Markkinaoikeus: HUS teetti dna-analyysejä miljoonilla ja laiminlöi kilpailutuksen – sairaanhoitopiirille 70 000 euron seuraamusmaksu

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tehnyt markkinaoikeudelle yhteensä neljä esitystä hankintalain rikkomisista. Viimeksi elokuussa markkinaoikeus määräsi HUSille 50 000 euron seuraamusmaksun.

Markkinaoikeuden mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri laiminlöi kilpailutusta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on laiminlyönyt kilpailutusta ja rikkonut hankintalakia, toteaa markkinaoikeus ratkaisussaan.

Laiminlyönnit liittyvät dna-analyysipalveluihin, joita HUS on tilannut vuosien mittaan useiden miljoonien eurojen arvosta useilta alan yrityksiltä. Tilauksista ei kuitenkaan tehty hankintapäätöksiä eikä kirjallisia hankintasopimuksia, ennen kuin Kilpailu- ja kuluttajavirasto aloitti asiassa selvityksen.

Markkinaoikeus langetti HUSille 70 000 euron seuraamusmaksun. Asian vei markkinaoikeuteen Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

HUSin kilpailutuksissa aiemminkin epäselvyyksiä

KKV kertoi viime marraskuussa tehneensä markkinaoikeudelle yhteensä neljä esitystä HUSin hankintalain rikkomisista ja esittäneensä sairaanhoitopiirille yhteensä 160 000 euron seuraamusmaksuja.

Elokuussa markkinaoikeus määräsi HUSille 50 000 euron seuraamusmaksun jätesäkki- ja pehmopaperihankintojen kilpailuttamatta jättämisestä. Myös tässä tapauksessa HUS oli markkinaoikeuden mukaan toiminut hankintasäännösten vastaisesti.

Vuosi sitten sairaanhoitopiirin sisäisessä selvityksessä ilmeni useita puutteita kilpailutuksessa.

Lue myös: