Hyppää sisältöön

Mopoautot ovat mennyttä ja traktorimönkijöistä tuli nuorisohitti – 16-vuotias kertoo, miksi sellainen oli saatava: "Äijä vehje"

Traktorimönkijöiden myynti on ollut selkeässä kasvussa.

Aatos Virtanen on tyytyväinen ajopeliinsä. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

On varhainen aamu Lappeenrannan naapurikunnan Taipalsaaren kirkonkylän tuntumassa. Sumu roikkuu sankkana hämärän maalaismaiseman yllä.

Lukion ensimmäistä luokkaa käyvä 16-vuotias Aatos Virtanen käynnistelee kotinsa edustalla traktorimönkijää. Edessä on parinkymmenen kilometrin matka Lappeenrannan keskustaan Kimpisen lukioon. Mukaan tulee myös koulua Lappeenrannassa käyvä sisko.

Ajoneuvon valintaan on lukiolaisella selvät syyt.

– Tämä vaikutti niin äijältä vehkeeltä. Tämä on lämmin talvella ja tällä voi tehdä töitä, Aatos Virtanen listaa traktorimönkijänsä hyviä puolia.

Virtasen mönkijässä on kahden istuttava matkustajakoppi ja takana pieni kuormalava. Pyörät ovat tyypillistä muhkeaa mönkijätyyppiä.

Traktorimönkijä eroaa tavallisesta maastomönkijästä siinä, että se rekisteröity traktoriksi ja sillä pääsee näin kulkemaan muun liikenteen joukossa samoin kuin traktorilla. Ratin taakse pääsee jo 15-vuotiaana. Huippunopeus on kuusikymmentä kilometriä tunnissa.

Korvaavat mopoautoja

Nuorten kiinnostus traktorimönkijöihin on huomattu myös niitä myyvässä UK Koskimies -urheilutarvikekaupassa Lappeenrannassa.

– Sanoisin, että noin 30 prosenttia meidän mönkijämyynnistä menee ihan puhtaasti nuorisokäyttöön. Niitä myydään nuorille mopoautojen korvikkeeksi, lappeenrantalaisen UK Koskimies -urheilutavarakaupan myyjä Tomi Siiropää kertoo.

Tomi Siiropään mukaan monia nuoria kiinnostaa traktorimönkijän hankkiminen. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Traktorimönkijät ovatkin nykyään yhä useammin nuorten ensimmäinen kosketus tieliikenteeseen nelipyöräisellä kulkuvälineellä.

– Tämä on vähän niin kuin ajaisi pientä autoa. Tässä tottuu hyvin liikenteeseen ennen kuin hommaa autokortin, Aatos Virtanen sanoo.

Traktorimönkijöitä myydään paljon myös ammattikäyttöön esimerkiksi kiinteistönhuoltofirmoille.

Mopoautojen myynti Suomessa on sen sijaan romahtanut. Viime vuonna niitä ensirekisteröitiin (siirryt toiseen palveluun) Suomessa vain 61 kappaletta.

Teknisen kaupan liiton mukaan traktorimönkijöitä sen sijaan rekisteröitiin viime vuonna lähes 8000 kappaletta. Rekisteröintien määrä on ollut tasaisessa kasvussa. Esimerkiksi vuonna 2018 rekisteröintejä oli noin 6000.

Tänä vuonna tammi-syyskuussa traktorimönkijöitä on rekisteröity 5134.

Tuunaus kiinnostaa nuoria

Mönkijöissä nuoriin vetoaa ulkonäkö. Paksut renkaat, römäkkä moottoriääni ja muutenkin rehvakas olemus herättävät kiinnostusta.

– Kyllähän nuorisolle se ulkonäkö mönkijässä on tosi tärkeätä. Niitä tuunataan erilaisilla vanteilla ja renkailla ja muilla konsteilla. Hyvä ettei karvanopat roiku tangosta, UK Koskimiehen myyjä Tomi Siiropää kuvailee.

Ulkonäkö oli myös yksi syy miksi Aatos Virtanen hankki traktorimönkijän eikä mopoautoa.

– No se ei oikein ollut edes vaihtoehtona. Se on vähän liian Jonne vehje, Virtanen kuvailee.

Monikäyttöinen laite houkuttelee myös vanhempia

Monessa perheessä ostopäätökseen vaikuttaa myös traktorimönkijän monikäyttöisyys. Traktorimönkijällä voi nuoren omien ajeluiden lisäksi tehdä paljon muutakin.

– Monesti se on sitten vanhemmilla erilaisessa jatkohyötykäytössä esimerkiksi metsätöissä ja lumitöissä. Sillä käydään sienessä, marjassa ja metsässä. Ja voihan sillä käydä kaupassakin, Tomi Siiropää sanoo.

Traktorimönkijän lava on kätevä kuljetusajoissa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Aatos Virtasellekkin mönkijän hankkiminen ei ole merkinnyt vain pelkkiä omia ajoja vaan myös työajoa.

– Mökillä tehdään esimerkiksi erilaisia metsähommia, nuori kuljettaja kertoo.