työnsi sormensa hänen jalkoväliinsä, kun nainen tanssi toisen poliitikon kanssa. Molempien [miesten] mielestä se oli hyvin hauskaa.

– Yksi meistä sai vaaliyönä pyynnön tulla pantavaksi ministeriössä.

– Yksi meistä sai kuulla puoluetoveriltaan olevan tärkeää, että hänen rintansa näkyvät hyvin vaalimainoksessa.

Myös Tanskan pääministerinä vuosina 2011–2015 toiminut Helle Thorning-Schmidt avautui syyskuussa omista kokemuksistaan. Instagram-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun) hän kertoi törmänneensä ahdisteluun sekä sosiaalidemokraattien puheenjohtajana toimiessaan että johtaessaan Pelastakaa lapset -järjestön toimintaa Britanniassa.

– Tapaani hoitaa nämä tapaukset syytettiin ylireagoinniksi, Thorning-Schmidt kirjoitti ja lisäsi olevansa nyt tyytyväinen omaan toimintaansa.

Hän kannustaa esimerkiksi media-alalla, järjestöissä ja puolueissa johtavassa asemassa olevia omaksumaan nollatoleranssin ja tekemään mieluummin liikaa kuin liian vähän seksismin kitkemiseksi.

Morten Østergaard.
Radikale Venstre -puolueen puheenjohtaja Morten Østergaard joutui pois tehtävästään ahdistelusyytösten vuoksi.Francis Dean / AOP

Kouriva puoluejohtaja menetti paikkansa

Lokakuun alussa kohu johti ensimmäisiin merkittäviin seurauksiin, kun vasemmistoliberaalin Radikale Venstre -puolueen puheenjohtaja, entinen talous- ja sisäministeri Morten Østergaard joutui pois tehtävästään.

Eroon johtanut tapahtumasarja alkoi, kun kansanedustaja Lotte Rod kertoi puoluetoverinsa kourineen häntä vuonna 2011. Rod ei ensin kertonut ahdistelijan nimeä, mutta kun puolueen puheenjohtaja vakuutti, ettei hän ainakaan ole ahdistelija, paljasti Rod totuuden.

Tämän jälkeen kolme muutakin naista kertoi Østergaardin ahdistelleen heitä. Yksi heistä oli Radikale Venstren kansanedustaja Katrine Robsøe ja toinen nuori työharjoittelija, jonka rintoja ja takapuolta Østergaard kosketteli kesäjuhlissa vuonna 2016 toistuvasti estelystä välittämättä.

Harjoittelijana ollut nainen kertoi BT-lehdelle (siirryt toiseen palveluun) ilmoittaneensa ahdistelusta tuoreeltaan puolueelle, ja Østergaardille luvattiin pitää puhuttelu. Naiseen ei kuitenkaan sen jälkeen oltu enää missään yhteydessä tapahtuneen vuoksi.

Radikale Venstren mukaan Østergaardia on puolueessa nuhdeltu seksuaalisen häirinnän vuoksi kolme kertaa, uutisoi DR maanantaina (siirryt toiseen palveluun).

"Tanskan Metoo-hetki"

Kolmen vuoden takaiseen Metoo-keskusteluun verrattuna tanskalaiset suhtautuvat asiaan nyt suuremmalla vakavuudella, arvioi Roskilden yliopiston professori Rikke Andreassen, joka on erikoistunut kulttuurin ja sukupuolen tutkimukseen.

– Viimeksi oltiin paljolti yksilötasolla. Yksilö koki, että toinen yksilö ylitti rajan, Andreassen arvioi TV2:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Sofie Linden tv-puhetta Andreassen kutsuu Tanskan Metoo-hetkeksi ja pitää sitä katalysaattorina uudelle Metoo-keskustelulle.

Media käsittelee asiaa nyt Andreassenin mukaan toisella tavalla kuin kolme vuotta sitten. Silloin siihen ei suhtauduttu uutisaiheena, vaan keskustelunaiheena, jonka puolesta tai jota vastaan oltiin. Nyt keskustelua voidaan käydä kulttuurista ja rakenteista.

Vaikka äänenpainot Tanskassa eroavatkin nyt syksystä 2017, niin aivan samanmielisiä ei maassa edelleenkään olla. Esimerkiksi Berlingske-sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mielestä puheenjohtajan paikan menettäminen oli Østergaardille kohtuuton seuraus kähminnästä.

Oikeistopopulistisen Tanskan kansanpuolueen entinen puheenjohtaja Pia Kjærsgaard puolestaan syytti ahdistelusta ja epätasa-arvosta kertonutta Sofie Lindeä huomiohakuisuudesta ja uhriutumisesta.

– Minä en uhriudu. Minä kerron millaista on olla minun asemassani, Linde vastasi veteraanipoliitikolle syyskuun alussa DR:n keskusteluohjelmassa (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Metoo-liikettä terrorismiin ja shariaan verrannut nainen repii Tanskan Akatemiaa – useat jäsenet eivät enää suostu osallistumaan toimintaan

Edes pohjoismaiset tytöt ja naiset eivät elä täydessä tasa-arvossa vuonna 2030, kertoo tuore raportti

Tasa-arvoisesta Tanskasta kuuluu kummia – #metoo herättää paheksuntaa, vain yksi kuudesta sanoo olevansa feministi

Lue seuraavaksi