1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvomaskit

Työterveyslaitos poisti keväällä maskisuosituksen sivuiltaan – TTL:n mukaan päätös tehtiin itsenäisesti

Maanantaina sosiaali- ja terveysministeriön viestintäjohtaja kertoi Twitterissä, että STM tiedotti kasvomaskeista keväällä Työterveyslaitoksen kautta. Työterveyslaitos muutti ohjettaan maskeista huhtikuun puolivälissä.

kasvomaskit
Kasvomaskeja Tuomi Logistiikan varastolla.
THL olisi halunnut ohjeistaa maskeista keväällä. Antti Eintola / Yle

Kertoivatko suomalaiset asiantuntijaorganisaatiot keväällä parasta mahdollista tietoa kasvomaskien käytön hyödyistä, vai ohjattiinko niitä sosiaali- ja terveysministeriöstä antamaan maskeista ministeriön kannan mukaista tietoa? Tämä kysymys on viimeisen viikon aikana ollut kovan poliittisen kiistelyn aiheena.

Eilen maanantaina THL:n pääjohtaja kertoi Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että laitos olisi halunnut keväällä ohjeistaa maskeista, mutta sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tähän ei ollut tarvetta.

Ilta-Sanomien uutisen jälkeen myöhään maanantai-iltana sosiaali- ja terveysministeriön viestintäjohtaja Vivikka Richt ja ministeriön virallinen Twitter-tili tviittasivat, että ministeriö on tiedottanut maskeista Työterveyslaitoksen kautta.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Oman tviittinsä perään STM liitti linkin Työterveyslaitoksen 3. huhtikuuta julkaistuihin maskiohjeisiin.

Erikoiseksi STM:n kannanoton Työterveyslaitoksen kautta viestimisestä tekee se, että Työterveyslaitos muutti ohjeistustaan maskeista kesken kevään, juuri samaan aikaan kun STM ja THL tiedottivat, että eivät anna maskeista yleistä suositusta. 18. huhtikuuta julkaistussa tiedotteessaan STM ja THL pikemminkin varoittivat maskien vaaroista. Tiedotteessa kerrottiin (siirryt toiseen palveluun) mm. että kankainen kasvomaski voi pahimmillaan lisätä tartuntariskiä ja että kasvomaskien käyttö julkisilla paikoilla voi pahimmillaan johtaa vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen.

Ylen tallentamista kuvakaappauksista selviää, että vielä 17. huhtikuuta Työterveyslaitoksen sivuilla kannustettiin suomalaisia käyttämään kasvomaskeja joissain tilanteissa tähän tapaan:

"Kasvomaskia kannattaa käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, esimerkiksi kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä. Kasvomaski saattaa vähentää hengitystie-eritteiden leviämistä ympäristöön, jolloin vähenee myös mahdollisuus siihen, että oireettomat viruksen kantajat levittäisivät virusta", sanottiin sivuilla.

Kuvakaappaus Työterveyslaitoksen sivuilla keväällä olleesta ohjeesta, jossa kangasmaskien käyttöä suositellaan esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä. Kuva on tallennettu 17.4.2020.
Kuvakaappaus Työterveyslaitoksen sivuilla keväällä olleesta ohjeesta, jossa kangasmaskien käyttöä suositellaan esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä. Kuva on tallennettu 17.4.2020.
Kuva on tallennettu 17.4.2020.
Kuva on tallennettu 17.4.2020.

Vain muutama päivä kuvakaappauksen ottamisen jälkeen ohje oli poistunut Työterveyslaitoksen sivuilta. Sivuilla annettiin enää yleisiä ohjeita maskeista, mutta siellä ei enää lukenut, että maskeja kannattaisi joissain tilanteissa käyttää. Kehotus käyttää maskeja ehti olla Työterveyslaitoksen sivuilla mahdollisesti noin viikon. Kuvakaappauksen mukaan sivu julkaistiin 9. huhtikuuta. ja sitä päivitettiin 13. huhtikuuta. Keski-Häme julkaisi (siirryt toiseen palveluun) siitä uutisen 11. huhtikuuta.

Miksi ohje poistui? Nyt kun sosiaali- ja terveysministeriö kertoo tiedottaneensa koronasta Työterveyslaitoksen kautta, ohjeistiko ministeriö myös Työterveyslaitosta poistamaan laitoksen sivuilla olleen suosituksen käyttää kangasmaskeja joissain tilanteissa?

Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula vastaa Ylelle, että maskisuositus poistui sivuilta, jotta ohjeistus olisi linjassa hänen oman aiemman kantansa kanssa. Koivulan mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ei vaikuttanut siihen, että maskisuositus poistui Työterveyslaitoksen sivuilta.

– Ei ole vaikuttanut. Se perustuu niihin mitä olin aiemmin sanonut Ylen haastattelussa aikaisemmin huhtikuussa, haluttiin pitää se sama linja mikä meillä oli ollut.

– Toki asioista keskustellaan aina STM:n kanssa, mutta ei meille ollut mitään ulkopuolista ohjausta.

Koivula kertoo itse päättäneensä ohjeen poistamisesta sivuilta. Hänen mukaansa ohjeen olivat kirjoittaneet suojainasiantuntijat yhdessä viestinnän asiantuntijoiden kanssa. Koivula kertoo, että ministeriön kanssa käytiin kyllä erilaisia keskusteluja, ja että STM:stä ohjeistettiin Työterveyslaitosta viestimään maskien oikeasta käytöstä.

– Ainoa ohjeistus ministeriöstä meidän suuntaan oli se, että he pyysivät, että me ohjeistetaan tätä maskien käyttöä, miten tavallaan maskia käytetään oikein, millä tavalla se maski puetaan päälle.

STM:n rooli THL:n maskikantaan puhutti jo keväällä. THL:n pääjohtaja suositteli itse kasvomaskeja jo huhtikuun puolessa välissä Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Tervahaudan maskisuosituksen jälkeen Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kuittasi A-studiossa (siirryt toiseen palveluun) suosituksen Tervahaudan omana ajatteluna.

Toukokuussa THL:n pääjohtaja kertoi Marja Sannikka -ohjelmassa, että nimenomaan maskiasiassa STM halusi pitää ohjat tiukasti käsissään, ja että kasvomaskeihin saattaa liittyä jotain poliittista. Kysymykseen siitä miksi ministeriö ei vielä ole tehnyt maskeista suositusta Tervahauta vastasi silloin näin:

– Minulla on käsitys, että tässä liikkuu herkkyyksiä, jotka eivät liity itse epidemian hoitoon, vaan ovat muuten yhteiskunnallisia. Asia voi olla jollain tavalla esimerkiksi politisoitunut. Tässä voi olla näkökulmia, jotka eivät ole vain tieteelliseltä tai tietopohjalta ratkaistavia.

STM:n viestintäjohtaja Vivikka Richt kertoo Ylelle, että ministeriön viestintäosasto ei ole antanut Työterveyslaitokselle erityisiä ohjeita, mutta muualta STM:stä ohjeita on saatettu antaa.

– Viestinnästä me emme ole ohjeistaneet, että nyt pitäisi TTL:n tehdä tällaisia ohjeita, mutta muualta STM:stä sellaista ohjetta on saattanut tulla.

Juttua päivitetty 16.10. klo 12.10: Täsmennetty TTL:n johtajan haastattelua tiedolla siitä, että poistetun ohjeen kirjoittamiseen olivat osallistuneet TTL:n viestintäasiantuntijoiden lisäksi laitoksen suojainasiantuntijat.

Lue myös

Pitäisikö kauppaan mennä maski kasvoilla – kenen ohjeita suomalaisten tulisi nyt uskoa?

Yle selvitti: Kasvomaskit pakollisia jo yli 50 maassa – määräykset perustuvat tutkimusnäyttöön, mutta Suomessa suositusta ei toistaiseksi tule

Miksi Marinin hallituksen on ollut vaikea viestiä koronalinjaansa? Yle etsi vastaukset 7 kiisteltyyn kysymykseen

Lue seuraavaksi