1. yle.fi
  2. Uutiset

Pyöräilijät tietävät, että takavalo pitäisi olla – käytännössä niitä kuitenkin vielä puuttuu

Yle kävi katsomassa aamuliikennettä Liikenneturvan kouluttajan kanssa.

pyöräily
Kuvassa on polkupyörän takavalo syyskuussa 2020.
Polkupyörän takavalo on punainen. Silja Viitala / Yle

Moni pyöräilijä tietää, että pyörässä pitäisi uuden tieliikennelain mukaan olla myös punainen takavalo. Näin sanoo Kymenlaaksossa toimiva Liikenneturvan kouluttaja Veijo Suomela.

Käytännössä takavaloja kuitenkin vielä puuttuu. Tämä näkyi Kotkan katukuvassa tiistaiaamuna, kun Yle seurasi liikennettä yhdessä Veijo Suomelan kanssa Kotkan rautatieaseman läheisyydessä.

– Siellä oli ihan asiallisia pyöräilijöitä, joilla oli sekä etuvalo että takavalo. Mutta aika monella oli joko toisessa päässä valo tai ei mitään. Kun tulimme tähän paikalle ennen kahdeksaa, oli vielä aika hämärää. Silloin valojen käyttö oli ihan paikallaan, Suomela kertoo.

Takavalon väri on punainen, etuvalon taas valkoinen tai keltainen. Valon voi kiinnittää polkupyörään tai esimerkiksi kypärään.

Poliisi valvoi viime viikolla

Poliisi valvoi polkupyörien varusteiden puutteita ja muita rikkomuksia tehostetusti viime viikolla.

Valvonnan aikana annettiin koko maassa yli 2300 huomautusta ja kirjoitettiin 133 liikennevirhemaksua. Poliisi puuttui esimerkiksi puutteellisiin valoihin, jalkakäytävällä pyöräilemiseen sekä siihen, ettei pyöräilijä noudattanut punaista liikennevaloa.

Valvonnan tavoitteena oli muistuttaa esimerkiksi siitä, kuinka tärkeää pimeässä näkyminen on. Lisäksi muistutettiin uudesta tieliikennelaista.

Lue myös:

Takavalosta tuli pakollinen varuste pimeällä polkeville, mutta kauppojen hyllysaldot näyttävät punaista – 6 vinkkiä turvallisempaan syyspyöräilyyn

Punainen takavalo pakolliseksi ja uusi pyöräkatu käyttöön – nämä 6 keskeisintä uudistusta pyöräilystä pitää tietää maanantaina

Lue seuraavaksi